Hrvatski safari koji garantira pustolovinu

safari neretvom,

Kada imate jednog entuzijastičnog pojedinca, čovjeka s vizijom znate da je sposoban  prostor kojeg su nekada zvali ‘Od Boga proklet’, pretvorit  u raj na zemlji. Turisti će pak ljude koji u tom kraju žive  žive nazvati privilegiranim pojedincima. Ovo je priča o jednom karizmatičnom neretvaninu koji je prije 25  godina ostavio odličan ugostiteljski posao u Njemačkoj i vratio se u svoju dolinu pola godine prije početka domovinskog rata, tj. u  veljači 1990,godine.  Trupica i lađa uvijek su mu bili vodilja kojoj se vratio kako bi ostvario hrvatski san

Danas se ugostitelj i biznismen Pavo Jerković vlasnik poznatog hotel-restorana Villa Neretva može pohvaliti s nekoliko projekata koji su oživjeli neretvanski kraj, učinili ga turistički atraktivnim, s bogatom ponudom čak i van sezone.  I dok su prije turisti govorili kako im je boraveći na samom jugu Hrvatske ‘ugodno dosadno’  danas ploveći lađom, otkrivajući zabačene dijelove najstarije močvare na europsku tlu zadivljeno upijaju svaki djelić predivne delte,močvare Neretve koja je svugdje tekuća i čista.
Safari-Neretvom-Foto-Villa-Neretva-18-710x434
‘Safari Neretvom sam pokrenuo u vrijeme kada se močvarom praktički nije ni plovilo i svi su bili skeptični. No imao sam viziju. Prolazeći lađom uskim neretvanskim rukavcima i šašom, vezujući komade tkanine bilježio sam put kako bih se znao vratiti. Danas poznajem svaki djelić  i svaki kanal ovoga kraja. Jedan moj zaposlenik pak kaže da poznaje svaki lopoč, i da mu se ujutro za pozdrav otvaraju’, oduševljeno o svom kraju priča Pavo Jerković, naglašavajući kako je prvu godinu kada je pokrenuo safari Neretvom bilo nekoliko stotina gostiju, danas ih pak po sezoni ima oko 16 000.


Impresivna je to brojka i odličan primjer mnogima koji su, baš kao i Pave iz zaborava i mulja digli tradicionalnu Neretvansku lađu. Danas se osim poznatog Maratona lađa na dionici dugoj 22 ,50 kilometra, lađom putuje do jedinstvene neretvanske  kuće do koje se može doći samo vodenim putem. Smještena na osami  u podnožju brda na samoj obali širokog rukavca, uređena u tradicionalnom stilu, s primjesom luksuza, u ovoj se kući već na prvi pogled vidi da se pazilo na svaki detalj. Uz umjetničke slike na zidovima, tradicionalne stolnjake na drvenim stolovima neretvanska je kuća već bila domaćin brojnih turističkih tura, korporativnih team buildinga, proslava matura, rođendana, prvih pričesti, obiteljskih slavlja i još puno toga.
U lađu stane do 22 dvoje ljudi, ako su talijanski turisti u pitanju i malo više, šali se domaćin, koji lijepom gestom oda počast svim svojim gostima.


Naime ukoliko na safari vodi skupinu određene zemlje na samom pristaništu u neretvansku kuću uz hrvatsku zaviorit će se i zastava njihove zemlje, kao znak dobrodošlice, jer svatko voli svoje.
Nakon što, ploveći u lađi,  ostanu impresionirani prirodnim ljepotama, na redu je vrhunska gastronomija. Kreket žaba iz močvare u Neretvanskoj se kući na tanjuru pretvara u žablju rapsodiju,  mandarine iz okolinih polja odlično će prijati u torti od ovog citrusnog voća, a svi će naravno probati i nadaleko poznati brudet od jegulja i žaba, začinjen sasvim dovoljno da ostavi prepoznatljiv okus u ustima.
‘Neretvanski brudet pravi je tek kada u teći ima jednako ljutih paprika koliko i glava od ribe’, naglasit će Pavo.

Turiste će na safariju lađama pratiti i tradicionalna pjesma, a oduševljenju nema kraja kada im domaćin kaže da se u  ‘močvari’ mogu i okupati.  Krokodila na njihovo čuđenje nema, a rijeka je čista i odlično rashlađuje, a svugdje čista i pitka voda.

Nije čudo da se u neretvanskoj kući nerijetko slavi do dugo u noć, no nakon jednodnevnog izleta povratak kući uskim rukavcima zaokružen je doživljaj i neprocjenjivo iskustvo koje će u sjećanjima njegovati.

Spavanje u neretvanskoj kući rezervirano je samo za ‘najluđeg’ neretvanina kako je od milja Pavu Jerkovića prozvao popularni Rafo.  Tu je njegova oaza, njegov mir i kutak koji nesebično tijekom sezone pokazuje svakom gostu, puštajući da upija sve ono u čemu neretvanski čovjek ima privilegiju uživati.

Kako biste osjetili što znači prava avantura i pravi domaćin pokucajte na vrata Hotel-restaurana „ Villa Neretva“ i nećete požaliti. A Pavin slogan kaže ‘Jednom kada doživite Neretvu, poželjet ćete se ponovno vratiti, baš kao i mnogi prije vas’.

KONTAKT:

Hotel Restoran Villa Neretva
Splitska 14, Krvavac II, P.P. 84
20350 Metković
HRVATSKA

Telefon: +385 (0)20 672 200 | +385 (0) 20 672 201
Fax:
+385(0)20 671 199
E-mail:
info@hotel-villa-neretva.com
Web:
www.hotel-villa-neretva.com

Odgovori