Slovenski dragulj okružen planinama

bled,

Ako gledate s Julijskih Alpa na Bledsko jezero i ako imate malo više mašte  može vam se jezero učiniti kao oko, a otočić na njemu poput zjenice. Ukoliko pak stojimo čvrsto na zemlji znamo da je otok koji se također naziva Bled jedini prirodni otok u Sloveniji.
O samom mjestu Bledu, njegovom srednjovjekovnom zamku na sjevernoj obali jezera, te o samom otočiću na kojem se smjetila crkva Marijinog Uzašašća, sagrađena u 15. stoljeću ispričane su već mnoge priče. Međutim nije na odmet ispričati još jednu. Možda malo drugačiju.

Otočić usred jezera posjećivan je već u prapovijesti (11. do 8. stoljeća. pr. n. e.). Kasnije su stari Slaveni na njemu častili Živu, božicu ljubavi i plodnosti. Prije oko tisuću godina, 10. travnja 1004., po prvi se put spominje i Bled. Njemački car Henrik II tada ga poklonio biskupu Albuinu iz Brixena. Na stijeni, koja se uzdiže 130 metara okomito iznad jezera, već je tada stajao romanički zvonik, koji je danas dio dvorca s muzejskom zbirkom.
bled 7

Sam Bled je pravi dragulj koji je prepun posjetitelja u svim godišnjim dobima. Okružen predivnim planinama koje kao da ga čuvaja od svih zla, u nježnom zagrljaju šuma Bled kao da sniva svoje najljepše snove. Svatko tko je imalo romantičan ondje će naći ispunjenje svog sna.

Dojmljivi dvorac na stijeni iznad jezera stoji još od početka 11. stoljeća, što ga čini najstarijim slovenskim dvorcem. Danas je to zanimljiv kompleks, u kojemu posjetitelji mogu saznati više o povijesti Bleda i okolice, ali i posjetiti Tiskaru, u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov stroj koji prikazuje kako su se knjige tiskale u 16. stoljeću.
bled 1

Ili možete posjetiti drugu značajnu bledsku znamenitost, a to je svakako crkva Marijina Uznesenja, smještena usred jezera, na jedinom pravom slovenskom otoku. Uz nju je vezana zanimljiva legenda o Zvonu želja i Polikseni te njenoj vječnoj ljubavi prema izgubljenom mužu.
Čak i šetnja oko Bledskog jezera budi romantična raspoloženja, bilo da ste prekriveni snježnim pahuljama ili okruženi zlatnim jesenskim lišćem.


Za one koji naginju više sportu Bled i ovdje ima raznoliku ponudu pogotovo zimi. Raznolik izbor zimskih aktivnosti uključuje i romantičnu vožnju konjskom vučom, zimske pohode, sanjkanje, klizanje, krpljanje, curling, hokej, penjanje po ledu i letove balonom iznad čarobnog alpskog svijeta leda i snijega. Ovaj dio Slovenije ugošćuje brojne prestižne sportske događaje: svjetski skijaški kup u Kranjskoj Gori, prvenstva u hokeju na ledu na Bledu, svjetski biatlonski kup na Pokljuki i iznenađujuće skijaške letove na najvišoj skakaonici na svijetu – u Planici. Zahvaljujući ovoj lokaciji svaki dan možete isprobati drugo skijalište, skijaški autobus vas vozi i tamo i natrag – na pet skijališta.


Naravno ništa od ovoga ne biste mogli ukoliko ne odsjednete u nekim od prekrasnih hotela , seoskih domaćinstava,apartmana… Hotel Park svrstava se u hotele smještene tik do jezera, a gosti će uživati i u njihovoj kavani koja poslužuje originalne bledske kremšnite. Nešto dalje, također uz obalu, nalazi se luksuzni Grand Hotel Toplice, najprestižniji bledski hotel, ujedno i jedini s 5 zvjezdica.
bled 6

Nešto sjevernije nalazi se Vila Prešeren, tradicionalna bledska vila iz 19. stoljeća, ali koja je istodobno vrlo suvremena i atraktivna. Vila se posebno ponosi prekrasnom terasom uz jezero. Pedesetak metara iza Vile nalazi se Jelovica,  te hotel Kirim i vila Bojana.
Uz odličan smještaj naravno ide i odlična gastronomija kojom Bled obiluje. Tako se ističe Dvorski restaurant (Grajska restavracija), mješten na najvišoj razini Bledskoga dvorca, odakle se pruža nenadmašan pogled na jezero i okolicu. Zanimljivo je da restaurantom upravlja bledska Viša strukovna škola za ugostiteljstvo i turizam, čiji studenti ondje stječu dragocjeno iskustvo.
Još jedan objekt s odličnom pozicijom jest Vila Prešeren. Ondje također možete objedovati, no većina jednostavno sjedne na terasu koja se nalazi tik do jezera, naruči omiljeno piće i uživa u jezerskim vizurama.

Ono što zasigurno niste znali je to da je Bledska kremšnita, ili ‘kremna rezina’ kako kažu Slovenci, slastica kojom se stanovnici Bleda posebno ponose. ‘Lokalni recept’ djelo je Ištvana Lukačevića, glavnog majstora slastičarnice hotela Park, a dobitnu kombinaciju otkrio je još 1953. godine. Otada je samo u kavani hotela Park posluženo više od 10 milijuna kremšnita!

Kažu da je tajna u isključivo prirodnim sastojcima. Tako u bledskim kremšnitama primjerice nema margarina, nego se koristi samo maslac, a uz njega u kolač idu i brašno, jaja, slatko vrhnje te šećer. Svaki kolač je dimenzija 7×7 centimetara.

Bled je idealno romantično mjesto za proslavu Božića i Nove godine. Tada se održavaju brojna događanja, koncerti i zabave, a za Novu godinu grad se pobrine za prekrasan vatromet. Želite li svoj brak započeti baš ondje ili možda proslaviti godišnjicu ljubavi onad je Bled i sva romantika koja ga okružuje idealno mjesto za vas.

Jer toliko bajkovite, nježne, zaljubljene atmosfere možete naći samo na mjestu koje je i samo takvo a Bled to doista i je.
Foto: Turizam Bled, Kamo na izlet

Odgovori