Koji prizori! Planinska avantura za poželjeti

Risnjak,

U prostranstvima predivnog nacionalnog parka smještenog u zapadnoj Hrvatskoj, žive vukovi, medvjedi i risovi, najrjeđa i najskrivenija zvijer koja obitava u Europi. Ova velika planinska šuma je jedno od posljednjih utočišta velikih zvijeri Europe, omiljeno odredište planinara, ali i svih željnih prirode, svježeg zraka, domaćih specijaliteta od gljiva i šumskih plodova. Predstavljamo vam veličanstveni Risnjak.
U njegovim predivnim prostranstvima smjestio se masiv koji se bjelinom stijena, dominantno izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, u njemu je i gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim dijelom, te oko 100 km obilježenih planinarskih staza.

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske, površinom od 63,5 km²  zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe. Zračna udaljenost od vrha Velikog Risnjaka (1528m) do mora iznosi 15 km, a od izvora Kupe (321m) 8 km. Dakle, na samo 23 km zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala Nacionalnom parku.
Risnjak,

Istražujući ga oduševit ćete se, poučnom stazom Leska, planinarskim domom ‘Dr. Josip Schlosser Klekovski’ prvim objekt za smještaj posjetitelja, Snježnikom (1506m), kamenitim vrhom okruženim gorskim livadama, Velikim Risnjakom (1528m)

Ukoliko ste odlučili odmor provesti u prirodi na raspolaganju vam  je ukupno oko 100 km obilježenih  planinarskih staza, a vi sami odlučite odakle ćete krenuti. Svi  posjetitelji koji nisu vični penjanju mogu  posjetiti  izvor rijeke Kupe ili odabrati obilazak poučne staze Leska. No bez obzira kamo krenuli prikladno se odjenite, ponesite vodu za piće i nešto hrane i što je najvažnije držite se markiranih putova. Naravno, pratite i vremensku prognozu kako vas nevrijeme ne bi zateklo baš na pola puta.

No na Risnjaku osim uživanja  u svježem planinskom zraku i predivnoj prirodi, možete uživati i u specijalitetima koje nudi mali pansion ‘Risnjak’, smješten u mjestu ‘Crni lug’. U toploj atmosferi ovog  pansiona uživat ćete u juhi od gljiva, jelima od divljači i slasticama od šumskih plodova, štrudli  ili palačinkama od borovnica.
No krenimo u virtualnu šetnju nacionalnim parkom koja će vas uvjeriti da ga posjetite.
pansion Risnjak -Crni LugVeliki Risnjak
Veliki Risnjak (1528m)  jedan je od najslikovitijih hrvatskih vrhova, drugi po visini u Gorskom kotaru, šest metara niži od Bjelolasice. Na vršnoj stijeni je 1952. uklesan natpis u spomen Schlosseru i Vukotinoviću, istraživačima prirode Risnjaka. Veliki Risnjak je 82. na popisu najviših vrhova u Hrvatskoj. Nalazi se unutar Nacionalnog parka Risnjak i uz susjedni Snježnik, dominira cjelokupnim područjem zapadnog Gorskog kotara. Vidik s vrha otvoren je na sve strane. Pogled seže i do Julijskih i Kamniških alpi.  Dobro se vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica, Velebit, a na sedlu ispod vrha Schlosserov dom.


Snježnik
Snježnik je kameniti vrh okružen gorskim livadama, koji iznenađuje svojom dostupnošću i slikovitošću. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i podnosi bez teškoća ljetnu žegu, veliku studen i buru, dok je pogled koji se pruža s vidikovca na 1506 metara nad morem jedan od najljepših u Hrvatskoj. Za pristup Snježniku iz smjera Platka potrebno je približno sat vremena. Najjednostavnije je stazom preko Grebena do vrha, dok se vratiti možete stazom kroz Grlo koja se spušta zapadno od vrha Snježnika.
Poučna staza Leska
Prilikom posjeta NP Risnjak svakako je nezaobilazna i Poučna staza Leska – jedna od prvih takve vrste u Hrvatskoj u zaštićenim područjima.  Lako je dostupna od strane Crnog Luga, a započinje na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od Uprave parka. Projektirana je i izvedena tako da je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe. Niz od 23 informacijskih tabli, okupljenih na svega 4,2 km dužine staze, prava su prilika za upoznavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa ovog nacionalnog parka.
Pansion ‘Risnjak’
U srcu šumovitog Gorskog kotara, u slikovitom mjestu Crni Lug, na samom ulazu u nacionalni park Risnjak nalazi se i već spomenuti mali pansion ‘Risnjak’. Mjesto za opuštanje i istinski odmor, bijeg od užurbane svakodnevice. Nude smještaj u dvokrevetnim sobama, a domaćom kuhinjom zasigurno ćemo razmaziti vaša nepca. Izdvajamo izvrsnu juhu od gljiva, jela od divljači i slastice od šumskih plodova. U mogućnosti su organizirati vođene ture za goste, a u snježnim uvjetima nudimo krplje za obilazak po poučnoj stazi Leska koja je u neposrednoj blizini ili dalje, ovisno o fizičkim mogućnostima.
Planinarski dom
Podno samog vrha Velikog Risnjaka planinarski dom  na Schlosserovoj livadi pružiti će vam zaklon u hladnim mjesecima u svojoj zimskoj sobi, koja je uvijek otvorena dok goste preostali dio godine očekuju vrijedni domaćini s mirisnom kuhinjom i ugodnim smještajem.
Izvor Kupe
Izvor Kupe od 1963. godine zaštićen je kao hidrogeomorfološki spomenik prirode, a 1997. postaje dio Nacionalnog parka Risnjak. Na 321 m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero prekrasne tirkizne boje promjera oko 50 metara, iz kojeg otječe voda u punoj širini rijeke. To je ujedno i jedan od najzanimljivijih krških izvora u svijetu i to zbog činjenice da se voda do površine probija iz dubine veće od 154 m, pri čemu je sam izvor nakon 6-7 m podijeljen u dva dijela te se prostor pod vodom pretvara u dva zasebna grotla. Izvor Kupe naime,  za sada je treći po dubini u Hrvatskoj iza Une (205m) i Sinjca kod Plaškog (155 m).

Kontakti:
NP RISNJAK
Bijela Vodica 48
Crni Lug
T: +385 (0)51 836 133, +385 (0)51 836 261
F: +385 (0)51 836 116
E-mail: np-risnjak@ri.t-com.hr
Web: www.np-risnjak.hr

Odgovori