Jeste li već otkrili ‘najukusniji’ filmski festival u Hrvatskoj?

Kinookus Ston,

Priprema hrane, ali prije svega njezino uživanje, ima svoju izrazitu društvenu vrijednost, a okupljanje oko ‘dobre trpeze’, uz ugodnu razmjenu ideja i gledišta koje dobro ‘piće i iće’ potiču, od davnina je obiteljski i kulturalni događaj par excellence. Uživanje u hrani najuže je povezano s ugošćavanjem prijatelja i poznanika i uz gledanje filmova predstavlja najljepšu ispriku za susret s novim ljudima. Upravo je to i filozofija Kinookus Film Food Festivala koji se početkom rujna održava u Stonu

Ove godine pod temom Kruh i duh posjetitelji će otkriti koja je duhovna dimenzija hrane i njezina simbolika u svakodnevnom životu,  koji je značaj hrane u obredima i svetkovinama, a čak 40 dokumentarnih filmova natjecat će se za Veliku i Malu kamenicu na 6.Kinookus food film festivalu koji se u predivnoj kulisi stonskih zidina održava od 3.do 6.rujna.

Kino Placa Ston
Naime, šesti Kinookus food film festival održava se pod općom temom Kruh i duh, a u svim sekcijama manifestacije promišljat će se duhovna dimenzija hrane, njezina simbolika u svakodnevnom životu te značaj i uloga u obredima i svetkovinama.

Kako su i najavili po završetku prošlogodišnje edicije, organizatori Festivala, članovi dubrovačke udruge Kinookus, publici u Stonu pripremili su niz noviteta i prestižnih gostovanja filmskih djelatnika i svjetski poznatih chefova. I ove godine, u okviru sekcije Okušavanje, za Veliku i Malu kamenicu natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijelog svijeta.


Zahvaljujući suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, na Kinookus FFF-u bit će predstavljene francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva. U planu je gostovanje poznatog francuskog chefa Xaviera Hamona koji će predstaviti svoju kuharsku filozofiju, suvremenu francusku gastronomiju i tradiciju kruha.

Šesta edicija donosi i nastavak suradnje s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom, koji u Sjedinjenim Američkim Državama širi filozofiju dobre prehrane kroz svoju organizaciju Good Eats and Meets. Richard nam u goste dovodi jednog od najzanimljivijih kuhara današnjice, irskog chefa, povjesničara umjetnosti, JP McMahona. JP je kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj se nalaze čuveni Cava Bodega i Aniar. U čast dolaska velikog chefa, na 6. Kinookus FFF-u bit će lansirana nova sekcija pod nazivom Što na platnu, to na pjatu. Gostovanje JP McMahona, poznatog po svojim originalnim programima prehrambene naobrazbe, bit će prilika i za radionice s najmlađima u okviru sekcije Kinopokus.

Sekcija Kinofokus između ostalog donosi susret predstavnika vjerskih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije na kojem će se publika upoznati s ulogom hrane u religijskim obredima različitih konfesija. U Kneževom dvoru u Stonu, u suradnji s velikom poznavateljicom dubrovačke gastronomije, Jadrankom Ničetić, bit će organizirana izložba kruha, na kojoj će biti predstavljena tradicija kruha naših krajeva.

Bogati program goste i posjetitelje očekuje i na tržnici eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, na agro-arheološkoj turi Nevigjeno i u zabavnom programu Gramoston.
Foto: Ustupila TZ općine STon

Najave za 6. Kinookus FFF pratite na:

kinookus.com – www.facebook.com/pages/Kinookus

Odgovori