Trebate posel: Posel se deli na Fašničkoj baušteli!

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. 193. Samoborski fašnik počinje 22. veljače kad će tradicionalni fašnički likovi Princ, Sraka, Sudec i Fiškal preuzeti ključeve grada i proglasiti Slobodnu fašničku republiku. Veselje pod maskama trajat će sve do 5. ožujka, ove godine pod sloganom “Posel se deli na fašničkoj baušteli“. Fašnički zabavno – glazbeni program odvijat će se na više lokacija u centru Samobora te na klizalištu u bivšoj vojarni u dane vikenda (22. – 24. veljače te 1. – 3. ožujka) i na pokladni utorak (5. ožujka).

BIT ĆE PJESME

Iako je osnovna ideja Samoborskog fašnika stvoriti atmosferu aktivne zabave pod maskama, nije za zgorega potaknuti tu zabavu i kvalitetnom glazbom. Na središnjoj fašničkoj pozornici i ovaj put će nas uveseljavati renomirani izvođači po principu „za svakoga po nešto“.  Već prvog dana Fašnika u petak (22. veljače) nastupa Mladen Grdović, u subotu (23. veljače) Neno Belan i Fiumens, a u nedjelju (24. veljače) Gazde. Početak drugog fašničkog vikenda u petak (1. ožujka) začinit će Klapa Intrade, subota (2. ožujka) popodne pripada Endiju, potom Songkillersima, a večer TBF-u, dok u nedjelju (3. ožujka) na glavnu pozornicu dolaze Slavonske lole. Završna večer u utorak (5. ožujka) rezervirana je za Let3 i El Combo. Naravno, svirat će tijekom Fašnika i lokalni samoborski bendovi.

DJEČJI FAŠNIK

Brojni posjetitelji očekuju se u dvije fašničke subote i nedjelje Dječjeg fašnika (23. i 24. veljače te 2. i 3. ožujka) kada će centrom grada prodefilirati više od 4500 maskirane djece uz prigodni glazbeni i zabavni program. Predstavit će se brojne maskirane grupe djece i mladeži iz gradova i mjesta diljem Hrvatske, kao i plesne skupine i zborovi, kao i grupe samoborskih vrtića i škola. Program na Trgu fašničkih velikana (Trg kralja Tomislava) kreće već od 10.30 sati i traje do ranih popodnevnih sati.

Za djecu je pripremljen i program na Trgu Srakinih mališana (Trg Matice hrvatske) i to majstorski tečajevi u Fašničkom učilištu od 11 do 17 sati (mala dvorana Price) za malera s prstima, rezača hlača i krojača sudbine u suradnji s udrugama Plavi bor i Surla. Tu je i Kondicijski poligon od 12 do 16 sati u parku uz posebno ukrašeni Trg fašničkih mališana pod nazivom Šport za bauštelu. U pauzama od učenja i sporta tu su i razne predstave, ulični zabavljači, bubnjari, pjevači, Sraka i Srakice, Klaun Ludek, pantomimičari, veliki luna park, tone slatkiša, krafne punjene i prazne, raznorazne maske i fašnička uživancija do daske!

ZABAVNE SPORTSKE IGRE

Ovogodišnji Fašnik obilovat će i zanimljivim sportsko-zabavnim disciplinama. Prve subote (23. veljače) na klizalištu u bivšoj vojarni od 14 do 16 sati održavat će se  Fašnički klizački triatlon. Za ove igre na ledu mogu se javiti 1 odrasla osoba (u čizmama) i 1 dijete (na klizaljkama). Za njih su pripremljene tri “zahtjevne” etape dužine preko 1500 mm i tri skoro pa olimpijske discipline: odštopavanje, mešanje te zidanje. Formalnih prijava nema, samo treba doći na klizalište prije početka triatlona, suorganizatori iz Športića osigurali su besplatne klizaljke, a natjecatelje se časti krafnom i hidratacijskim sredstvima.

U nedjelju (24. veljače) na Trgu fašničkih velikana u 13 sati kreće Bauštelska utrka – za sračiće vozimo bageriće. Sudjeluju roditelji, predstavnici samoborskih dječjih vrtića, koji su za ovu utrku sami napravili bagere. Na 30-metarskom “gradilištu” 5 ekipa će pokazati svoje vještine upravljanja, izbjegavanja, rušenja, bušenja i gradnje – i to žmirečki! Od opreme tu je bager od kartona s modnim dodacima, povez za oči, špaga za navigavanje između vozača bagera i pomoćnog radnika, malo sreće i puno bučnih navijača.

Druge subote (2. ožujka) održava se Srakotrk, poznata tradicionalna orijentacijska utrka maskiranih mališana. Za njih 300-tinjak organizatori iz Orijentacijskog kluba Japetić „sakrili“ su kontrolne točke po centru Fašničke republike, a svi koji ih pronađu dobivaju zlatnu medalju i poklone sponzora. Orijentacijska maskirana utrka starta u 11 sati s Trga Srakinih mališana, završava na Trgu fašničkih velikana, a vodi kroz kontrolne točke smještene u centru grada.

 

Odgovori