Traveller savjetuje: Koje hrvatsko ‘iskustvo’ treba isprobati bar jednom u životu

peljesac,

Na listu 10 najboljih stvari koje morate isprobati u Europi i doživjeti bar jednom u životu urednici Travellera,  časopisa specijaliziranog za putovanja stavili su jedan specijalitet koji vežemo uz jug Hrvatske
Naime, među europskim atrakcijama u društvu Mercedes-Benza, Michelangelovog Davida, Kensingtonskih vrtova našle su se i stonske kamenice. Evo kojih je 10 ‘iskustava’ poznati časopis stavio na listu top 10 doživljaja koje morate iskusiti.

Vožnja kanalima u Amsterdamu
Vožnja kanalima odličan je način da razgledate grad. Opremljeni finom hranom i pićem pružit će nezaboravan pogled na arhitekturu starih zgrada, a budući da Nizozemci nisu obožavatelji zavjesa možete se zabaviti vireći u njihove domove.

Velika tržnica u Istanbulu
Tržnica koja datira 1400 ih godina i ima više od 5.000 štandova najveća je i najstarija u cijelom svijetu. Istanbulski Grand Bazaar nenadmašna je tržnicasa bezbroj štandova na kojima se nude torbe i cipele, ali tamo ćete pronaći i nakit ručne izrade, tepih, keramiku, stare kovanice…

Sveučilište Trinity u Dublinu
Atrakcija koja oduševljava je Kellsova knjiga koja datira iz 800. godine i izložena je u Staroj knjižnici. Kada pak zakoračite u Dugačku sobu imate dojam da ste došli na set nekog filma te ćete se na trenutak osjećati kao lik iz Disneyjeva dječjeg filma.

Kupanje u Švedskoj
Kupanje u Švedskoj nezaboravno je iskustvo. I iako zvuči jako ledeno, ako se za njega odlučite izvrstan izbor je  most Västerbron kod Långholmena te Norr Mälarstrand kod Kungsholmena. Aautori  garantiraju brzo razbuđivanje i čistu vodu.

Kensingtonski vrtovi
Impozantne vrtove u samom centru Londona 1728. projektirao i tijekom deset godina realizirao kraljevski vrtlar Charles Bridgeman. Kensingtonski vrtovi su zaštićeni najvišom spomeničkom kategorijom.

Istražite Davida
Fascinantna skulptura visoka 5,17 metara isklesana u mramoru  djeluje ljudski i istodobno božanski, a najpoznatiju skulpturu morate vidjeti bar jednom u životu.  Michelangelo je radio na njemu od 1500. do 1504. i jedno je od njegova dva najveća kiparska djela. Nalazi se u firentinskoj Akademskoj galeriji, a kopija na Piazza della Signoria.

Kamenice morate jesti u Hrvatskoj
Stonske kamenice svjetski su poznate. Naime, u malostonskom se zaljevu kamenice uzgajaju još od vremena Rimskog Carstva. Njihov specifičan okus hvale već stoljećima, urednici ovog časopisa preporučuju ih kušati uz čašu lokalnog bijelog vina pošipa.

U Stuttgartu spavajte u automobilu
U njemačkom domu Daimlera i Mercedes-Benza, prijestolnici autoindustrije zaista možete spavati u automobilima. Naime, oni su pretvoreni u udobne krevete, neki hoteli nude spavanje u ‘Bubi’  čak i u crvenom Cadillac kabrioletu.

Pogledajte flamenko show u Andaluziji
Zavodljivi ples, doživjet ćete u svakom andaluzijskom gradu.  Čaša crnog vina i udobna ‘fotelja’  je ono što vam treba za uživanje u ovom vatrenom plesu.

Provozajte se u kočiji u staroj jezgri Krakowa
Lagana kočija za razgledavanje starogradske jezgre odličan je izbor za razgledavanje prekrasnog poljskog grada prepunog povijesnih i kulturnih znamenitosti.

Odgovori