Juha iz epruvete: Predah u dvorcu koji će vas ‘kupiti’ gastro senzacijom

Vipavska dolina,

‘Vodimo’ vas na mjesto koje vam nikada ne može dosaditi. U dolinu okruženu planinama koju ukrašavaju voćnjaci i vinogradi. Na biciklističku stazu prošaranu korijenjem, na planinske platoe s kojih puca fantastičan pogled. A tek gastro senzacija koja nas je bacila na koljena. Juha iz epruvete vrhunskog chefa Tomaža. Odlična izletnička tura je pred vama.

Za Vipavsku dolinu govore da je mjesto koje vam ne može nikada dosaditi. Tako je još od rimskih vremena kada je na tom području blage mediteranske klime počela sadnja vinograda i proizvodnja kvalitetnih vina autohtonih sorti Zelen i Pinela. Plodna dolina je dobila ime po rijeci Vipavi koja natapa tlo za vrijeme sušnih ljetnih dana. Danas je dolina prekrivena nepreglednim vinogradima i voćnjacima. Dolina je zaokružena sa svih strana planinama, a one na sjevernoj strani završavaju platoima kao što su Trnovski grozd, Hruščica i Nanos s kojih uzlijeću brojni paraglajderi.  Gradići kao što su Ajdovščina, Vipavski Križ, Dediščina i dr. prava su kulturna riznica proteklih vremena.

Dolina pruža sjajne biciklističke staze kroz vinograde i voćnjake, a često odredište biciklista je gradić Vipavski Križ, smješten na 200 m visokom brdu u središnjem dijelu Vipavske doline. Gradić je okružen zidinama, a u njegovom središtu je kapucinski samostan iz XVI stoljeća. Samo nekoliko kilometara od Vipavskog križa biciklisti rado predahnu u selu Brje, u vinskom baru Btega kušajući uzorke domaćih vinara i uživajući u domaćim gastronomskim specijalitetima. Nedaleko od restorana Btega počinje prava avantura biciklističkog spusta po brdskoj stazi tzv. down hill, izgradnju koje je svojim volonterskim radom potpomogao i sam slovenski predsjednik B. Pahor.
Za ljubitelje planinarenja je prava poslastica uspon na planinske platoe na sjeveru Vipavske doline. Šetnja po zelenim proplancima s prekrasnim pogledom na Vipavsku dolinu zadovoljština  je za vaš trud.

Ljubitelji vrhunske i rafinirane gastro ponude neće propustiti nezaboravni užitak večere u dvorcu Zemono u istoimenom selu između Ajdovščine i grada Vipave. Vlasnik i glavni ‘chef’ Tomaž treća je generacija u obiteljskom gastro biznisu, profesionalno je usmjeren na ‘slow food movement’. Brižljivo birani svježi sastojci i kreativna, izbalansirana jela u sljedovima, uz vrhunska vina lokalnih vinara obilježja su gastronomskog iskustva koje ćete poželjeti stalno ponavljati. Njegovo kreativno rješenje goveđe juhe iz epruvete s dehidriranim i u valjčić komprimiranim goveđim mesom prava su kulinarska senzacija.

Odgovori