Posjetili smo Jastrebarsko!

Od sedam do 77 – tako bi se mogao opisati sastav putnika koji su ove sunčane nedjelje  krenuli na prvi od četiri planirana izleta u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije, Prvog Radija, agencije Ibus i portala www.kamonaizlet.hr . Cilj – Jastrebarsko!

Već prije 8 sati na parking iza Cibone počeli su pristizati prvi putnici. Mjesta u autobusu osvojili su na kvizu znanja Prvog Radija. Nagrada je bila 4 mjesta u autobusu agencije Ibus, pa su neki poveli obitelj a neki prijatelje.  Dobro raspoloženi, uživajući u lijepom vremenu, krenuli smo put Jastrebarskog k našoj prvoj destinaciji – Perivoju obitelji Erdody.  Nakon lagane jutarnje šetnje predivnim parkom krenuli smo u razgledavanje grada te na prvu jutarnju kavicu, a usput smo pozdravili i divlje patke koje su se bezbrižno kupale u potoku.

Put nas je dalje vodio u svetojanske brežuljke gdje se nalazi Etno udruga Sveta Jana, a koju nam je predstavila njihova predsjednica, simpatična Jasnica Vojvodić. Uistinu zanimljivi izlošci, godinama brižno sakupljani ispričali su nam priču o nekoj davnoj prošlosti i sasvim drugačijem životu. Impresivna zbirka nije nikog ostavila ravnodušnim; djeca su sa zanimanjem gledala nekadašnje đačke rekvizite (pločica i kreda), žene su razgledavale stare pegle, škrinje sa posteljinom i tkalačke stanove dok su muškarci u nevjerici slušali priču o tome da postoji velika mogućnost da su nekada baš muškarci sami tkali i šivali svoje odjevne predmete.

Nakon toga put nas je vodio do Mlinareve iže, mlina iz 1890.godine kojeg i dan danas održava i u njemo spravlja brašno 80–godišnji mlinar Zvonko. Kako je rođen u jednom od obližnjih mlinova, te je u mlinu i proveo svoj radni vijek, nismo se mogli namjeriti na boljeg sugovornika. Pred rastanak  nam je i zasvirao a svi smo se opskrbili i kukuruznim brašnom kojeg nam je mlinar Zvonko osobno samljeo u mlinu, te pravom izvorskom vodom kojom smo napunili baš sve bočice koje su nam bile pri ruci.

Sljedeća stanica – Planinarski dom Žitnica. Nalazi se na Japetiću na 815 metara nadmorske visine. Iznenađenjima nikad kraja! Iako je vani bio lijep i sunčan dan zagrijan na 20 stupnjeva, nemalo nas je iznenadio snijeg koji se još uvijek zadržava uz cestu. Vjetar koji  puše na Japetiću idealan je za parajedriličare koji nedjeljom tamo pokazuju svoje umijeće letenja u ovim neobičnim letjelicama nalik na padobrane. Zanimljivo za gledanje, ali dobrovoljaca za prvi let među nama nije bilo. Radije smo odabrali pravi planinarski grah, šetnju predivnom prirodom, izležavanje na suncu, kartanje, a neki su i zapjevali sa veselim planinarima.

Punih trbuha posjetili smo i Konjički klub Jaska gdje su najmanje članove čekali poniji a mi veliki razgledali smo štale, saznali puno o ovim predivnim konjima i divili se jednom izuzetnom primjerku svoje vrste čija se cijena kreće oko nevjerojatnih 200.000 eura! Šefica kluba Janja ispričala nam je svoje zgode, podijelila s nama svoja iskustva u dugogodišnjem radu i pozvala nas na jahanje prirodom i ovim pitomim bregovima. A nas je čekao povratak u Zagreb.

Na idućem izletu kojeg pripremamo već sljedeće nedjelje pridružite nam se i vi. Vodimo vas, potpuno besplatno, u Turopolje, u Veliku Goricu, dvorac Lukavec i …. Ostavimo nešto i kao iznenađenje.. Kako do mjesta u busu? Jednostavno! Slušajte Prvi Radio i putujte s nama! Vidimo se!

p.s. Hvala svima koji su putovali s nama u Jastrebarsko! Bili ste super ekipa!

Odgovori