Svi nebrušeni biseri ‘Porta Tolera’ – gradića na jugu Hrvatske

Ploče,

Na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske, uvučen u šarmantnu uvalu, ukrašen brdima, smjestio se mali, pomalo netipični dalmatinski gradić. Aleksandrovo, Porto Tolero (luka za prekrcaj), Kardeljevo, danas Ploče poznat je po mnogobrojnim promjenama imena, po luci drugoj po količini prekrcaja u Republici Hrvatskoj  –  mali hrvatskom San Franciscu, kako ga od milja zovu neki njegovi stanovnici. Industrijski je to gradić koji se ujedno može pohvaliti i brojnim mogućnostima avanturističkog, robinzonskog, ali i luksuznog turizma.
Kako biste otkrili sve njegove skrivene čari i čarobno lijepu okolicu vodimo vas u virtualnu šetnju, jezerima, morem i rijekom.
kNaime, u krugu  od oko tri kilometra od Ploča, ‘skrivaju’ se prirodne ljepote na koje osim domaćeg stanovništva posljednjih godina ‘zaluta’ sve više stranaca, a ljepotama Doline života, ušćem Neretve, Baćinskim jezerima, ostali su oduševljeni i strani novinari koji su u sklopu press putovanja otkrili ovu netaknutu oazu.
Stoga kada vas put ‘povede’ Jadranskom magistralom prema krajnjem jugu, nemojte zaobići ovaj neotkriveni biser.
Na samom ulazu u Ploče, (koje broji nešto više od 6500, u široj okolici oko 11000 stanovnika) smjestilo se sedam čarobno zeleno plavih jezera. Baćinska jezera – relativno su mala (138 hektara), ali spadaju u red najzanimljivijih pojava u hidrografiji krša. Nepravilnog su oblika, što se osobito odražava na reljefu dna. Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera: Vočuša (ili Oćuša), Trniševo (ili Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (ili Vrbnik), Vitanj i Plitko jezero (prema nekim izvorima južni dio jezera Vitanja).
U blizini jezera gostima je na raspolaganju smještaj u luksuznim kamenim oazama s bazenima skrivenim  od očiju javnosti  ili pak apartmanima tik uz jezero. Boraveći na ovoj čarobnoj destinaciji koja će vam priuštiti mir i opuštanje, možete se okušati i u fenomenalnoj atrakciji –  Paddle Surfu, tj. veslanju na dasci koje će vam pružiti malo drugačiji doživljaj jezera te ćete otkriti iz prve ruke,  bogatu različitost flore i faune Baćinskih jezera.

Jezera možete obići i u tradicionalnoj lađi, koja će vam također omogućiti potpuni doživljaj jezera,  a kad vam se pred očima otvore predivne vizure, šaša, topola, patkica i okolnih brežuljaka, poželjet ćete se opet vratiti u ovu zeleno modru oazu, smještenu u neposrednoj blizini  mora.
Morski ugođaj naravno pružit će vam obližnje Ploče, čija riva ukrašena palmama i predivnim zelenim parkovima, kafići i restorani načičkani gotovo uz samu obalu, otkrivaju jedan malo drugačiji dalmatinski đir. Gradom dominira  predivna crkva tik uz rivu, Crkva Kraljice Neba i Zemlje.

U Baćini su pak Crkve Sv. Jure i Luke u Baćini stare više od 600 godina.
No Ploče je prvenstveno lučki grad, smješten na razmeđi zapadne i istočne Europe izniknuo upravo iz potrebe  prometnog povezivanja zapada i istoka. Prvi put se spominje 1387.godine u dokumentu Povijesnog arhiva u Dubrovniku. U dokumentu stoji da 6.11.1387. Matej sin Maroje Pripičeva s otoka Koločepa sklapa ugovor s Milčom iz Novog Brda prema kojemu bi Matej trebao svojim brodom stići iz Dubrovnika u luku Ploče,pri ušću Neretve (ad quedum locum dictum la Ploca que est in fluminis Narenti) te tamo ukrcati oko 600 komada sitne stoke i škopaca te manju količinu drva.

No već  su u  Austro-Ugarskoj  postojali su planovi i za izgradnju željeznice do ušća Neretve 1911.godine.  
Danas je to lučki grad čini turistički potencijal nikako ne treba zanemariti. Odlično vrijeme za posjetiti ga i istražiti je tijekom ljeta kada se održava ‘Pločansko ljeto’, ali i tradicionalna Utrka lađa koja počinje u Metkoviću, a kojoj je cilj u Pločama. Na dionicu dugoj 22 kilometra niz Neretvu, impresivno  izgledaju 33 lađe kojima oko dva sata prema Pločama veslaju neretvanski, ali i drugi maratonci. Borba za štit kralja Domagoja, najnapetija je upravo kada  lađe nakon široke Neretve ulaze u Crnu rijeku i rukavce obrubljene šašom koji vode do ulaza u Ploče.  Gusare s Neretve prate brojne turističke brodice, ali i vlak koji vozi prugom tik uz rijeku.

Osim te atraktivne manifestacije, događanje koje u Pločama ne smijete propustiti je i ‘Ribarska noć’, fešta zbog koje cijeli grad postaje gastronomska pozornica, kojom se širi miris poznatog brudeta, pečene ribe, školjki.  Odličan  je to izlazak za sve ljubitelje dalmatinske spize, dobre glazbe i morskog ‘šušura’.

Nakon jezera i mora, poželite li se riječnog ugođaja, krenite malo dalje prema jugu, put Doline života i otkrit ćete pješčanu oazu, koju formira moćno ušće duboko zelene Neretve, ali i maestral koji joj neprestano mijenja oblik.  Pješčana je to ljepotica- plaža s nepreglednim plićakom, koja u  kontrastu s dubokom zelenom rijekom, te borovom šumom izgleda izmišljeno lijepo.
Oaza je to ujedno i za zaljubljenike u Kite surfing, pa je ušće Neretve prava ljetna kolonija za goste iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke…  Plažu gladi i oblikuje ju maestral, a obožavaju je i svi koji ne vole masovni turizam. Tijekom jutra idealna je i za obitelji s djecom, jer topli plitki zaljev s pijeskom predstavlja pravu  uživanciju  za najmlađe.

No osim ovih prirodnih ljepota ono što sve goste ovih južnih bisera uvijek iznova oduševljava je i gastronomija specifična za ovaj kraj. Tradicionalni brudet, žabe, jegulje, morska i riječna riba, mandarine, limuni, naranče, odlična vina, na najbolji će način začiniti avanturu u Pločama.

Zanimljivosti :
Ime Ploča dobilo je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče.
Autori fotografija: Mario Čuljak – Studio Idearium, arhiva Kamo na izlet, M Milić, Zdravko Srzentić

Odgovori