Na izlet po Zagrebačkoj županiji!

Jeste li znali da nedaleko Samobora postoji rudnik Sveta Barbara – pravi pravcati rudnik u koji i vi možete ući vikendom kao posjetitelji? Nije znala ni ekipa portala kamonaizlet.hr dok nas u petak, 9.studenoga u obilazak nije pozvao Turistički klaster po Sutli i Žumberku.

Prva stanica našeg izleta bila je posjet rudniku Sv. Barbara u Rudama kod Samobora kojeg smo obišli uz stručno vodstvo te upoznavanje sa povijesti i radom ovog izuzetno zanimljivog okna. Opremljeni kacigama obišli smo rudnik. Isto možete učiniti i vi – rudnik je otvoren za posjetitelje i to samo vikendom!

Sljedeća stanica – OPG Sirovica. Razgledavanje vinskog podruma i degustacija vina i sira nikome od izletnika nije teško palo. Odlično vino i dobra atmosfera – i zato palac gore za ovaj OPG kojeg preporučamo i Vama.

Organizatori su nas potom poveli do crkve Sv. Leonarda u Kotarima.  Riječ je o franjevačkoj crkvi i samostanu u kojem nam je izuzetno simpatičan i drag fratar Bernard približio franjevce kroz razne priče i legende. Naš savjet – obavezno posjetiti. Pritom obratite pažnju na ikone – primjetit ćete da sveci imaju oružje! I to nije jedina neobičnost ove crkve – ostale zanimljivosti doznajte sami.

Ako dosad niste kušali ‘rudarsku greblicu’, učinite to svakako. Mi smo je isprobali i ostali oduševljeni ovim tradicionalnim specijalitetom prilikom posjeta Botaničkom vrtu Suban. Njihovi čajevi, kupinovo vino i rudarska greblica (slasni kolač od sira) neće vas razočarati.

Put nas je dalje vodio do Dugog Sela u kojem se održavao Sajam obrtništva. U Dugom Selu su nas dočekali dogradonačelnik Dugog Sela Ivan Gereci i pročelnik upravnog odbora za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašajić. Nakon ručka u Velikoj kleti obitelji Bunčić na Martin bregu, Dunavski turistički klastera Istar 21, kojeg su osnovali Hrvati iz Vojvodine predvođeni mladim Ladislavom Sunkovićem, predstavio je svoj rad. Vojvođanski kolege upoznali su nas sa svojim brojnim projektima i planovima za promociju i razvoj Vojvodine,  a bilo je zanimljivo usporediti probleme s kojima se u radu susreću oni u odnosu na poteškoće koje ima Turistički klaster po Sutli i Žumberku, a o čemu je govorila Renata Razum.

Rezultat – razmjenjena iskustva, nova poznanstva, nove spoznaje, nove ideje i obećanja institucija da će nam svima pomoći u daljnjem radu te da su nam vrata uvijek otvorena. Fotografije sa ovog druženja pogledajte u fotogaleriji. Preporučamo  – prvom prilikom posjetite navedene lokacije; imat ćete što vidjeti.

 

Odgovori