Zavičajni muzej Ozalj

Smješten u Starom gradu Ozlju Zavičajni muzej Ozalj osnovan je 1971. godine te se naslanja na dotadašnju tradiciju i kontinuirano se razvija u ustanovu koja nosi kulturni razvoj ozaljskog kraja te čuva kulturna i povijesna dobra ovog prostora od njegovih neolitskih početaka.

Stari grad Ozalj

Stari grad Ozalj spomenik je hrvatske kulture i povijesti koji od 1928. godine čuva Družba „Braća hrvatskog zmaja“. Knez Albert Lamoral Thurn & Taxis darovao je Stari grad Ozalj ovoj Družbi na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro osobite važnosti. Građen i nadograđivan u različitim epohama, Stari grad Ozalj povijesno je i arhitektonski zaista raznolik. Ostaci starih rimskih zidina upućuju na to da je početak gradnje Starog grada započeo još u VI. stoljeću. Od 1244. godine do danas ovo prekrasno povijesno zdanje bilo je u posjedu kralja, zatim obitelji Babonić, Frankopana, Zrinskih, Perlasa, Batthyanya, Thurn i Taxisa te naposljetku u posjedu Družbe „Braća hrvatskog zmaja“. U Stari grad ulazi se preko drvenog mosta koji je nekada bio pomičan, a srednji stup koji nosi most zapravo je nekadašnja kula stražarnica koja je s otvorima za strijelce služila za obranu gradskog opkopa. Prelaskom mosta ulazite u kompleks koji se sastoji od ulazne kule, manje kule, glavne branič-kule tj. Babonić kule, južnog, istočnog i sjevernog krila te Palasa Zrinskih.

Palas Zrinskih

Palas Zrinskih podignut je na živoj stijeni koja se strmo uzdiže nad Kupom i do danas je sačuvao autentičnu arhitekturu iz 16. stoljeća. Palas je u obliku pravokutnika izgradio Nikola Šubić Zrinski, a u njegovom prizemlju nalazi se predvorje i spavaća soba s ostacima kamina i vrijednim zidnim freskama vjerskog sadržaja koje se inače rijetko mogu naći u svjetovnim prostorijama feudalnih dvorova.

Zavičajni muzej Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj nastavlja i njeguje muzeološku tradiciju u Ozlju koja je započela sa Zrinsko – frankopanskim muzejom Družbe „Braća hrvatskog Zmaja“. Muzej kao interdisciplinarna ustanova ima za cilj razviti sve segmente muzejske djelatnosti, pa sukladno tome Zavičajni muzej Ozalj skuplja i čuva materijalnu i nematerijalnu baštinu ozaljskog kraja u nekoliko zbirki: kulturno – povijesnoj, dokumentarnoj, etnografskoj, sakralnoj, zbirci fotografija te zbirci slika. Muzej provodi istraživanja i prezentira ih putem izložbi, stručnih publikacija i medija. Ovo je jedan od malobrojnih muzeja koji pokriva široku povijest obitelji Frankopan i Zrinski i njihovu kulturnu djelatnost poznatu kao Ozaljski kulturni krug. Frankopani su podržavali uporabu glagoljice, Nikola i Petar Zrinski, pak, bili su mecene i pjesnici, kolekcionari knjiga. Muzej posjeduje vrijedna djela gluhonijeme akvarelistice Slave Raškaj koja je rođena u Ozlju i tijekom svog života naslikala je brojne slike s motivima Starog grada Ozlja i ozaljskog kraja. Zavičajni muzej Ozalj svoju kulturno-povijesnu, sakralnu, etnografsku zbirku te zbirke fotografija, slika i dokumenata pažljivo njeguje kao zalog za buduće generacije, a sadašnjim generacijama usađuje ljubav prema vlastitom prostoru.

Etno naselje

U cilju očuvanja tradicijske kulturne baštine, poglavito arhitekture, uz cestu prema Trgu, manje od 1 km od centra Ozlja smješten je slikovit Etno park tj. muzej na otvorenom koji je dio Zavičajnog muzeja Ozalj. U Etno parku je predstavljena tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice. U slobodnom prostoru pod stručnim vodstvom i nadzorom nalazi se zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. „škopom“ i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. „hrvaškim vuglima“ te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva.

Posjetite Zavičajni muzej Ozalj već ovaj vikend i saznajte sve o bogatoj prošlosti ozaljskog kraja!

Zavičajni muzej Ozalj

Cesta Zrinskih i Frankopana 2, Ozalj

Etno park Ozalj

Trška cesta b.b., Ozalj

Tel:      + 385 (0) 47 732 271

Fax:     + 385 (0) 47 731 170

e-mail: muzoz@ka.t-com.hr

Radno vrijeme muzeja:

Radnim danom: 8-18h

Vikendom i blagdanima/praznicima: 11-18h

Cijene ulaznica:

Djeca (iznad 7 godina) i umirovljenici: 10 kn + 5 kn za stručno vodstvo, ako se radi o grupi

Studenti i branitelji: 15 kn + kn za stručno vodstvo, ako se radi o grupi

Odrasli: 20 kn + 5 kn za stručno vodstvo, ako se radi o grupi

Grupa mora imati najmanje 10 osoba da bi se osiguralo stručno vodstvo.

Djeca mlađa od 7 godina, bolesni, nemoćni, invalidi te ostali potrebiti imaju slobodan ulaz u muzej.

Kontaktirajte objekt:

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Odgovori