Vrbnik – nad morem priča

Vrbnik,

Želite li osjetiti duh minulih vremena uklesan u kamenu posjetite Vrbnik nad morem na otoku Krku koji će vam otkriti povijesnu priču tkanu više od 900 godina. Romantičan, prekrasan i idealan za savršeni odmor – sve je to Vrbnik nad morem!

Naime, prvi je put ime ovoga mjesta zapisano u Darovnici Slavnog Dragoslava – glagoljskoj ispravi koja potječe iz daleke nam 1100. godine. No, ako pogledamo još dalje u prošlost arheološki ostaci potvrđuju pak kako je drevni Vrbnik još i stariji te da su ljudi ovdje živjeli već u neolitiku.

Prvo što ćete primijetiti ulazeći u Vrbnik je da je to bilo dobro utvrđeno mjesto opasano zidinama, uzdignuto na strmoj litici nad morem koja je bila odlična zaštita od nasilnih osvajača u doba ratova, gusara i lopova. Radi sigurnosti pučanstva sve stambene zgrade bile su smještene unutar zidina, a u samo mjesto ulazilo se kroz dvoja vrata: Vela vrata i Mala vrata ili Dverčića. Povijest ovog malog primorskoga mjesta usko je povezana sa krčkim knezovima Frankopanima – imućnim i utjecajnim velikašima koji su obilježili srednjovjekovnu povijest otoka Krka. Poznata je krčka obitelj potekla upravo iz Vrbnika.

No, osim plemenitaša Vrbnik je dao i mnoga duhovna zvanja, od svećenika, redovnika i biskupa, do današnjeg kardinala Josipa Bozanića, koji su znali sačuvati knjige i pisanu riječ. Statut pisan glagoljicom i hrvatskim jezikom Vrbnik je dobio 1388. godine. Zbog upotrebe glagoljice, staroslavenskog jezika, njegovanja pismenosti i književnosti, Vrbnik možemo nazvati kolijevkom glagoljice. Po sačuvanim glagoljskim rukopisima, a jedna četvrtina potječe upravo iz Vrbnika, svrstava ga se u jednu od najbogatijih svjetskih sredina. Svojom se ljepotom posebno ističu Prvi ( iz 1456. ) i Drugi ( iz 1462. ) Vrbnički misal, ukrašeni prekrasnim minijaturama i ornamentima.

Priča uklesana u kamenu

Prolazeći uskim uličicama između zbijenih kuća i hodajući po izlizanim kamenim oblucima, tragovima mnogobrojnih ljudi, imamo osjećaj kao da nam svi ti detalji sami pričaju stoljetnu vrbničku priču. U samom starom gradu nalazi se mnogo zanimljivih mjesta koja svakako trebate posjetiti, pa krenimo u virtualni obilazak.

Jedno mjesto zasigurno će probuditi vašu maštu – Dverčića – mala, kamena vratašca koja su toliko malena da je prvo pitanje koje si postavite kada ih ugledate da li su nekada na Vrbniku živjeli patuljci. Čak i ako niste visoki morat ćete se poprilično sagnuti da bi uspjeli proći kroz ta vratašca. Stoga oprez kada prolazite kroz Dverčića – nemojte se zaboraviti sagnuti jer vam je u protivnom neizbježan udarac glavom u stoljetni kamen. 🙂 Ta vratašca koristili su stari žitelji Vrbnika koji su kroz njih ulazili kada bi zakasnili i našli zatvorena glavna vrata koja su se nalazila na Placi. Glavna vrata nekada su se nalazila na južnome rubu Place, nadomak crkvice sv. Martina i njih su svake večeri stražari zaključavali i nosili sucu ključeve grada.

Na Placi Vrbničkog statuta nalazi se i Knežev dvor u čijem je prostoru danas smještena Etnološka zbirka Nede Trinajstić, Glagoljska spomen tiskara Blaža Baromića i Dragutina Parčića i čuvena Knjižnica obitelji Vitezić. U Knjižnici se nalaze brojne vrijedne knjige, glagoljski misali i brevijari, a rijedak i vrijedan izložak je Atlas Johna Davida Kohlera. Sačuvana su samo dva primjerka ovog Atlasa u svijetu, jedan u Knjižnici obitelji Vitezić iz 1718. godine, a drugi iz 1735. u Cambridgeu u Engleskoj.

Kada prođete Dverčića spustite se do ceste. Dalje vas put vodi prema Gospoji – zavjetnoj crkvici Majke Božje od zdravlja koja je podignuta nakon što je gradom prohujala kolera. Iza te crkvice nalazi se prekrasan park, a u njemu spomenik Blaža Baromića – prvog hrvatskog glagoljaškog tiskara. Kao ni ostali turisti ni vi nećete moći odoljeti a da mu ne sjednete u krilo i fotografirate se. Ako ste ožednili od ove ugodne šetnje možete popiti kapljicu poznate vrbničke žlahtine ili čašu jedinstvenog morskog pjenušca Valomet, kako bi onda okrijepljeni mogli nastaviti sa obilaskom. No, pazite da ne pretjerate s jelom i pićem, jer morate proći i kroz Klančić, vjerojatno najužu ulicu na svijetu koja je u svojem najužem dijelu širine samo 43 cm. Uvucite trbuh i prođite! Kako kažu domaći: „Ne bojte se, još se nitko nije zaglavio pa nećete valjda ni vi.“

U samom srcu mjesta dominira župna crkva Sv. Marije od Uznesenja i 30 m visoki renesansni zvonik. Ono što će vaš boravak učiniti nezaboravnim jest predivan pogled na Velebitski kanal te Crikvenicu i Novi Vinodolski. Mir i tišinu ovog mjesta jedino nakratko narušava zvonjava crkvenih zvona koja najavljuju dolazak svakog novog sata.  Zvonik ove crkve izgrađen je od kamena 1527. godine, o čemu svjedoči glagoljski natpis na kamenoj ploči na njegovu ulazu. Predaja kaže da je plaćen novcem koji je pronađen u velikom Frankopanovom skrovištu u Gradecu. Nekada davno prizemlje ovog renesansnog zvonika služilo je kao zatvor. Danas je u zvoniku smješten Muzej likovnog identiteta Vrbnika. Ispred crkve na već izlizanom kamenom podu nalazi se još jedna vrbnička zanimljivost, a to je Vrbničko kolo. Vrijeme nastanka kruga, izrađenog od morskih oblutaka i razdijeljenog na osam isječaka, nije poznato. Krug je znak – crtovlje za sva glagolska slova, koja pripadaju najstarijem tipu glagoljskog pisma, trokutastoj glagoljici.

U blizini župne crkve nalaze se dvije najstarije vrbničke ulice – Smokovec i Roč. U ulici Smokovec još i danas postoji Kugina kuća koju je Šenoa opjevao u istoimenoj povjestici. U staroj gradskoj jezgri, u ulici Glavača, nalazi se Baćin dvor – frankopansko zdanje, nekadašnje utočište za one koji su se ogriješili o zakon. Danas on funkcionira kao ugostiteljski i galerijski prostor.

Sv. Ivan Krstitelj zaštitnik je grada, a njegov rođendan vrbenčani posebno svečano slave 24. lipnja. Istoimena crkva na samom ulazu u centar pripadala je bratovštini Sv. Ivana Krstitelja – Kaparima. Kapari su jedna od najstarijih bratovština na otoku Krku i djeluju kontinuirano od svog utemeljenja 1323. godine pa sve do danas, a naziv Kapari dobili su prema kapi sašivenoj na posebnom odijelu od domaćeg sukna.

Kamenita, šljunčana ili pješčana?

Izbor plaža ostavljamo vama i vašim željama. Čeka vas bistro more i čiste kamenite, šljunčane plaže ili pak pješčana plaža u Sv. Marku. Osim uređenih plaža koje su obogaćene popratnim sadržajima tu su i prirodne plaže, ali Vrbnik nudi i nekolicinu iznenađenja – skrivene uvalice s plažama koje su pristupačne isključivo morskim putem. Kao stvoreno za one željne bijega od civilizacije i turističkih gužvi. Kako se i najbolji čovjekov prijatelj voli rashladiti za ljetnih žega, psima je namijenjena plaža Mala Javna.

Aktivni odmor

Doživite vrbničke pješačke staze – na raspolaganju su vam četiri rute šetnica – Vrbnička  planinarska  obilaznica, Putovima Frankopana, Hodočasnički put  te Putovima vrbničkih težaka. Više o detaljima ovih pješačkih staza saznajte ovdje. Šetajući brežuljcima i vrletima uživat ćete u netaknutoj flori i fauni, gromačama i ostacima crkvica te prekrasnom pogledu na Velebitski kanal. Postoji još mnogo toga u ovom malom živopisnom otočkom mjestu u kojem se na poseban način isprepleću bogatstvo povijesnog nasljeđa i prirodne ljepote što se ne mogu doživjeti u nekoliko toplih ljetnih dana, tako da se Vrbniku možete uvijek iznova vraćati i radovati se svakom novom dolasku.

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE VRBNIK

Placa Vrbničkog statuta 4

Tel/fax: +385 (0)51 857 479

WEB: www.vrbnik.hr/

E-mail: info@vrbnik.hr

vrbnik logo

logo HTZ-a

kvarnerHR

Odgovori