Svjetska atrakcija: Što kažete na utrku po stonskim zidinama?

Ston,

Što kažete na utrku po najdužem očuvanom europskom obrambenom zidu- Ston Wall Marathon? Jedinstveni je to sportsko –turistički događaj u Europi, koji se dijelom trči i po starim Stonskim zidinama. Marton je pokrenut 2008. godine, a osmislilo ga je nekoliko atletičara entuzijasta. Izuzetno zahtjevan, poseban i spektakularan, postao je ekskluzivan događaj s maratoncima i trkačima-turistima iz cijelog svijeta.

Stonski maraton trči se u dvije atletske utrke, duljina 42,2 km i 15 km, te Fun run rekreativnom prolasku na 4 km. Dio maratona uključuje i trčanje po 5,5 kilometara dugim stonskim zidinama.  Utrka impresivnim zidinama, drugim po dužini na svijetu iza Kineskog zida, poseban je doživljaj koji je u grad soli, privukao i brojne strance pa stoga ne čudi da se na startnoj poziciji izmjenjuju natjecatelji iz Švedske, Rusije, Švicarske

Svi ljubitelji sportskog turizma ovom su posebnom utrkom došli na svoje, a možemo samo zamisliti kako je to istrčati dionicu koja se strmo penje i spušta pružajući spektakularan pogleda na Pelješac, Mali Ston, Stonsku solanu stvarajući predivnu kulisu ovog jedinstvenog sportskog natjecanja. Ovogodišnji  8. po redu Ston Wall Marathon održava se 20.rujna.2015, a prijave su još u tijeku.
Start i cilj maratona dosada je bio je u centru Stona, a staza je vodila cestom uz more, te se djelomično trčalo i po stonskim zidinama. Uz kineski Great Wall Marathon ovo je jedini u svijetu maraton koji se djelomično trči i po starim fortifikacijskim zidinama.
Već dvije godine organizirana je i kraća distanca FUN RUN. To je rekreativni prelazak preko zidina bez ikakvih natjecateljskih ambicija. Ova utrka idealna za sve koji, još uvijek, iako žive u blizini Stona još nikada nisu prohodali stonskim zidinama.

U slikovitoj i atraktivnoj utrci sudjeluju natjecatelji u dobi od 10 do šezdeset, no na zahtjevnim stonskim zidinama većina ipak hoda.

Do maratona je ostalo još nešto više od mjesec dana, a prijave i uplate se primaju zaključno do 10. rujna 2015. Sve informacije  pročitajte na www.ston-marathon.com
Foto: Ustupila Turistička zajednica općine Ston

Odgovori