U 19. stoljeću: Hrvatski grad u kojem su Englezi igrali tenis

Žetva i vršidba

Ovaj miran i gostoljubiv grad koji se smjestio tik pored moćne rijeke Save poznat je kao grad tambura, grad hrasta lužnjaka, kolijevka nogometa i tenisa u našoj zemlji, grad Šokaca i šokačkih običaja, ali za Županju možemo slobodno reći i da je ulaz na vrata Europe.

Priču o Županji započet ćemo sa dvije zanimljive povijesne činjenice vezane uz taj grad i rijeku Savu u dalekom nam 19. stoljeću. Sava je definitivno bila poveznica sa svijetom. U 19. stoljeću Savom preko Županje plovi preko 500 lađa godišnje, a među njima bio je i prvi hrvatski parobrod „Sloga“ koji je potonuo i još dan danas čeka svoje vađenje iz mračnih savskih dubina. A što se povezivanja sa svijetom tiče, svakako trebamo spomenuti kako su krajem 19. stoljeća Englezi u Županji izgradili tvornicu tanina, ubrzo i bačava, te su tako Savom odnosili debla starih stoljetnih hrastova lužnjaka. U to vrijeme Englezi su se zabavljali igrajući nogomet i tenis koji su toliko oduševili Županjce da su im se odmah rado pridružili, pa se tako Županja smatra hrvatskom kolijevkom tih sportova. Grad je poznat i po kulturno povijesnoj postrojbi „Županjski serežani“ koja je očuvala tradiciju izabranih krajiških vojnika „Serežana“ čija je zadaća bila obavljanje granične službe prema Bosni. Nosili su narodno odijelo koje se posebno isticalo crvenim kabanicama, a od oružja su nosili pušku, dva pištolja i handžar kako bi spriječili upade razbojnika koji su pokušavali prijeći granicu.

Županjci vole glazbu, osobito tamburašku, pa je tako Županja poznata kao grad tambure, te možete uživati u tamburaškim skladbama Najboljih hrvatskih tamburaša, Kristala, Patrie, Contre, Žutih dunja, ali i skladbama poznatih imena poplularne glazbe kao što su Opća opasnost i Colonia. Osim prema glazbi, Županjci gaje i veliku ljubav prema konjima i konjskim zapregama, pa tako u ovom kraju do izražaja sve više dolazi seosko – rekreativni turizam koji uključuje jahanje konja, vožnju zaprežnih kola itd.

U Županji se tijekom cijele godine odvija prilično bogat kulturni život. U veljači se održava najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture ovoga kraja – Šokačko sijelo. Sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih običaja, nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva i bogatstva Šokadije te sve ostalo čime se Županjci već stoljećima ponose utkano je u tu kulturno-zabavnu i turističku manifestaciju. Svakako doživite i manifestaciju naziva Žetva i vršidba u prošlosti koja već tradicionalno svake prve subote u srpnju prikazuje poslove vezane uz žetvu na starinski način koja je za slavonskog seljaka oduvijek bila puno više od posla te joj se stoga pridavao veliki značaj, ne samo jer se ubirao plod napornog rada već i zbog blagostanja koje je donosila rodna godina. Ako krenete Cestom zlatnih niti očekuje vas razgledavanje, te odmor i obilazak uređenih šokačkih stanova te tradicijskih šokačkih kuća u kojima se kroz razne stare alate i zanate dočarava seljački život u prošlosti ovoga slavonskog kraja. Svakako trebate vidjeti tradicionalnu šokačku narodnu nošnju koja je prepoznatljiva po specifičnim brižljivo izrađenim vezovima te se ubraja među najljepše tradicijske nošnje u Slavoniji.

Ljubazni domaćini pripremit će za vas domaće specijalitete od kojih su najpoznatiji slavonski kulen, kulenova seka, kobasice, domaća šunka, slanina, čvarci, krvavice, slavonski čobanac, šaran pečen na rašljama, fiš-paprikaš… Hrana je definitivno jedna od najvećih županjskih atrakcija, tako da će vam nakon obilnog obroka goditi malo rekreacije. U prirodnim ljepotama županjskog kraja i svježem zraku možete uživati korištenjem biciklističkih staza, ali i šetnjom na šetnici uz Savu koja je duga oko 3 km te prati obalu rijeke Save i vodi vas nasipom od graničarskog čardaka – danas sjedišta Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber do izletišta Poloji na jednu stranu, te do županjske Sladorane na drugu stranu. Plodne poljoprivredne površine te Spačvanska šuma koja predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj prirodna su bogatstva kojima se ovaj kraj posebno ponosi. U Županji se nalazi i jedinstven primjerak hrasta lužnjaka koji je zaštićen zbog svojih specifičnih dimenzija i estetskih vrijednosti. Star je oko 200 godina, opsega debla 317 cm te se ističe svojom velikom okruglastom krošnjom.

Ovaj miran grad prepun zanimljivih slavonskih priča koje će vas odvesti u daleku prošlost te gostoljubivi domaćini razlog su da već ovaj vikend krenete na izlet u Županju.

Turistička zajednica grada Županje

Veliki kraj 66 , Županja

Telefon/fax:  + 385 (0)32 832 711

e-mail: tz-zupanja@vk.t-com.hr 

Web: http://www.tz-zupanja.hr/

logo_tz_13_cm

HTZ_logo

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte turističku zajednicu:

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Odgovori