Koroška – skriveno blago prirode

Posjetili smo Sloveniju, točnije Korošku – prekrasnu zelenu pokrajinu koja se nalazi na sjeveru susjedne nam zemlje neposredno uz granicu s Austrijom. Obuhvaća tri doline – Mežišku, Dravsku i Mislinjsku, te tri planinska lanca – Pohorje, Karavanke i Savinjske Alpe. Ova regija iznenadit će vas i očarati, pa krenimo zajedno na ovo virtualno putovanje.

Tajne sakrivene u kamenu

Netaknuta planinska priroda i šume s razgranatom mrežom planinskih cesta i putova, seoska imanja i farme s najvišim nadmorskim visinama u Sloveniji, očaravajući pogledi na prekrasnu prirodu, šume, livade i pašnjake, nesvakidašnji kulinarski užitci i ljubazni domaćini – sve je to Koroška. Želite li upoznati kulturnu baštinu ovoga kraja, ili pak želite aktivan odmor, zimsku idilu, odmor na selu te gurmanske užitke – ova zelena pokrajina dragocjen je i dosada još uvijek nedovoljno poznat biser Slovenije koji će vas oduševiti. Tri dana provedena u ovoj slovenskoj pokrajini nisu dovoljna za obilazak svega što se ovdje mora vidjeti i doživjeti, ali pokušat ćemo vam sažeti dojmove onoga što smo vidjeli.

Duboko ispod površine planine Pece, okruženi tamom u kojoj snivaju tajne sakrivene u kamenu i gdje su davno utihnuli zvuci čekića i krampova rudara nalazi se labirint od 1.000 km rovova, a samo maleni dio otvoren je u turističke svrhe. Ovdje kao da je vrijeme stalo – okruženi kamenom koji kroz minula stoljeća čuva tajne rudara, Podzemlje Pece je svakako nešto što morate vidjeti i doživjeti. Rudnik i rudarska radilišta možete razgledati na čak tri različita načina – vožnjom rudarskim vlakom, vožnjom brdskim biciklima ili pak kajacima po poplavljenim rovovima. Sami izaberete što vam je najprivlačnije, a ljubazna direktorica Podzemlja Pece gospođa Suzana Fajmut – Štrucl ispričala nam je da se posjetitelji često vraćaju najmanje tri puta kako bi podzemna prostranstva Pece upoznali i prošli na sva tri različita načina. Ukoliko se odlučite na vožnju pravim rudarskim vlakom tada ćete se voziti po 3,5 km dugom rovu Glančnik koji će vas odvesti u srce planine Pece gdje ćete put nastaviti pješice slušajući i otkrivajući tajne radova rudara. Za one sklonije sportu i avanturi poseban je doživljaj vožnja rudnikom na brdskim biciklima duga čak 6 km ili pak upoznavanje podzemlja Pece vožnjom kajacima po poplavljenim rovovima. Dašak rudarske povijesti doživjet ćete i u muzeju u kojem možete razgledati brojne kolekcije ruda, među kojima se posebno ističe bogata kolekcija minerala. Zanimljiv će vam biti i rudarski stan u kojem možete vidjeti kako je izgledalo „knapovško“ stanovanje tj. soba, kuhinja i ostale životne prostorije u kojima su živjeli rudari sa svojim obiteljima. Turistički rudnik i muzej Podzemlje Pece koroška je atrakcija koju svakako trebate iskusiti.

Gurmanski užitak na koroški način

Tradicionalnu korošku hranu i piće možemo ukratko opisati riječima domaće, prirodno, tradicionalno i pripremljeno s mnogo pažnje i ljubavi. Koroška kuhinja, naime, sadrži niz jela koja pomalo nestaju sa jelovnika. Riječ je o jelima čija priprema zahtjeva mnogo znanja, brige, vremena i truda kako bi bila savršeno pripremljena prema receptima koje domaćice prenose iz generacije u generaciju. Na koroškim seoskim imanjima između ostaloga pripremaju se „kvočeve nudlne“ (štrukle sa sušenim kruškama), „mežerle“ (iznutrice), kuhana junetina s koroškim hrenom i kruhom, domaći raženi kruh itd… Sve što vam domaćini ponude za jelo ili piće domaće je i svježe. S obzirom da koroško tlo nije povoljno za uzgajanje vinove loze, ova regija poznata je po odličnom moštu – tradicionalnom piću koje se dobiva alkoholnim vrenjem soka iz starih, neprskanih sorti jabuka.

Svaki koroški restoran, gostionica ili pak seosko domaćinstvo poznato je po nekom specijalitetu; jela su pripremljena na tradicionalan način, prema starim receptima koji se prenose s koljena na koljeno, ali svatko u te recepte doda trunčicu svojih tajnih sastojaka tako da i kada jedete isto jelo kod različitih domaćina ono nikada nije identičnog okusa, mirisa ili načina serviranja.

Gostionica Lečnik u gradu Ravne na Koroškem ima stoljetnu tradiciju savršeno uklopljenu u modernu današnjicu. U prekrasnom i profinjenom ambijentu gostionice očekuje vas neponovljivi gurmanski užitak, bilo da ste ljubitelj mesa ili vegetarijanac. Domaća pašteta, juha od konoplje, domaći suhomesnati proizvodi, njoki od konoplje i T- bone steak servirani su na način dostojan kralja. Zvijezda Gostionice Lečnik svakako je tatarski biftek kojega u vrijeme Božića prodaju približno 3 tone! Neobičan je način na koji je serviran T – bone steak; na tanjuru uz svoj jako, srednje ili slabo pečeni odrezak dobijete i karticu na kojoj piše s kojeg je seoskog gospodarstva porijeklo vašeg odreska. Prilično zanimljivo, zar ne?

Zadnji dan našeg boravka u Koroškoj obilježio je ukusan ručak u Gostionici pri Lipi u Muti koja je proglašena najboljom gostionicom u Sloveniji. Ova laskava titula zacijelo je zaslužena zahvaljujući kombinaciji ljubaznih domaćina, ugodne atmosfere te odličnih koroških i njihovih domaćih (kućnih) specijaliteta koji su nastali prema receptima baka i vješto su ukomponirani kako bi slijedili moderne trendove na „starinski“ način. Osim tradicionalnih koroških jela kao što su mežerle u ovoj gostionici poslužit će vam jelena u umaku od kruške, a ono što nas se posebno dojmilo bio je desert. Domaći sladoled od vanilije s bučinim košticama i bučinim uljem kombinacija je koja nas je naprosto oduševila. Nakon odličnog jela odmoriti možete u tipičnim koroškim sobama koje nazivaju „štiblci“, a osim toga ovdje možete organizirati i svoje vjenčanje na otvorenom. U prekrasnom okruženju domaćini će za vas napraviti sve što je potrebno za vaše vjenčanje iz snova, a tek nekoliko koraka od gostionice nalazi se najstarija crkva u Sloveniji – rotonda Sv. Ivana Krstitelja.

Seoska imanja – mir, tišina i priroda koja oduzima dah

Za koroška sela karakteristična su usamljena seoska imanja „celki“ idealna za sve koji traže mir, tišinu i obiteljski ugođaj. Na svim takvim imanjima očekuje vas opuštajući ruralni ambijent, najbolje iz domaćih vrtova, dimnica, žitnica i podruma, zelene šume i prekrasni travnjaci na kojima bezbrižno odmaraju kravice i na kraju cijele priče ljubazni i gostoljubivi domaćini spremni ponuditi vam najbolje od najboljega. Izletnička seoska imanja većinom su otvorena za vikend, a s obzirom da na imanjima teku uobičajeni svakodnevni radovi poželjno je da unaprijed dogovorite termin u kojem želite posjetiti određeno seosko imanje pogotovo ako se odlučite za kušanje jela kojima je potrebno dulje vrijeme pripreme. Turistička seoska imanja sa najdužom tradicijom nalaze se u turističkom selu Šentanel koje se nalazi na 700 m nadmorske visine. Prekrasan pogled na okolne planine, zelene pašnjake i šume oduzima dah. Sve što poželite je sjesti ispod drva i ne raditi ništa, samo uživati u bogatstvu i ljepoti prirode. Ovo je uistinu odmor za duh i tijelo u svakom pogledu. Svakako preporučamo!

U Šentanelu nas je dočekao Janko Miler, vlasnik Gostionice i turističke farme Marin, koji sa svojom suprugom i šestero djece naporno radi kako bi na njihovom stolu bila poslužena izvorna lokalna jela pripremljena samo od najkvalitetnijih domaćih sastojaka. Domaća skuta s lukom i bučinim uljem, paštete, razne juhe, domaći narezak, odresci od janjetine, teletine i svinjetine s prilozima, šumske gljive pripremljene na različite načine, rakija od borovnice i mežerle samo su dio gurmanske priče koju možete doživjeti na ovom gospodarstvu. Obitelj se bavi i uzgojem te proizvodnjom raznih pripravaka od industrijske konoplje koja se pokazala kao vrlo ljekovita i zdrava.

Gotovo dva stoljeća tradicije razlog su zbog kojeg nikako ne smijete propustiti posjetu Turističkoj farmi Rotovnik – Plesnik koja se nalazi u Šmartnom pri Slovenj Gradcu. Generacije obitelji Rotovnik prenose s koljena na koljeno svoje znanje i gostoljubivost koji su im donijeli „četiri jabuke“; najvišu ocjenu za razinu ponude jednog turističkog seoskog imanja. Ljubazna vlasnica rado će vas nakon obilnog i prefinog ručka provesti kućom te imanjem. Na organskoj farmi proizvode zdravu hranu, vlasnica za vas priprema ukusna, domaća jela, a osim toga brine se i za vaš ugodan odmor u bilo kojoj od šest ukusno namještenih i urednih soba. Svaka soba ima svoju priču i u svakoj je namještaj izrađen od različitih vrsta drveta – trešnje, crne johe, javora ili bukve. Gosti dolaze sa različitih strana svijeta, a nedavno su imali i goste iz Izraela. Kao vrhunski domaćini potrudili su se upoznati njihove navike, jela i običaje i u skladu s njima su ih ugostili. Odmor možete potražiti i u prekrasnom dvorištu gdje okruženi prekrasnom prirodom ispijate kavicu u udobnosti vrtne ljuljačke. Zaista prekrasno iskustvo.

Na mirnom, pomalo osamljenom mjestu nalazi se Ekološka turistička farma Lešnik – mjesto stvoreno za one koji su željni iskusiti sve čari prekrasne prirode. Imanje uz pomoć obitelji marljivo vodi gospođa Irma Javornik koja nas je oduševila svojom ljubaznošću, ali i činjenicom da na svom imanju gotovo sve namirnice i ostale potrepštine izrađuju sami. Domaća rakija, domaći sok od bazge, domaći mošt od jabuka, domaći naresci, domaći kruh, domaći sapun… domaće, domaće i domaće. To je riječ koja ih najbolje opisuje. Domaće prehrambene proizvode obitelji Javornik možete kušati sjedeći u sjeni ogromne, stare zaštićene lipe, a za vašu dobru zabavu pobrinut će se Irmin sin koji će vas oduševiti svojim umijećem sviranja harmonike. U hladu stare lipe pjevušit ćete sve – od slovenskih do svjetski poznatih glazbenih hitova. Još jedna posebnost ovog imanja svakako je kozolec ili sjenik (drvena i sa strane otvorena zgrada namijenjena sušenju žita i trave koja je tipična za slovenska ruralna područja). Pitate se što je tu tako posebno? Posebna je činjenica da ako vam se u toplim ljetnim noćima ne spava u sobama, prespavati možete i na sijenu, kukuruzovini ili na krevetima koji se nalaze u sjeniku. Doživljaj je zasigurno poseban.

Smještaj i sadržaji za svaku dob, ukus i džep

Od istraživanja svih ljepota i znamenitosti Koroške lako se umoriti, a za smještaj se u ovoj pokrajini ne morate brinuti. Od hotela, hostela, planinarskih domova pa sve do seoskih imanja – izbor je na vama.

Prvu noć prespavali smo u najboljem hostelu Slovenije u 2013. godini – Mladinskom hotelu Punkl. Već na prvi pogled jasno je da je riječ o jedinstvenom objektu u potpunosti izgrađenom od masivnog drva. Svi materijali korišteni u gradnji u najvećoj su mogućoj mjeri prirodni. Dizajniran kao jedinstvena niskoenergetska građevina hostel je u skladu s prirodnim i klimatskim okruženjem. Hostel može primiti i do 48 posjetitelja koji se mogu udobno smjestiti u dvokrevetne, četverokrevetne ili pak osmerokrevetne sobe. Smještaj je udoban, a tome još više pridonosi prekrasno mirno okruženje sa zelenim površinama. Smješten je u blizini sportskog parka i kulturnog centra Ravne koji posjetiteljima nude niz raznolikih sportskih i kulturnih aktivnosti.

Grad Ravne na Koroškem poznat je po velikom broju sportskih sadržaja kao što su gradski stadion sa stazama za trčanje, nogometnim igralištem, zatim olimpijski bazen, skijalište Poseka, igralište za odbojku na pijesku, teniska igrališta, igralište za košarku, dječje igralište, dvorane za stolni tenis, judo, ples, fitness, saune itd… Jednostavno je nevjerojatno koliko mnogo sportskih sadržaja nudi grad od 11.000 stanovnika. Ali to nije sve, grad je poznat i kao mjesto željezara, čeličnih skulptura Forma viva i književnog bogatstva. O industrijskom naslijeđu ove pokrajine svjedoči i Muzej železarstva u kojem možete razgledati predmete, dokumente, fotografije i mnoge druge zanimljive eksponate povezane sa Železarnom Ravne koju nazivaju i Mati fabrika.

Posjetili smo te razgledali i Ekohotel Kmetija Koroš u Jamnici, prvi takav hotel u Sloveniji. Namijenjen je prvenstveno biciklistima, ali i svima onima željnima odmora u prekrasnom okruženju na 800 m nadmorske visine. Biciklisti ovdje mogu pronaći sve potrebno za održavanje svojih „limenih ljubimaca“. Sve su sobe ugodno namještene, terasa je prekrasna i omogućava uživanje u netaknutoj prirodi, ispod terase nalazi se bazen u kojem se za vrijeme ugodnih i toplih dana možete osvježiti, a za kraj tu je i sauna u kojoj ćete se itekako opustiti. Ovaj hotel polaznica je za sve koji uživaju u aktivnom odmoru, jer Koroška svojom gustom mrežom postojećih manje prometnih i šumskih cesta te putova i sve većom mrežom biciklističkih staza nudi brojne mogućnosti bicikliranja. Doživite ovu pokrajinu na preko 1.000 km označenih ili na zemljovide ucrtanih biciklističkih tura različitih vrsta i težine, iskusite jedinstveno podzemno bicikliranje, provezite se međunarodnom Dravskom biciklističkom stazom, Pohorskom biciklističkom transverzalom, biciklističkim putem kroz Mislinjsku dolinu…

Naša druga noć u Sloveniji provedena je u Hotelu Slovenj Gradec koji se nalazi u samom centru Slovenj Gradca. Njegove tri zvjezdice definitivno su zaslužene. Ljubazno osoblje i prekrasne, moderno uređene sobe sa više nego modernim kupaonicama garancija su kvalitetnog odmora. Ono što nas je najviše iznenadilo je udobnost kreveta i mekani jastuci na kojima smo nakon cjelodnevnog razgledavanja grada utonuli u miran i ugodan san – baš kao kod kuće. Spavati možete i u planinarskim domovima i apartmanima koji se nalaze na skijalištu Kope. Na nadmorskoj visini od 1010 m do 1542 m postoji šest uređenih žičara koje se nalaze na 8 km skijaških terena. Skijanje, bordanje ili skijaško trčanje na ovim će vam skijaškim stazama biti neponovljiv doživljaj. Već sada možete rezervirati svoj termin za Boom vikend na skijalištu Kope.

Smještaj možete potražiti i na području Dravske doline – u Marenberškom hotelu za mlade ili pak u Dvorcu Bukovje. Dvorac Bukovje nalazi se u prekrasnom okruženju i ako maštate o savršenom mjestu za vjenčanje na otvorenom ovaj dvorac i njegovu okolinu svakako morate vidjeti. Zanimljivo je da je osim plemićkih obitelji u dvorcu „stanovala“ i – vojska – slovenska, ali i JNA. Mješavina plemićkog uređenja dvorca sa „vojnim“ prizemljem zasigurno je nešto što želite pogledati, a usput ćete slušati i zaista zanimljive priče o burnoj povijesti dvorca. Na ovom području nalazi se i Muzej minerala te prvo prirodno jezero za kupanje u Sloveniji.

Kulturna baština kao inspiracija

U Slovenj Gradcu koji je upravno, gospodarsko i kulturno središte Mislinjske doline i ujedno najstariji grad u Koroškoj zaista imate mnogo toga za vidjeti i čuti. Od 1989. godine grad krasi i titula Peace messenger City (mjesto ili grad Glasnik mira) dodijeljena od strane UN-a. Nikako ne smijete propustiti razgledavanje stare gradske jezgre, Koruške galerije likovnih umjetnosti, kuće gdje je rođen slavni skladatelj Hugo Wolf te gotičku Crkvu Svetog Duha i Crkvu sv. Elizabete. Bogata tradicija grada bila je preduvjet za njegov kulturni razvoj u moderno vrijeme. Prije Drugog svjetskog rata župnik Jakob Soklič otvorio je u slovenjgradečkom župnom dvoru prvu javnu muzejsku kolekciju u Koruškoj, a poslije rata pridonio je nastanku Koruške galerije likovnih umjetnosti čija se današnja međunarodna kolekcija ponosi radovima brojnih stranih majstora suvremene umjetnosti.

U blizini grada nalaze se najstariji sakralni spomenici očuvani još iz doba kristijanizacije Slovenaca. Temelji ranokršćanske kapele i groblja u unutrašnjosti crkve Sv. Jurij na Legenu jedini su materijalni svjedok prvih kršćanskih zajednica na ovom području. Ovdje nije riječ o „običnoj“ crkvi; za posjet ovoj znamenitosti morate imati obučene papuče. Da dobro ste pročitali – papuče! Na ulazu u crkvu dobivate papuče koje navučete na svoju obuću i zatim oprezno krenete u razgledavanje unutrašnjosti. Pitate se zašto papuče? Zato što je gotovo cijeli pod crkve u staklu, a ispod stakla nalazi se pravo iznenađenje – arheološki ostaci. Ovaj vrhunski način prezentacije ljudskih kostiju i ostalih arheoloških pronalazaka vrijedan je divljenja.

I što reći za kraj?

Da bi istinski doživjeli Korošku morate je posjetiti, jer sve što vrijedi na dohvat je ruke – netaknuta i prekrasna planinska priroda, pogledi koji oduzimaju dah, mir, tišina i udobnost seoskih imanja, ljubaznost domaćina, gurmanski užitci, kulturno bogatstvo, bicikliranje jednom od najljepših biciklističkih staza u Europi, splavarenje na rijeci Dravi, niz sportskih sadržaja za aktivan odmor te dašak „divljine“ usred civilizacije. Nabrojali smo vam dovoljno, ostalo ja na vama da otkrijete!

A za naš nezaboravan provod u Koroškoj zahvaljujemo svim domaćinima, a posebno ekipi G&S Promotion-a i GoOpti koji su se pobrinuli da sigurno i brzo stignemo do svih svojih odredišta!

Odgovori