Idiličan kutak na obali rijeke u zagrljaju arheološkog nalazišta

djudja i mate,

Uz samu rijeku Norin uz bok senzacionalnom Arheološkom muzeju smjestio se obiteljski restoran u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled. Opuštajući, ugodan, s bogatom ponudom živi životom kakvim bismo svi htjeli. U miru i skladu s prirodom.

Pitoreskan, šarmantan i idiličan restoran Đuđa & Mate ima nadasve  modernu  ponudu koju su domaćini kreirali pazeći na potrebe svakog gosta. Upravo taj pristup stavio ih je vrh turističke gastro ponude neretvanskog kraja.

Čudesni je to pitomi kutak na kojem ćete kušati specijalitete od žaba, jesti kruh ispod peke i otići na safari riječnim rukavcima do ranča s domaćim životinjama. Naime, vlasnici i osoblje restorana pobrinuli su se da osim bogatog jelovnika, koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, turistima i gostima ponude doživljaj rijeke i života na njoj koji će zauvijek pamtiti. Kada sjednete na terasu tik uz Norin i čujete dalmatinsku pjesmu bit će vam jasno da ćete se ovom obiteljskom restoranu opet poželjeti vratiti.
Savršen je to spoj netaknute prirode, vrhunske gastronomske ponude sve začinjeno vožnjom u neretvanskoj lađi ili u jesen branjem mandarina. Iskustvo koje će zahtjevnom stranom gostu na jedinstven način otkriti život neretvanskog čovjeka.  Uz vrhunsku uslugu brižnih domaćina, čiji pristup oduševljava strance nije ni čudo da su gosti ovog obiteljskog restorana osim Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca bili i Japanci te Kinezi.


Kako sami kažu skladan je to kutak spoj autohtone i suvremene neretvanske obiteljske turističke i ugostiteljske ponude, gdje se svakom putniku i namjerniku nudi pravo bogatstvo neretvanske kulinarske vještine i zdrave prirodne hrane po izvornim receptima:  nadaleko poznati neretvanski brudet od jegulje i žaba, jegulja na ražnju, liska, specijaliteti pod pekom, na ražnju ili na lovački način.

Stranci su čuli za našu posebnu gastronomsku ponudu i žele probati baš određene specijalitete.  Pohane žabe, žabe u luku, žabe na žaru, brudet od jegulja i žaba, pečena jegulja, ali patku ispod peke. Neki nas traže i recepte i rado ih otkrijemo, ali za napraviti određena jela treba puno iskustva‘, priča kroz osmijeh vlasnik Ivan Ilić naglašavajući kako je glavna kuharica njegova mama koja točno zna kada, koliko i što treba dodati određenom jelu.
Osim mirisa domaćih jela i kruha ispod peke mjesto je to koje će vas opiti i prirodnom ljepotom, ali i vrijednim nalazištem na kojem je niknuo poznati Arheološki muzej Narona. Naime, restoran Đuđa & Mate naime, nalazi se u neposrednoj blizini Arheološkog muzeja Narona, jednog od najvećih na svijetu, po pronalasku rimskih skulptura na jednom mjestu. Pronađeno je naime, čak 17 mramornih skulptura u prirodnoj veličini starih preko 2 000 godina, ali i razni mozaici, nakit, oružje, a upravo preko restorana svi gosti imaju 50 posto popusta na ulaznice.
Restoran Đuđa i Mate poseban je i jer se nalazi na samoj rijeci Norin, a udaljen je samo tri kilometra od njenog izvora. Na tom egzotičnom mjestu, na koje goste voze u stoljetnim lađama, smjestio se mini zoološki vrt koji će oduševiti najmlađe. Tako će na ranču domaćih životinja uživati  u društvu malih magaraca, ovaca, njemačkog ovčara, a na dolasku vozeći se u lađi naići će  na patkice te mnoge močvarne ptice.
Mjesto je to na kojem se često zaroštilja, djeca zaigraju nogomet, na kojem se možete okupati, zakartati…  Pravi mali kutak raja na  zemlji – slažu se mnogi gosti.
Ukoliko pak želite vidjeti dolinu Neretve kao na dlanu, domaćini će vas uputiti na uzvišeno mjesto kod crkvice Snježne gospe pored koje se nalazi i spomenik knezu Domagoju. Savršen je to vidikovac s kojeg puca pogled na plodnu i raskošnu dolinu.

U jesen vam pak restoran Đuđa & Mate nudi mogućnost sudjelovanja u branju mandarina. Berba počinje dočekom gostiju na plantažama mandarina uz svježe voće i domaće aperitive (travarica,orahovica,višnjevača…) te  glazbu uživo.  Potom slijedi berba mandarina, a gosti imaju 3 kg mandarina gratis.  Nakon berbe slijedi vožnja u stoljetnim tradicionalnim lađama (fotosafari) po rijeci Norin, tokom kojeg se poslužuje predjelo od domaćeg sira, pršuta,k ruha ispod peke…  Cjelodnevni izlet završava večerom u restoranu.

Gostima su na usluzi suvremeno opremljeni apartmani i sobe s kupatilom, s prekrasnim pogledom na Forum, odnosno zelenilo močvare, veliko parkiralište, te vožnje neretvanskim lađama kroz još nedirnute rezervate, staništa ptica i ribe kao i organizirane posjete arheološkom lokalitetu i Arheološkoj zbirci stare antičke Narone.

Sve to čini ovo mjesto oazom  turističkog mira, ali i neprocjenjive tišine, koju razbija samo pjesma neretvanskog čovjeka, pucketanje kruha ispod peke i glasanje pataka na rijeci. Iskustvo koje trebate doživjeti i koje će vam zauvijek ostati sačuvano u lijepom sjećanju.

Kontakt:
web: www:djudjaimate.hr
tel: +385 (0)20 687 500
fax: +385 (0)20 687 440
email: djudjaimate@gmail.com
Instagram: https://instagram.com/explore/locations/
Facebook: www.facebook.com/djudjaimate.vid

Odgovori