Provedite svibanj u malom gradu velikoga srca

Mali grad velikoga srca smješten je na obalama rijeke Petrinjčice i Kupe, u podnožju Zrinske gore. Mala je oaza prirode i zdravlja sa uređenim šetnicama, planinarskim stazama i cikloturističkim rutama u kojima njegovi gosti mogu uživati.

U staroj urbanoj jezgri Petrinje , u duhu prošloga vremena, zrcali se povijest trgovačko-obrtničkog grada. Povratak u doba templara, plemićkih obitelji Zrinski i Frankopana, Vojne krajne, Napoleonovih osvajanja, ali i upoznavanje s mitovima i legendama možete doživiti uz pomoć turističkih vodiča na tematskim rutama.

Petrinja je oduvijek bila poznata po svojoj gastronomskoj ponudi zbog čeka se ne smije propustiti posjet jednom od lokalnih restorana ili seoskih domaćinstava nakon proživljene tematske rute. Kroz brojne petrinjske manifestacije zabava je zajamčena cijele godine. No to nije kraj doživljajima koje gosti mogu očekivati.

Petrinjske legende i priče: Putovima bana Jelačića

Premda je u Petrinji boravio još kao sedmogodišnji dječak, živeći s roditeljima u obiteljskoj kući u Dugoj ulici, i obilazeći grob svoje bake Barbare koja je sahranjena na petrinjskom groblju sv. Benedikta 1766. godine, Josip Jelačić na prostore južno od Save stiže 1841. godine kada postaje potpukovnik u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, da bi godinu dana kasnije postao pukovnikom i zapovjednikom Prve banske pukovnije. U sedam svojih najplodnijih vojnih godina suživio se sa stanovništvom Banovine sudjelujući ne samo u vojnim pohodima protiv Turaka nego i u gradnji infrastukturnih, odgojno-obrazovnih i drugih objekata te kao stalni posjetitelj kulturno umjetničkih programa petrinjske Čitaonice i kućni prijatelj brojnih uglednika i intelektualaca kako iz vojne tako i iz crkvene i građanske sfere. Hrvatskim banom je službeno postao 08. travnja 1848. godine kada je bansku prisegu položio pred kraljem Ferdinadom V. Kao ban izvojevao je pobjedu nad Mađarima i hrvatsku slobodu uz veliku potporu svojih prijatelja i vojnika s Banovine. Umro je 20. svibnja 1859. u Zagrebu i kao prva mitska osoba hrvatskog naroda nakon revolucionarne 1848. postao je snažan izvor energije u borbi za ujedinjenje i osamostaljenje Hrvatske, ali i simbol otpora svakom presizanju nad narodnim bićem Hrvata. Otud i onaj čuveni populistički usklik „Ustani bane, Hrvatska te zove!“ prvi put zabilježen 1867. godine.

Događaje vezane uz život bana Jelačića na prostoru Banovine i Petrinje možete ‘doživjeti’ na kulturnoj manifestaciji Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića Glazbeno-scenski program rađen je na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec. U naslovnoj ulozi bana Josipa Jelačića, Davor Svedružić, istaknuti hrvatski glumac, dramski umjetnik Kazališta.

U sklopu manifestacije, gostima će se predstaviti kulturno-turistička ruta Putovima bana Jelačića uz obilazak grada u pratnji vodiča, a moći će od pripovjedača čuti neku od petrinjskih  legendi i zanimljivosti o Jelačićevom boravku u Petrinji.

Petrinja, 18. svibanj 2019, Gradski rukometni stadion

PROGRAM:

18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama

19 sati / Obilazak grada – Predstavljanje kulturne rute Putovima bana Jelačića

21 sat / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

 

Dodatne informacije

Turistička zajednica Grada Petrinje

Trg dr.Franje Tuđmana 4

Petrinja, Hrvatska

Tel: 385 (0)44 813 876; 815 431

Fax: 385(44) 813 746

E mail: kontakt@petrinjaturizam.hr

www.petrinjaturizam.hr

 

Odgovori