Žuto lišće i šarenilo znaci su Novljanima da se uskoro sprema Lukovo

Još od davne 1755. godine, kada su prvi puta zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke, Novljani svake godine 18. listopada slave Lukovo, blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Iz škrinja se izvuku narodne nošnje, glumci i glazbenici izađu na ulicu, napune se stolovi domaćim tradicionalnim poslasticama, pozovu gosti iz svih krajeva Hrvatske i Europe, gradski oci izvjese zastave, svečano urešene
kočije zakrče gradske ulice.
Zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama našega grada tijekom manifestacije Lukovo u Novskoj.

Kraj 19. i početak 20. stoljeća povijesni je trenutak za Novsku. Tada se otvaraju škole, razvija se željeznički promet, dolazi do gospodarskog rasta, u cvatu su obrtnička zanimanja i kulturni i društveni život.
Otputujte vremeplovom u vrijeme potpuno drukčije od današnjeg i prepustite se uživanju!

Starinska učionica

Nastava bez pametne ploče, e-imenika i interneta? Šiba koja u kutu čeka neposlušne đake? Vratite se u prošlost školstva kroz starinsku učionicu učenika i učitelja Osnovne škole Novska, Rajić i Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Život Novljana kroz povijest

Društveni i kulturni život Novske značajno se mijenja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U velikoj, veseloj i bučnoj povorci ulicama grada predstavljamo kako su nekada živjeli Novljani, kako su se odijevali i čime su se bavili. Pridružite nam se u šetnji gradom!

„Sve od Novske pa do ravnog Srijema, od šokice ljepše cure nema!“

Folklorni susreti Lukovo u Novskoj kontinuirano od 2001. godine brojnim posjetiteljima pružaju uvid ubogatstvo i raznolikost kulturne baštine Republike Hrvatske, uz nezaobailazni prikaz pjesme i plesova novljanskog područja i zapadne Slavonije. Kolo se u Novskoj tradicionalno pleše stoljećima, pa bolje “nek’ propadne selo neg’ običaj”!

Hotel Knopp

Hotel Knopp nekada je bio centar novljanskog društvenog života. Zašto ne bi bio i sada? U duhu vremena kada je život u hotelu bio u najvećem sjaju, na gradskom trgu uz prigodnu kulisu predstavljamo najbolje iz salona hotela Knopp – žurfiksi s četvorkom i salonskim kolom, čajanke, filmske projekcije i nezaobilazni komentari dnevnih događanja!

Novljanski ćošak

Novljanski medari i pčelari po kvaliteti su u samome vrhu, kulenari već niz godina osvajaju nagrade s poznatih slavonskih kulenijada, a naši šljivari godinama peku najbolju rakiju! Na dvodnevnom sajmu Izvorno naše predstavlja se mnoštvo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga koje izlažu svoje proizvode. Kirvaj i prazan želudac? Taman posla!
Isprobajte iće i piće novljanskoga kraja uz zvuke tambure! A dok se odrasli goste delicijama s novljanskoga stola, djeca se mogu igrati u posebno uređenom kutku sa starinskim igrama.

Tragovima prošlosti

Kako je Novska naseljena? Koja je poveznica između Marije Terezije i Novske? Što su žurfiksi? Na ova i brojna druga pitanja iz novljanske prošlosti saznat ćete odgovor vozeći se u kočiji rutom koja vam otkriva najzanimljivije trenutke, osobe i povijesne činjenice bitne za nastanak Novske.

Lukina zagonetna staza

“Tko će pogodit što ću ja sad reći? Znate li Tko sve jezike na svitu zna? Ili: Svaki dan iz kuće izlazim, pak sam ipak uvik kod kuće?” Luka Ilić Oriovčanin bio je jedna od najznamenitijih osoba u povijesti Novske. Osim
što ćete saznati više o njemu, obilaskom užeg centra Novske saznat ćete i brojne podatke i priče o Novskoj koje sigurno niste znali uz zanimljive i
zabavne zagonetke!

Cjelovit program događanja može te pronaći ovdje.

TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: info@novskaturist.hr
tel: 044 600 062
tel/fax: 044 601 305

E-mail: info@novskaturist.hr

WEB https://www.novskaturist.hr/

Odgovori