Otočki raj: Zgodni zeleni ‘gorostas’ ukrašen kristalnim morem

Ugljan,

Svaki otok ima bar dva oprečna lica. Zimsko, tiho, kojeg ‘razbija’ samo šum valova što se lome o obalu, huk vjetar koji se provlači kroz stoljetna stabla, usamljena brodica koja plovi čarobnim uvalama. I ljetno kada se crno vino ljeska u čašama, kada vesele brodice ‘paraju’ more,  opojni dalmatinski specijaliteti ispunjavaju zrak, a razdragani turisti ispune otočki raj koji tada živi punim plućima.
Svaki otok ima svoju draž baš kao i jadranski sjajni biser kojeg ukrašava 700 000 stabala maslina, a opasava 22 kilometara razvedene obale, te je s mostom povezan s drugim otokom. ‘Zeleni vrt’ grada Zadra kako ga nazivaju, najpovezaniji je i jedan od najnaseljenijih otoka u Hrvatskoj. Očaravajući otok Ugljan. Zbog blizine kopna i mnogo trajektnih linija zaobilaze ga ‘otočne teškoće’, poput izoliranosti, a istovremeno posjetiteljima nudi čaroliju kakvu samo otok može pružiti.

Kristalno čisto more, bezbrojne kamene i pjeskovite uvale, mnogo arheoloških lokaliteta, poput odlično očuvanog gospodarskog kompleksa u Mulinama iz 1.st. koji je služio za preradu maslina, ostaci sakralnih objekata, te brojni plemićki dvorci. No otok sa 7500 stanovnika pružit će vam jedinstveni doživljaj posebno posjetite li mjesto Ugljan, a naročito ako navratite u vrijeme ljeta kada se održava ŠUG – Šetemoni Ugljonskih Guštov. Tijekom tih nekoliko tjedana raznih događanja turisti, gosti i domaći, moći će uživati u bogatom programu, a posebno je zanimljiva manifestacija ‘Šug Olimpijada’, kada će svi posjetitelji uživati u neobičnoj utrci s karijolama, prenošenju mora u posudama, potezanju konopa preko mora – s rive na rivu, skakanje u vrećama…

Posjetite li mjesto Ugljan moći uživati i u turniru u ženskom boćanju koje se održava krajem kolovoza, a traje i po nekoliko dana. Turnir je zanimljiv jer tradicionalno mušku igru, igraju žene, pa će posjetitelji moći vidjeti kako to izgleda kada se nježniji spol ‘uhvati u koštac s muškom balotom’.  Manifestaciju, koju neslužbeno nazivaju i ‘Woman with balls play bocce’, jedinstveni je doživljaj kojeg savjetujemo doživjeti iz prve ruke.

Tradicionalne pak domaće proizvode gosti mogu probati na ŠUG festivalu, otočnih proizvoda, koji se održava 14.kolovoza,  kada će svi koji su u potrazi za autohtonim proizvodima, doći na svoje. Na festivalu se, osim uživanja u raznim događanjima, može kupiti maslinovo ulje, slane i marinirane ribe, sireve, likere, suvenire i tradicionalne predmete.

No kako biste podrobnije upoznali ovaj čarobno lijepi otok krenimo u virtualnu šetnju jednim od najpovezanijih hrvatskih otoka. Taj ‘zgodni’ zeleni gorostas, na kojem odlično uspijevaju masline, smokve, vinova loza, od kopna je odvojen Zadarskim kanalom, te povezan jednom od najfrekventnijih trajektnih linija, koje voze čak i noću.  S obzirom da je na njemu više od 700 000 stabala maslina zovu ga i otokom maslina.
Ugljan 4Osim toga krasi ga i naziv zeleni otok, jer je pokriven gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim mediteranskom raslinjem. Brdovita, ali pitoma unutrašnjost otoka ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture.

Valovita visoravan koja ispunjava unutrašnjost otoka išarana je desecima kilometara pješačkih i biciklističkih staza, a sa svojim bojama, mirisima i panoramom ostavlja svakom prolazniku nezaboravnu sliku. Većina putova  na neki način vezani su uz maslinarstvo i tradiciju maslinarstva.

Nije ni čudno jer se na otoku u samom mjestu Ugljanu, u zaseoku Muline, nalaze  ostaci antičke uljare iz 1.st. kao dokaz 2000 godina maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja na otoku. To je arheološki lokalitet s rimskim gospodarstvom i dosad najvećom istraženom i znanstveno obrađenom antičkom uljarom s pet tijeskova za tiještenje maslina na Jadranu. Gospodarski kompleks u Mulinama iz 1.st. sačinjava mauzolej, memorijalnu crkvicu i starokršćansku trobrodnu baziliku posvećenu Sv. Ivanu.  Objekt u Mulinama je u okvirima istočno jadranske obale zaista jedinstven i najveći istraženi objekt. Bilo je tada mnogo pogona za preradu maslina, danas bismo kazali – uljara, ali nijedan nije bio ovako velik i nijedan nije u tolikom obimu istražen. Važno je naglasiti da su ostaci rimskog poljoprivrednog dobra u Mulinama očuvani u takvom stanju da bi se, uz određena ulaganja, tamo mogla ponovno pokrenuti proizvodnja na originalan, liburnski način. Bio bi to jedini in situ (na originalnoj lokaciji) očuvan takav proizvodni pogon u čitavom sredozemnom bazenu i bez imalo sumnje, svjetska atrakcija koja bi potvrdila već postojeći slogan ‘Otok Ugljan, otok maslina’. Više o antičkoj uljari te izumima te zanimljivim inovacijama pročitajte ovdje.
Čitav otok Ugljan u antici bio je glavno središte poljoprivredne proizvodnje, posebice čuvenoga ulja, a tome u prilog govore i pojedini očuvani primjerci stabala maslina iznimne starosti. Takve se masline može vidjeti na području Lukorana, između zaselaka Korčulanići i Turkija, kao i na kaljskom ozemlju, na lokalitetu Kolegin Bok. Tu je i legenda o čuvenom liburnskom ulju koje se  proizvodilo baš na ovim prostorima i koje je bilo toliko hvaljeno da je postojao čak i recept za njegovo krivotvorenje (Apicije). Priču o maslinama nosi i originalni suvenir – Priješka uljenica, replika antičke, starokršćanske svjetiljke, uljenice na maslinovo ulje napravljene prema originalu pronađenom u Preku.

 

Zatim, na otoku postoji i oko 100 km prohodnih maslinskih putova koji povezuju sve gore navedene segmente.  Zbog svoje  izuzetne razvedenosti ugljanske obale koja pruža sigurno sidrište i vez na više malih mjesnih pristaništa, nautičari su rado viđeni gosti Ugljana. Ukoliko ste pak strastveni lovac U koliko ste strastveni lovac posjetite Ugljan u vrijeme sezona lova od 01.10.-31.01.  kada je dozvoljen lov na zečeve, fazane, šljuke, golubove, kuniće i prepelice. Osim toga na Ugljanu možete poći i na turističko ribarenje rutom po izboru te upoznati tajne tradicionalnog ribarskog zanata iz prve ruke.

Zanimljivosti: ‘Apicijev recept za krivotvorenje’
Privlačnim mirisom i ugodnim okusom maslinovo se ulje iz ondašnjih Mulina sve više prodavalo širom Sredozemlja, a tome je dokaz i Apicijev recept za krivotvorenje: ‘Ovako ćeš napraviti liburnsko ulje. U španjolsko ulje stavi oman, silj (zob, op.a.) i svježe listove lovora, sve istucano, prosijano da bude fini prah, pa pečenu i istucanu sol, i ostavi tri dana i duže, miješajući pažljivo s vremena na vrijeme. Poslije toga pusti da miruje neko vrijeme i svi će misliti da je to liburnsko ulje.‘ Tako je svoje čitatelje savjetovao rimski pisac Apicije u svom djelu ‘O kuhanju’ s kraja trećeg, odnosno početka četvrtog stoljeća. Liburnija se, međutim, prostirala od Raše do Krke, uz obalu i nebrojenim otocima. Gdje se nalazilo središte proizvodnje tog čuvenoga ulja za kojim su se otimali vrsni rimski kuhari?
Već duže od jednog desetljeća postoje utemeljene pretpostavke da je to mjesto bilo na otoku Ugljanu, točnije u Mulinama.

Tragovi rimske centauracije na Ugljanu
Pojam centurijacija podrazumijeva parcelaciju u obliku podjele zemljišta na pravilna ortogonalna polja (710 m). Danas obilaskom otoka Ugljana može se jasno uočiti da se postojeći putovi na otoku  protežu pravocrtno i u pravilnim razmacima te da su često ograđeni suhozidima, što upućuje na još dobro sačuvane dijelove rimske centurijacije otoka. Suhozidi, odnosno mocire koje se protežu u dužini od dvije i pol tisuće kilometara, a osim onih velike starosti postoje i primjerci golemih dimenzija, od tri do pet metara u visinu, odnosno širinu.

Veća građevinska zdanja zadarskih veleposjednika nazivaju se dvorci, ljetnikovci ili ladanjska zdanja.
U naravi to su gospodarsko stambeni objekti. Grad Zadar uvijek je bio vlasnik zadarskog otočja je zemlju davao u zakup svojim plemićima ili crkvi na duži period 100.200 godina da bi početkom 19 st ta zemlja bila otkupljena od Grada Zadra i postala svojina plemića.
U mjestu Ugljanu takvih gospodarsko stambenih objekata dvoraca, jer su uvijek opasani velikim zidom da ih  Turci, gusari, uskoci itd. ne opljačkaju, bilo je više nego u drugim mjestima jer je Ugljan ravan i ima puno obradive površine.
To je bilo posebno važno kada su Turci prodrli do Zadarskih bedema , izvor života i sigurnosti bili su otoci.

Plemićki dvorci
Dvorac obitelji CALIFFI, kasnije BERŠIĆ, danas dvor KREŠIMIR ĆOSIĆ u GORNJEM SELU, dvorac obitelji LIPEUS u BATALAŽI danas villa STARI DVOR, dvorac obitelji DAMIJAN VRGADA danas VILLA OLEANDAR, dvorac obitelji BARTOLOZZI, kasnije MEDOVIĆ,danas vlasništvo obitelji Crnošija u Lučinom Selu, dvorac obitelji PONTE danas vlasništvo obitelji STIPANIĆ, dvorac obitelji STOCCO danas pansion-restoran, KAŠTEL u ČEPRLJANDI promijenio je nekoliko vlasnika,dvorac obitelji VLATKOVIĆ zvani KRANJAC, dvorac obitelji BENJA kasnije prodan obitelji FERRA u ĆINTI.

Sakralna baština
Kasno antički mauzolej (4.st.), ostaci starokršćanske bazilike SV. Ivana (5.st.), crkva i samostan Sv. Jeronima (15.st.) u kojem se čuva nadgrobna ploča Šimuna Kožičića Benje, crkva Sv. Kuzme i Damjana (12.st.), crkva Sv. Hipolita (11.st.), crkva Svih Svetih (12.st.), crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, (15.st.) crkva Sv. Petra (16.st.).

MANIFESTACIJE MJESTA UGLJAN:
Dani maslinovog ulja
Na otoku Ugljanu, otoku maslina, postoji više od 700 000 stabala maslina, a ostaci antičke uljare iz1.st. dokaz su 2000 godina stare tradicije maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Tijekom prvosvibanjskih praznika održava se manifestacija Dani maslinovog ulja, kada se nagrađuje najbolje ulje, održavaju radionice vezane uz maslinarstvo i izlažu proizvodi od ulja, drveta i ploda masline.
Plava noć
Jednodnevna smotra folklora kojoj je cilj očuvanje otočne folklorne tradicije, prikazivanje starih pjesama i plesova, narodnih nošnji i običaja. Na njoj sudjeluje nekoliko KUD-ova i udruga iz Zadarske županije, ali i šire. Uz pjesmu i ples druže se zajedno i mještani i turisti.

Čeprljandska fešta
Tradicija održavanja ove fešte njeguje se već više od trideset godina. U popodnevnim satima održava se defile brodica, a u večernjim kreće ‘Big game cooking’ – priprema tradicionalnih jela kao što su frite, riba na žaru, frigane lignje, salata od hobotnice i saur od ribe.

ŠUG Olimpijada
Ugljanske ljetne igre izvor su zabave kako za natjecatelje tako i za gledatelje. Igre se sastoje od neobičnih utrka s karijolama, prenošenja mora u posudama, štafete u vrećama, potezanja konopa i slično. Ukoliko se želite dobro nasmijati i zabaviti, ove su igre prava prilika za to.
ŠUG festival
Festival je namijenjen gostima koji su u potrazi za autohtonim proizvodima, za nečim čega u njihovoj zemlji nema. Izlagači s otoka ovdje nude domaće proizvode poput maslinovog ulja, slane i marinirane ribe, sira, likera, kolača, suhih smokava, suvenira, tradicionalnih predmeta i slično.

Fešta Vele Gospe
Tradicionalna ugljanska fešta počinje u kasnim popodnevnim satima svečanom misom i procesijom kroz mjesto. Večernje sate karakterizira zabavni program u kojem uz dobru glazbu možete uživati do ranih jutarnjih sati. Očekuje Vas i domaća hrana, fritule, domaći kolači i vatromet u ponoć.

ZANIMLJIVOSTI:
Poznata je priča o najljepšem zalasku sunca sa Zadarske rive o kojem je govorio i slavni Alfred Hitchcock tijekom svog posjeta Zadru u svibnju 1964.  Gledajući zalazak iz hotelske sobe br 204 iz hotela Zagreb na Zadarskoj rivi zapisao je: „ Zadarski zalazak je zasigurno najljepši na svijetu, čak ljepši od onog u Key West-u, Florida.“
Gledano iz Zadra sunce zapada upravo iza mjesta Ugljan, točnije zaseoka Muline, pa ćete najljepši zalazak sunca doživjeti upravo na ovom čarobnom otoku u pitoresknom i lijepom zaseoku Muline.
Detaljnije o manifestacijama pogledajte na kalendaru događanja.
KONTAKTI:
Turistička zajednica mjesta Ugljan
Šimuna Kožičića Benje 17
23275 Ugljan
tel/fax: 023 288 011
e-mail: tz-ugljan@zd.t-com.hr
web: www.ugljan.hr
Facebook: www.facebook.com/Tourist.board.Ugljan

Odgovori