Skijalište idealno za djecu i početnike

skijaliste,

Na točki gdje prestaje Gorenjska regija i počinje Primorska, nalazi se Skijaški centar Cerkno, koji je na glasu kao najmodernije skijalište u Sloveniji! Može se pohvaliti najbržim i za korisnike najugodnijim uređajima. Skijaški centar Cerkno jedna je od destinacija koju svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira skijanja u Sloveniji.

Od Ljubljane je udaljen samo 50 km, a prostire se na padinama Crnog vrha od 900 – 1300 m.n.v.  SC Cerkno sasvim sigurno ima jedan od modernijih sustava žičara među slovenskim skijalištima. Na 18 km skijaških staza te 5 km staza za skijaško trčanje prevozit će vas dvije šesterosjedežnice, dvije četverosjedežnice, dvosjedežnica te dvije vučnice (sidro i tanjur). Za najmanje postoji i pokretna traka.

Ski centar Cerkno 5
Većina sjedežnica je novijeg datuma te se za ukrcaj brinu pokretne trake ili sustavi prebacivanja na sporije sajle prilikom ukrcaja. Žičare su vrlo brze, čak do 15 km/h, a za slučaj hladnog i vjetrovitog vremena ostat ćete ipak na toplom i suhom jer neke imaju mogućnost natkrivanja. Stotinjak topova garantiraju siguran snijeg, čak i za vrlo toplog vremena, a dva ugostiteljska objekta na vrhu skijališta, s velikim terasama i ležaljkama, namamit će čak i one koji inače ne vole raditi pauze. Pogled s vrha za sunčanog dana je prekrasan, a kao na dlanu vidjet ćete i Triglav! Staze su uglavnom plavo-crvenog karaktera, uz jednu iznimku vrlo kratke crne koju pokriva četverosjedežnica (te je za vrijeme sezona slabih snijegom uglavnom zatvorena).

Ski centar Cerkno 4
Sve staze su međusobno dobro povezane, tako da se ne može dogoditi da između dvije staze morate pješačiti. Za one slabijeg skijaškog znanja, pješake i malu djecu omogućeno je i spustit se do dna i parkirališta sjedežnicom. Skijalište bi svakako preporučili početnicima ili ljudima s malom djecom, jer su staze široke i vrlo lijepo ‘popeglane’, te u kombinaciji s pokretnim trakama za ukrcaj predstavljaju zbilja idealno “učilište”. Onima zahtjevnijima ovo skijalište možda i neće biti ‘po mjeri’.


Na vrhu skijališta, kraj gornje postaje šesterosjedežnice Počivalo uređena je i dječja brvnara u kojoj radi vrtić te se u njemu djeca mogu ostaviti na čuvanje. Na tom djelu nalazi se i ograđeni dio sa pokretnom trakom te vrtuljkom za najmlađe.

Osim vrtića na licu mjesta možete zatražiti i privatnu poduku. Osim individualnih, na raspolaganju su i grupni tečajevi te vikend-paketi. Na istom mjestu je smješten i najam opreme. Moguće je unajmiti i bord, dječju opremu te sanjke. U istom prostoru smješten je i servis tako da na licu mjesta možete popraviti eventualna oštećenja ili obaviti servis opreme, a dostupan je i brzi servis koji se radi u svega 15-20 minuta.
U podnožju skijališta, malo je i slikovito mjesto Cerkno u kojem se nalazi i istoimeni hotel čije goste do skijališta dva put dnevno prevozi ski bus. Osim u hotelu, smještaj možete pronaći i u nizu privatnih apartmana.


Ukoliko ste spremni odvojiti nešto više vremena za vožnju po lokalnim zavojitim cestama, Cerkno je odličan izbor za jednodnevno skijanje, te izvrsna destinacija za početnike, obitelji s djecom i manje zahtjevne skijaše!

Cerkno i okolica nude bogat izbor aktivnosti, kako ljeti tako i zimi. Kako je tijekom zime Cerkno najveća atrakcija i najmoderniji skijaški centar u  Sloveniji, tako je izbor ljetnih aktivnosti još bogatiji.

Biciklistima nude besplatno korištenje modernih bicikala i savjetovanje pri izboru rute,  planinare će oduševiti pogled na okolne planine, a za one koji su skloni avanturizmu na raspolaganju su fitnes u prirodi, paragliding, penjanje, paintball, jahanje, lov i ribolov.
Posebnu pažnju poklanjaju i motoristima, jer je Cerkljansko područje odlična ishodišna točka za motorističko istraživanje prelijepe Slovenije!
dom alpska perla 1
Ugodite si kulinarskim užicima iz ponude restorana Hotela Cerkno i restorana Alpska perla, opustite se u bazenu ili sauni, prepustite se spretnim rukama zaposlenih u Centru zdravlja i ljepote.

Hotel Cerkno 2
Možete se zaputiti u istraživanje Cerkna i priča o njemu, koje vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.
Raznolikost ovog krajolika očituje se i kroz smještajne mogućnosti. Hotel Cerkno oduševit će vas opuštajućim ugođajem, a na vrhu skijaškog centra, na 1300 m nadmorske visine nalazi se Alpska perla. Idiličan alpski objekt, u sklopu kojeg se nalazi moderan samoposlužni restoran, apartmani, saune, bajkoviti dječji kutak i terasa.

Okolica Alpske perle oduševljavat će vas sve dane vašeg odmora, bez obzira na to odlučite li se za uživanje po zimi, kada se samo nekoliko metara od vas nalazi najmodernije skijalište u Sloveniji, ili se pak odlučite na uživanje u ljetnom razdoblju, kada su vam na raspolaganju brojne pješačke i biciklističke staze. Dodatno će vas oduševiti pogledi na okolne planine, ali i na Triglav.

Skijalište Cerkno kao i sama Alpska perla ostat će vam zasigurno dugo u sjećanju i vrlo vjerojatno će to biti mjesto kojem ćete s uvijek rado vraćati.