Putovanje u prošlost: Otkrijte istarsku mističnu povijest

Istra Inspirit

Kako izgleda silazak u rudnik 150 metara ispod zemlje, zašto je i kako, grof Sandorf pobjegao iz pazinskog kaštela te što o tome zna Jules Verne, zašto je travarka Mare završila na lomači i kako su slavili njezini krvnici, sve to i još mnogo zanimljivih mitova i legendi možete doživjeti na Istra Inspirit manifestaciji od 30.srpnja-27.kolovoza 2015.


Istra Inspirit je zajednički projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije i Istarske razvojne turističke agencije kojim se je pred tri godine započelo s oživljavanjem istarskih mitova, legendi, priča i tradicijskih običaja na autentičnim lokacijama kroz inovativan i kreativan pristup. Naime, svjesni iznimnog bogatstva materijalne i nematerijalne kulturne baštine Istre, željeli smo to kulturno blago predstaviti brojnim domaćim i inozemnim turistima Istre na jedan nov način. Kroz interaktivna glumačka uprizorenja priča, mitova i legendi na autentičnim lokacijama(rimske vile, kašteli, srednjovjekovni gradovi, rudnik, svjetionik…), uspjeli smo stvoriti posebnu atmosferu i ambijent za svaku pojedinu priču, a uklopivši u to i gourmet dio s bogatim tematskim večerama, stvorili smo potpuni doživljaj.

Istra Inspirit
Svjesni važnosti poticanja emocija, naše smo doživljaje osmislili upravo kao snažne pokretače pojedine emocije koje u gostima naših doživljaja ostavljaju poseban trag i trajno sjećanje na vrijeme provedeno u Istri.

Ovu sezonu započinjemo s Morganovim blagom 25.06. u Dvigradu nadomak Kanfanara, jednoj zanimljivoj priči o legendi kapetana Morgana te njegovim izgubljenim blagom u napuštenom srednjovjekovnom gradiću. Gosti su dio vesele priče o gusarima, pune smijeha, zabave i veselja.   Ostali Inspiriti se održavaju na različitim lokacijama u Istri – Medulinu, Labinu (Raši), Buzetu, Poreču, Rovinju, Svetvinčentu, Pazinu, Brijunima… U Medulinu na arheološkom nalazištu Vižula možete svjedočiti jednoj od najdramatičnijih priča Rimskog doba – priči o Crispu i njegovoj tragičnoj ljubavi s Faustom. Buzet je jedan od najtradicionalnijih Inspirit doživljaja u sklopu kojeg gosti uživaju u interaktivnim aktivnostima kao što je spravljanje domaćeg kruha ili igranje pljočki, a također se gosti mogu natjecati u pranju odjeće po starinski.

Istra Inspirit 2
U Labinu odnosno raškom rudniku gosti imaju priliku iskusiti život rudara i vratiti se u 1923. godinu i doba Rudarske republike – ulaskom u rudnik 150 metara ispod zemlje gdje ih očekuje performans i Inspirit iznenađenje. Poreč sa svojom starogradskom jezgrom predstavlja idealnu kulisu za barokni doživljaj te glumci koji goste prošeću kroz cijeli Poreč i uvuku ih u dramatičnu priču o Domenicu Furlanu predstavlja zasigurno jedan od najautentičnijih doživljaja Inspirit mozaika.

Svetvinčenat je mjesto u koje samo što zakoračite uđete u mistični svijet Srednjeg vijeka, te sve što se dešava nakon toga za vas je potpuni doživljaj – glumci, glazbenici, žongleri, vitezovi – svi predstavljaju samo jedan dio mozaika interaktivne predstave i nesretne priče o travarki (vještici) Mare. Sve ono što ste željeli saznati o nesretnoj ljubavi grofa Metternicha i mlade pučanke možete doznati na svjetioniku u Savudriji, na najromantičnijem Inspiritu gdje gosti uživaju u glazbi violončela i kazalištu sjena. Rovinj sa svojim Spaciom predstavlja najautentičniji ribarski doživljaj u kojem posjetitelji uživaju u vožnji batanama a  večer završavaju u tipičnoj ribarkoj večeri. Na Brijunima se može doživjeti austro ugarski ugođaj uza sve poznate osobe koji su u to doba boravili na otočju uz poznatog Paula Kupelwiesera, tadašnjeg vlasnika otočja.

U tri smo godine postojanja oživjeli brojne priče, legende i mitove (više na: www.istrainspirit.hr), a o uspješnosti projekta svjedoči i velik broj osvojenih nagrada i priznanja, medijskih objava i zadovoljnih posjetitelja Istra Inspirit doživljaja.

Foto: http://www.istrainspirit.hr, David Meden

Odgovori