Njegovo veličanstvo: Festival piva koji trebate doživjeti

Sisak,

Sisčani i ove godine podsjećaju na povijest tamošnjeg pivarstva, započetu 1855. godine utemeljenjem prve sisačke pivovare. Naime, u subotu 17.rujna u centru Siska započinje 2 Festival piva koji je dio 4. Dana industrijske baštine. Osim što će na festivalu, posjetitelji moći kušati i kupiti vrhunska piva koja su proizveli domaći pivari, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva, u Sisku se organizira i obilazak sisačkih pivovara. Osim toga na Danima industrijske baštine posjetitelji mogu upoznati bogatu povijest sisačke industrije.
U sklopu Festivala piva,  priređuje se tako obilazak ruta sisačkih pivovara, koji je, kao i sisački festival piva dio programa manifestacije Dani industrijske baštine. Obilazak bivših pivovara, koji organizira Gradski muzej Sisak u suradnji sa TZ grada Siska, traje od 10 do 12 sati, a kreće kod Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno-poslovni objekt) i završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb.sisak-4 Ruta sisačkih pivovara nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje piva u gradu Sisku od 1855. godine. Tada je u grad stigao Čeh Novak koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi koja postoji do današnjeg vremena i koja predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara kroz povijest mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko-zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučili je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osnivaju novu pivovaru na području grada na djelu grada pod nazivom Zibel.
sisak-5
Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji svojom monumentalnošću ocrtavaju mogućnosti i snagu nekadašnje tvornice.
Festival piva nastao je iz ideje da se ljudima industrijska baština prezentira na jedan pristupačniji način, a to je-pivo! Na festivalu će sudjelovati 14-ak craft pivovara iz Hrvatske.

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva koja su proizveli domaći pivari, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Uz pivo dobro ide i dobra glazba, tako da će koncert održati Gustafi. Osim degustacije domaćih piva, posjetitelji će moći naučiti i detalje o samoj proizvodnji piva.
smz-logo1
Logo Sisak
HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb
sisak-1

Odgovori