Ispod zemlje: Mjesto na kojem će vam zadrhtati koljena

Velenje,

Ukoliko se u sezoni skijanja odlučite za slovensko skijalište Golte, koje se može pohvaliti raznolikim skijaškim stazama, koje se rasprostiru  na 60 hektara površine na nadmorskoj visini od 1.200 do 1600 metara,  svakako ostavite malo vremena za obići još nekoliko odličnih destinacija.

Naime, kada ste već u blizini nikako nemojte propustiti otići do grada Velenja udaljenog svega 20-tak minuta vožnje od prekrasnog skijališta. Samo Velenje je relativno mlad grad koji je taj status dobio krajem 50-tih godina. Među stanovništvom slovi kao grad zelenila, prirode, odličnog mjesta za život mladih ljudi i obitelji s djecom zbog raznih  pogodnosti.

Velenje je grad u parku, mjesto brojnim suncem obasjanih dana. To ni izdaleka nije samo baština starog trga ispod veličanstvenog Velenjskog dvorca prema kojem je grad dobio ime.  To je grad s vizijom, mladenačkom energijom, grad prepun ideja, ali i priča iz davnina. Nešto zaista posebno predstavlja turističko i rekreacijsko područje uz jezero, uređeno na području špiljskih jezera koja su nastala uslijed iskapanja ugljena. Danas je to jedan od najljepših i najzanimljivijih sportskih centara u Sloveniji.

Čaroban svijet uz jezero poziva ljubitelje šetnji u prirodi, rekreativnog trčanja (zimi i na skijama), vožnje biciklom i jahanja.  Ljubitelji vodenih sportova na Velenjskom jezeru iskorištavaju vjetar za jedrenje na daskama i jedrilicama, uživaju u veslanju i vožnjama čamcem. Velenjsko i Škalsko jezero su pravi raj za ljubitelje ribolova, a zimi za ljubitelje klizanja u prirodi.

U samom centru grada nalazi se Titov trg poznat po velikom kipu Josipa Broza Tita na koji su građani Velenja i danas ponosni. Muzej ugljena u Velenju  jedan je od najsuvremenijih tehničkih muzeja u Europi i svijetu. Muzej ugljenog rudarstva nalazi se na 234  metra ispod zemlje gdje nam  razotkriva tajne rudarskog života. Tijekom posjeta podzemnom dijelu muzeja možete se upoznati  s nastankom, otkrićem i dobivanjem ugljena nekad i danas. Ondje ćete dobiti  pravu čistu rudarsku užinu, a u muzej se možete voziti  prijevoznom trakom i podzemnom željeznicom. Uz simulaciju prave rudarske nesreće gdje će vam zasigurno zadrhtati koljena možda se odlučite ipak ondje proslaviti rođendan ili izreći sudbonosno Da svome odabraniku /nici.

Vanjski dio muzeja nudi razgledavanje stalne izložbe o razvoju slovenskog ugljenog rudarstva i neku od brojnih privremenih izložbi.  Za one pak koji se plaše mraka i podzemlja Velenje nudi i razgledavanje Velenjskog  dvoraca, koji se  prvi put spominje  1264. godine, a nalazi se na strmom stjenovitom stogu iznad grada. To je jedna od najbolje očuvanih zgrada na slovenskom tlu, a u njoj se nalazi Muzej Velenje. Sa svojih 11 muzejskih i galerijskih zbirki nudi zanimljiv put kroz vrijeme.

Kada se nalazite u Savinjskoj regiji zanimljivo je kako možete u jednom danu biti na visini od 1600 metara i u dubini od 230 metara. Možete biti ptica i krtica. A ukoliko jako vjerujete u bajke možda vam se dogodi da negdje putem sretnete i sv. Barbaru zaštitinicu rudara ili jezerskog zmaja Pozoja koji živi na dnu Velnjskog jezera. I svakako nikako nemojte zaboraviti na jedan stari pozdrav koji iako dolazi od rudara i veže se za njihov odlazak u jamu, a isto tako može poslužiti kao i pozdrav svim budućim i starim skijašima na vrhovima Golte…
Srečno !!!!

 

Odgovori