Upoznajte Ždralov grad

Sigurno se pitate koji se grad krije pod ovim imenom? Riječ je o Daruvaru, čiji spoj zelenila i gradske arhitekture, kulturološka šarolikost i plodna vinogorja svjedoče o raznolikoj ponudi koju grad nudi svojim posjetiteljima. Daruvar voli život i zato je grad koji svojim posjetiteljima nudi brojne mogućnosti za uživanje. Zabava, kultura, prirodne ljepote, gastronomija, sportska rekreacija, wellness. Sve to u novom ruhu, ali s duhom autentične bogate prošlosti dio je  raznovrsne ponude grada u kojoj ćete sigurno pronaći i nešto za sebe. Volite život i dobro došli u Daruvar! 

Ime Daruvar – Ždralov grad (Daru – ždral, var – grad) je nastalo kada je grof Antun Janković sagradio barokni dvorac nadjenuvši mu ime mađarskog porijekla koje je dobiveno prema liku ždrala koji se nalazi u središtu obiteljskog grba grofa Jankovića i koji nogom drži kamen kao simbol vječne budnosti na straži. Daruvar je poznati lječilišni grad s tradicijom liječenja duljom od dva tisućljeća, krasi ga spoj gradskog zelenila, novih i povijesnih građevina te bogata ponuda rekreativnih sadržaja. Svi ovi elementi razlog su zašto je baš Daruvar vlasnik četiri zlatna, dva srebrna i jednog brončanog priznanja Hrvatske turističke zajednice zanajuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Između ostaloga, Daruvar je tri godine za redom proglašen najboljom turističkom destinacijom s toplicama u akciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“. 2013. godine proglašen je i prvim pratiteljom nacionalnog pobjednika za akciju Europska destinacija izvrsnosti – Pristupačni turizma, što dokazuje da je daruvarska destinacija uređena i za osobe sa invaliditetom.

Smješten u samom središtu panonske Hrvatske, Daruvar se istaknuo i kao kulturno središte u kojem se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja. Kvalitetna vina možete kušati u sklopu izložbe vina „Vinodar“ili tijekom obilježavanja sv. Vinka i sv. Martina, ako više volite pivo spravljeno po češkoj recepturi guštati možete na Danima piva, a ljubitelji svemirskih prostranstva sve o svemiru mogu istražiti tijekom deset danaastronomije u Daruvaru itd.

Daruvarske toplice s dugogodišnjom tradicijom, bogata turistička ponuda, daruvarska vinska cesta, rekreacijski prostori i vodena oaza Termalnog vodenog parka „Aquae Balissae“ čine grad savršenim mjestom za izlet.

I ljubitelji vina doći će na svoje – uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost na koju se veže i nastanak Daruvarske vinske ceste. Ovu cestu čini sedam punktova raznolike ponude – uživati možete u pogledu na nepregledne redove vinograda dok svoje osjetilne pupoljke častite izvrsnom daruvarskom kapljicom. Raznolikost gastro i eno ponude jedan je od najvećih aduta daruvarskog kraja. Iako prevladava kontinentalna kuhinja, gastronomija daruvarskog područja poznata je po velikom utjecaju češke kuhinje. Neki od poznatih čeških specijaliteta su knedle s kiselim kupusom, krpice sa svježim kupusom, dizane knedle na pari, salenjaci, bramborak i ostale gastronomske delicije.

U samom središtu grada nalazi se Dvorac Janković iz 18. stoljeća koji je zaštićeni spomenik kulture 1. kategorije i jedna od najvrednijih baroknih građevina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. U sklopu dvorca nalazi se i dvorski perivoj koji nosi obilježja baroknog i pejzažnog stila nastao po nacrtima bečkih arhitekata, a neka stabla tada posađena u perivoju još uvijek su živa i podsjećaju na neka davna vremena. Ispred glavnog ulaza u dvorac nalazi se primjerak stabla Ginko biloba koji je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj te drugi najstariji u Europi.

Julijev park u Daruvaru jedan je od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojem se osim kupki, vila i stoljetnih stabala nalazi i mala fontana koju krasi brončana skulptura gole žene. To je Augustinčićeva „Kupačica“ koju građani od milja zovu Gola Maja ili Tužna Mara koja je simbol Daruvara i Daruvarskih toplica. Lječilišni perivoj ima stilske karakteristike baroka i kao takav je zaštićen. U sklopu parka nalaze se Švicarska vila, Marijina kupka, Vila Arcadia zatim Antunova kupka koja je prva kupališna zgrada u Julijevom parku građena na temeljima rimskih termi te Ivanova kupka ispred koje je napravljen okrugli bazen ograđen metalnom ogradom. Taj bazen i danas postoji u perivoju, a posjetioci u njega bacaju novčiće praćene skrivenim željama.

Najprepoznatljivija zgrada koja je ujedno i simbol kupališta grada Daruvara je Centralna blatna kupka sagrađena u maurskom stilu. Daruvar je prepoznatljiv po termalnim vrelima odnosno izvorima tople i ljekovite vode kojima su se ljudi oduvijek koristili za liječenje i rehabilitaciju, ali i za kupke i pića zbog njihove ljekovitosti. U neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga nalazi se Rimska park šuma koja obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom, a u njoj se nalazi i Židovsko groblje te Julius Brum tj. Izvor ljubavi uz kojega je vezan mit o tome da kada popiješ vode sa julijevog izvora tada ćeš se zaljubiti. Unutrašnjost šume uređena je obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku, itd.

Proljeće i ljeto savršeno su vrijeme za aktivnosti u prirodi. Okušati se možete u planinarenju, jahanju prekrasnim daruvarskim krajolikom, u vožnji odličnim cestovnim i biciklističkim rutama itd. Blaga klima, šume, nizine oko rijeka i slatkovodni ribnjaci te prostrana i bogata lovišta pružaju odličnu priliku za dobar lov i ribolov. Lovišta se ubrajaju među najkvalitetnija u Hrvatskoj, s brojnom i kvalitetnom srnećom divljači. U slobodnoj prirodi uglavnom obitava jelenska i srneća divljač, divlje svinje, zečevi, fazani, trčke i prepelice.

Kvalitetna i raznolika ponuda, gostoljubivi domaćini, oaza zdravlja i očuvani prirodni okoliš zajedno sa bogatim povijesnim nasljeđem, uvjereni smo, pravi su preduvjeti koji će vam osigurati nezaboravnu daruvarsku avanturu.

Što raditi i gdje odsjesti u Daruvaru?

 

vk118OPG Kovačević, Daruvar

Počastite se odličnim vinima obitelji Kovačević i uživajte u pogledu na nepregledne redove vinograda u koje članovi obitelji Kovačević – Matej, Ljiljana, Vitomir, Martina i djed Mato – ulažu svoje slobodno vrijeme, ljubav i pažnju. Rezultat, stoga, ne može biti ni više, ni manje nego odličan.

Doznajte više…

 

 

da120Daruvarske toplice

Fango i termalna voda temperature 46,6 stupnjeva osnovni su prirodno ljekoviti faktori zbog kojih mnogi posjetitelji već godinama dolaze u Daruvarske toplice. U današnje vrijeme užurbanosti, ova oaza mira i zdravlja postala je i turistička destinacija. Doznajte više…

 

 

da140Vinarija Daruvar

Posjetite prekrasan grad Daruvar, pritom obiđite dvorac grofa Jankovića i svakako se zaustavite u kušaonici vina Vinarije Daruvar. Uživajte u opojnim mirisima i okusima Graševine, Sauvignona, Rajnskog rizlinga i Chardonnaya. Ukoliko volite boraviti u prirodi tada će vas svakako oduševiti mogućnost kušanja vina na vinogradarskim lokalitetima Đulovca i Donjeg Daruvara gdje možete doživjeti i čari berbe grožđa. Doznajte više…

 

hm114Hotel Mladimir, Daruvar

Smješten u najzelenijem dijelu Daruvara i u neposrednoj blizini centra grada, Hotel Mladimir pruža ugodan ambijent za opuštajući odmor i užitak tijekom cijele godine. Blizina bazena, sportskih terena, zelenih parkova, šetnica i vinske ceste garancija su kvalitetno provedenog odmora.

Doznajte više…

 

Ostali turistički objekti u Daruvaru:

HOTELSKI SMJEŠTAJ

Hotel BALISE**

Trg kralja Tomislava 22, 43 500 Daruvar

Tel: + 385 (0) 43 440 220

Fax: +385 (0) 43 440 230

e-mail: info@hotel-balise.hr, marketing@hotel-balise.hr

Web: www.hotel-balise.hr

PRIVATNI SMJEŠTAJ

SOBE SLAVONIJA****

Trg kralja Tomislava 20, 43 500 Daruvar

Tel: + 385 (0) 43 335 555

Fax: + 385 (0) 43 332 367

e-mail: dani-ivanic@inet.hr

Web: www.restoran-slavonija.com

Sobe “VENDI” ****

Petra Svačića 42, Daruvar

Tel: + 385 (0) 43 333 199

Mob: + 385 (0) 98 466 859

e-mail: armela1985@gmail.com

Web: www.sobevendi.com

SOBE NAŠ MALI RAJ**

Domjanićeva 9, 43 500 Daruvar

Tel/fax: + 385 (0) 43 331 149

Mob: + 385 (0) 98 325 557

e-mail: drijenka.rebrina.kosic@gmail.com; zelimirkosic@gmail.com

Web: www.nas-mali-raj.com

KUĆA ZA ODMOR EMA**

Daruvarskog odreda 13B, 43 500 Daruvar

Mob: + 385 (0) 98 920 9128

e-mail: tanjak@hi.t-com.hr

SOBE ALTUS**

Matije Gupca 109, 43 500 Daruvar

Mob: +385 (0) 99 4128 583

e-mail: altus.sobe@gmail.com 

Web: www.altus-sobedaruvar.hr

KUĆA ZA ODMOR VRBOVČANKA***

Slavonska ul. br.17, Vrbovac

Tel: + 385 (0) 43 331 238

Mob: + 385  (0) 98 296 523

e-mail: smiljana.rakinac@bj.t-com.hr ; info@kucazaodmor-daruvar.com

Web: www.kucazaodmor-daruvar.com

SOBE VLADO**

Kupališna 8, 43 500 Daruvar,

Tel: + 385 (0) 43 332 743

Mob: + 385 (0) 98 345 275

e-mail: vlado.sobe@gmail.com

Web: sobe-vlado.com

APARTMAN RUŽIĆ ****

Petra Svačića 4, Daruvar

Mob: + 385 (0) 98 188 8926

e-mail: apartman.ruzic@gmail.com

PLANINARSKI DOM “PETROV VRH”

Daruvar p.p. 33, 43 500 Daruvar

Tel: 043/780-0012

Web: www.planinari-petrovvrh.hr

Turistička zajednica Daruvar – Papuk

Julijev park 1, Daruvar

Tel/fax: + 385 (0) 43 331 382

e-mail: turizam@daruvar.hr

Web: www.visitdaruvar.hr

Turistički ured Daruvar

Trg kralja Tomislava 12, 43500 Daruvar

Tel/fax: + 385 (0)43 331 382

e-mail: tic@daruvar.hr

Kontaktirajte turističku zajednicu:

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Odgovori