Znate li gdje se smjestio kontinentalni ‘Zlatni rat’ ?

erdut,

U blizini ušća dviju velikih europskih tijeka gdje vinogradi kao da izranjaju izravno iz vode, srednjovjekovni grad Erdut stoljećima čuva prilaz srednjoj Europi… Zaista bi bila šteta ukoliko biste posjetom Slavoniji i Baranji propustili vidjeti ušće Drave i Dunava, smješteno na polovini europskog Podunavlja. Od Osijeka krenite nizvodno Dravom prema malenom selu Aljmaš što na Mađarskom znači “jabuka”, i vjerujte najbolji način da započnete dan bit će upravo tako da kušate pitu od jabuka s kuglom domaćeg sladoleda uz šalicu kave u slastičarskom ateljeu Susi’s Cakes.

Nakon toga predlažemo da se čamcem otisnete do lijepe pješčane plaže, kontinentalnoj verziji bračkog Zlatnog rata, kod koje se dvije velike rijeke susreću. Često ćete čuti da je Dunav gospodin, a Drava je dama. No jedno je sigurno, ovo je mjesto zaista romantično.

Dunav i Drava ušće
U nastavku dana krenite dalje nizvodno Dunavom, vožnjom kroz vinograde prema Erdutu, a putem zastanite u jednoj od vinarija kako biste uz vino uživali u veličanstvenom pogledu na rijeku. U Erdutu posjetite vinariju Erdutskih vinograda u kojoj se nalazi jedna od najvećih vinskih bačvi u Europi, zapremine 75000 litara, izgrađenoj od slavonskog hrasta i svakako kušajte vino Zweigelt koje će vas okusom podsjetiti na ukusnu višnju Marasku.

Za kraj dana posjetite i obližnji Dalj te se nakon obilaska rodne kuće svjetski poznatog znanstvenika klimatologa Milutina Milankovića počastite večerom u restoranu na obali Dunava.

OPĆINA ERDUT – ŽIVOT NA DUNAVSKOM POLUOTOKU

Općina Erdut na krajnjem istoku Republike Hrvatske u Slavoniji, većim se dijelom nalazi na svojevrsnom poluotoku na Dunavu, oblika rukavice. Uljuljana valovima Dunava na istoku i Drave na sjeveru, kao da je za nju čuvano najviše sunca, najblaži vjetrovi, plodni vinogradi i voćnjaci, pitomi predjeli. Multikulturlnost, sportovi na Dunavu i Dravi, običaji i spomenici iz prošlosti, uz prepoznatljiva vina ono je što ovu općinu čini posebnom.

U općinu Erdut dovest će vas putevi s četiri strane svijeta iz Zagreba, Beograda, Budimpešte i Sarajeva. Dočekat će vas „ušorene“ kućice u panonskom stilu i ljubazni domaćini koji časte ukusnim delicijama, od paprikaša ili čobanca, fiš paprikaša, preko kulena, slanine, krvavice i čvaraka, svježeg sira s kajmakom (kiselim vrhnjem), mladim lukom i sušenom tucanom paprikom. Na lokalnu kuhinju stoljećima su utjecali austrijska, mađarska, talijanska i turska kultura. Sve je to samo dio bogate gastro ponude.

Dunavski fiš paprikaš
Uživajte u tišini i „oazi mira“ dvadesetak seoskih domaćinstava kategoriziranih od jedne do tri zvjezdice. Provozajte se biciklističkom rutom Dunav – EuroVelo 6, prođite vinskom cestom Erdutskog vinogorja ili zađite u Dunavski ili Dravski rukavac. Pomolite se u svetištu Majke Božje ili prošećite do „Bogorodičine čudotvorne vodice“.

TURISTIČKA ŠETNJA OPĆINOM ERDUT: BIJELO BRDO – DALJ – ALJMAŠ – ERDUT

BIJELO BRDO
Nekada zvano Trnovec ili Dorno smjestilo se uz Staru Dravu, 15 km istočno od Osijeka, naseljeno je vrlo davno o čemu svjedoče brojni ostaci nakita, keramike i drugi arheološki nalazi bjelobrdske kulture – srednjovjekovne nekropole Bijelo Brdo I te Bijelo Brdo II. Ovdje završava i najveća raskoš zelenila, vode i šume u Slavoniji  – Kopački rit. Poplavne površine parka prirode protežu se južno do Bijelog Brda. To je raj za lovce i ribolovce, promatrače ptica i druge ljubitelje sportsko-rekreativnog turizma. Raspolaže ribolovnim područjima bogatim štukom, šaranom, bijelom ribom, visokom i niskom divljači (zec, divlja patka, fazan, divlja svinja, srndać, jelen). U centru sela nalazi se zaštićeno kulturno dobro, barokna pravoslavna crkva Sv. Nikole iz 1764. godine. Bijelo Brdo ima dva kirbaja, a svake godine u rujnu se održava smotra konjskih zaprega i jahača. Odmoriti možete u tradicijskoj kući s tradicionalnom arhitekturom, kulturom i običajima.

DALJ
Dalj je poznat dugo kroz povijest, a spominje se još u brončanom dobu kao rimski Teutoburgium te ilirski Dalya. Mjesto se nalazi na desnoj obali Dunava u mikroregiji Erdutske kose. U središtu sela nalazi se barokna crkva Sv. Dimitrija, najveći pravoslavni hram u Hrvatskoj. Sagrađena je 1715. godine, a uz nju je i Patrijaršijski dvor iz 1828. godine te zaštićeno prirodno dobro – park uz patrijaršiju. Katolička crkva Sv. Josipa je iz 1912. godine, a u izvornom neogotičkom stilu je obnovljena 2004. godine.

Arheološki park svjedoči o „daljskom idolu“, figurica žene odjevene u bogatu haljinu sa raznim ukrasima iz srednjeg brončanog doba, a neposredno uz park je i novoobnovljena stara škola. Kako je bilo u prošlosti kad su u selu djelovali mnogi šusteri (obućari), grnčari, kovači ili pletioničari, može se vidjeti na Sajmu starih običaja i zanata te na Gužvarijadi (festival kolača „gužvara“, makovnjača i orahnjača) koji privlače sve veći broj posjetitelja. Tradicionalno zadnjega dana u travnju održava se manifestacija „Majpan“ poznata diljem Podunavlja. Uz običaj postavljanja „majpana“ majskog drveta, posjetitelje privlači i velika seoska zabava. Ukrašen bocama vina i rakije te hrvatskom trobojnicom, Majpan tijekom svibnja simbolizira želju za plodnošću zemlje i ljudi.

Dalj majsko drvo Majpan
Poznati književnici rođeni su ili su živjeli u ovom malom slavonskom mjestu poput Jakova Ignjatovića, Jovana Isailovića. Uz dunavsku šetnicu nalazi se rodna kuća Milutina Milankovića znanstvenika svjetskog glasa (zaslužan je za današnje poznavanje ledenih doba i klimatskih promjena). Danas je ova kuća pretvorena u muzej. Sam Milanković volio je uživati u vrtu iza kuće: „Kad je pala noć, a na nebu se pojavile zvezde, Dunav je izgledao lepši, tajanstveniji i veličanstveniji nego preko dana. A kad ga oblije mesečina bio je čaroban. Bilo je uživanje sedeti u našoj bašti, posmatrati njegove talasčiće i slušati njihov šum.“.

U starom daljskom „šoru“ posjetite „butik vinarijuJasne Antunović Türk i uživajte u zagrljaju elegantne graševine, a tu je i novootvoreni vinski muzej „Teutoburgium“ u autentičnom starom viskom podrumu u kojem su predstavljeni svi vinari erdutskog kraja.

ALJMAŠ
Dalje nas put vodi u Aljmaš (Mađarski alma = jabuka), selo na samom ušću Drave u Dunav, u srednjem vijeku poznat kao trgovačko-zanatsko mjesto, danas marijansko svetište Gospe od Utočišta, gdje svake godine hodočasti na tisuće vjernika. Do obližnjeg izletišta Gospe pod lipom moguće je doći kroz stoljetnu hrastovu šumu.

Prva crkva je sagrađena 1697. godine, a poznatije svetište postaje 1704. godine. Sredinom 19. stoljeća tadašnja crkva je bila uništena požarom, pa je kip Gospe prenesen u kapelicu oko koje su zasađene lipe, u čijoj se neposrednoj blizini nalazilo izvorište. Tada je prozvana Gospom pod lipom. Nakon ratnih razaranja 1991., danas u Aljmašu postoji novoizgrađena četvrta crkva Gospe od Utočišta s uređenom stazom križnog puta gdje na blagdan Velike Gospe hodočasti tisuće vjernika. Na Badnjak se ondje s pričama o Kristovom rođenju održavaju žive jaslice.

Slastičarski atelje Susis Cakes u Aljmašu
Nedavno otvoreno putničko pristanište čeka prve turističke kruzere. Kroz spoj Jadranske i Panonske Hrvatske aljmaški alasi šire svoje mreže na ‘Ribarskim večerima‘ u lipnju, a nudi se i bogata autohtona tradicionalna ponuda jela i pića podunavskog i jadranskog kraja.

Odmorite se u jedinstvenom objektu pokrivenom trskom „kod Joze Trskana“, a ako ste željni aktivnog odmora na raspolaganju vam je bazen, teniski teren, kuglana i još mnogo toga. Putnici namjernici i turisti doživjet će pravi seoski ugođaj u tradicionalnoj kući „Pod dudom“. Zavičajna zbirka tradicijske kuće svjedoči o kulturi življenja prošlih desetljeća na selu aljmaškog kraja. Možete se smjestiti i u konobi „Zeko“ i kušati domaće rakije i likere kao i perklet od soma sa tijestom sa sirom, a na seoskom domaćinstvu Petrijevčanin (slastičarski atelje „Susi’s Cakes) probajte najbolje torte i kolače te sladoled. Smještaj nude i domaćinstva Hašček, Gostić i Ribić.

Izletište Kod Joze Trskana u Aljmašu
Krećući dalje prema sjeveru i Aljmaš-Erdut-Dalj planini, očekuje nas prava vinska magija. Prepliću se mladi i stari čokoti vinograda, blagodatna klima, dunavske lesne naslage, specifična i bogata zemlja i blaga nadmorska visina, kao i rad generacija vinogradara oplemenjuju ovaj kraj i svrstavaju ga u specifično vinogorje Hrvatske. Aljmaš-Erdut-Dalj planina smještena uz Dunav i njegove rukavce, vikend naselje i odmorište, s mnoštvom vidikovaca predstavlja pravi raj za putnike namjernike i one slučajne prolaznike, lovce i ribolovce.
Naseljena je većinom Mađarima, a u centru je filijala crkva Sv. Stjepana i nedavno uređen mađarski društveni dom. Tu se možete spustiti i do manastira Uspenija Presvete Bogorodice u narodu poznat kao Vodica. U nekadašnjem čardaku (konaku) izvire vrlo pitka voda kojoj se pripisuju ljekovita svojstva. Prva crkva sagrađena je 1758. godine, a obnovljena poslije drugog svjetskog rata. Vodica je važno hodočasničko mjesto pogotovo o Preobraženju Gospodnjem (na dan 19. kolovoza).

Vinarija Janečić Aljmaš
Vinski put nas vodi do vinarije Janečić i njihove kuće „iznikle“ iz vinograda i „podruma vremena“, opustite se uz crveno vino Kadarku ili Sauvignon Blanc, a zatim produžite do Kraljevog brda i vinarije Klasiček i probajte vino Rosalia ili Cabernet Savignon posvećeno engleskim pankerima UK Subsima. Na najvišoj točki Erdutsko-Daljske planine nalazi se vinarija Brzica. Ondje doživite moderno vinarstvo i tehnologiju, crvene i bijele sorte, „vina sa štihom“ i pogledom na Dunav i njegove zelene rukavce. Ljubav prema Dunavu i Erdutu u valovitim vinogradima utkanim u zrna Žutog Muškata pronaći ćete u vinariji Siber. Na gutljaj Mirisnog Traminaca i Merlota svratite do vinarije Jakovac, a kušajte i domaće pekmeze, kompote i sokove.

ERDUT
S vjetrom u vinu i pogledom u daljinu stižemo do Erduta, naselje u kome se krije više povijesti nego u mnogim velikim gradovima svijeta (Mađarski Erdöd = šumski put) prvi put se spominje još 1335. godine. Smješten na krajnjem istoku uz granicu sa Srbijom, okružen je rijekom Dunav koji ga oplovljuje i čini poluotokom.

Selo je poznato po vinu, Erdutskoj vinariji i najvećoj bačvi od hrastovine staroj 150 godina, kapaciteta 75.000 litara, uvrštenoj u Guinnessovu knjigu rekorda. Uz vinariju ćete vidjeti dvorac Adamović-Čeh iz 19 stoljeća te crkve Svih Svetih i Sv. Arhangela Gavrila, a prošećite i do vidikovca pokraj Erdutske kule odakle pogled seže daleko u vojvođansku ravnicu. Legenda o Erdutskoj kuli, njenom gospodaru i njegovom sinu Erdedu vraća nas u XV. stoljeće i srednjovjekovni grad.


U proljeće posjetite „Dane trešanja“ i stepenicama zdravlja se spustite do poučne staze značajnog krajobraza koja vas vodi do vidikovaca orla štekavca i čaplje dangube, a ako ste avanturističkog duha prošećite lesnim padinama visine i do 70 m, uz Dunav i njegove rukavce natrag do Aljmaša.

Kad se umorite od šetnje i obilazaka, prepustite se vinu i zalogajima na seoskom domaćinstvu „Stari dud“. Živopisni dud iz 1975. godine, stara kuća, fontana i vrt sa cvijećem odmorit će i najumornijeg putnika. U istoj ulici je kuća za odmor Erkheim s pričom i tradicijom obitelji Erk, podunavskih Švaba (Nijemaca). U blizini je i izletište Stojčić s nezaboravnim vidikovcem nad Dunavom do kojega se dolazi šetnjom kroz vinograd. Vina s kvalitetom i prepoznatljivošću nudi vam vinarija Tunjić, a obiđite i OPG Rogić. Smještaj možete potražiti i u Erdutskim vinogradima d.o.o.

SMJEŠTAJ U OPĆINI ERDUT:

ALJMAŠ

Sobe i apartman „Kod Joze Trskana“ , Aljmaš,
e-mail: info@kodjozetrskana.com,
web:www.kodjozetrskana.com,
Telefon: 091/584-6008  031/595-200
Mladena Palinkaša 21, Aljmaš

Sobe Domagoj Škobić, Aljmaš,
e-mail: d.skobic@gmail.com
Telefon: 091/370-00-00
Balinac 33, Aljmaš

Kuća za odmor Ivica Vasilj, Aljmaš,
e-mail: pod.dudom@gmail.com
Telefon: 099/214-44-68
Mladena Palinkaša 32, Aljmaš

Sobe Zlatko Hašček, Aljmaš,
e-mail: zlatko.hascek@os.t-com.hr
web: www.seoski-turizam-hascek.com,
Telefon: 031/59-209, 098/638-572
Zlatna 25, Aljmaš

Sobe Siniša Petrijevčanin, Aljmaš,
e-mail: sinisa.petrijevcanin@gmail.com
web: http://sites.google.com/site/petrijevcaninfamily,
Telefon: 031/595-260, 091/55-87-771
Mladena Palinkaša 20, Aljmaš

Sobe Silvana Gostić, Aljmaš, OPG Zlatni fazan
e-mail: gostic@net.hr,
Telefon: 031/595-172, 091/15-90-326
Zlatna 50, Aljmaš

Kuća za odmor Ružica Ribić, Aljmaš,
Telefon: 031/595-066
Vrška 3, Aljmaš

Izletište Zeko
e-mail: izletistezeko@net.hr
web: www.konoba-zeko.net
Telefon: 092/12-39-030

ERDUT

OPG STARI DUD,
e-mail: zlatica.blagojevic@gmail.com
Telefon: 031/596-056, 099/862-39-85
Ivana Bakića 53, Erdut

Erkheim – kuća za odmor obitelji Erk,
email: erk.zvonimir@gmail.com
Telefon: 031/203-498, 091/881-26-08
Ivana Bakića 60, Erdut

Izletište „Stojčić“,
e-mail: predrag.stojcic@mirovinsko.hr
web: www.izletište-stojcic.hr ,
Telefon: 099/316-97-33
Ivana Horvata Bećarca 22, Erdut

DALJ

Krčma „Stari mlin“,
e-mail: krcmastarimlin@gmail.com ,
web: www.stari-mlin.eu
Telefon: 031/625-810, 092/ 123-92-93,
Braće Radića 23, Dalj

Izletište „Bakina kuća“,
e-mail: sbakic@net.hr
Telefon: 099/212-60-11
Petra Kovčalije Pere 101, Dalj

Kuća za odmor „Kod Štefa“
e-mail: kuca.kod.stefa@gmail.com
web: https://sites.google.com/site/kodstefa/home
Telefon: 091/532-77-12
Josipa Kemenji Joce 12, Dalj

Izletište „Slavonija“
Telefon: 031/590-677, 098/722-281
Ulica Hrvatske Republike 78, Dalj

Kuća za odmor „Stipini dvori“
e-mail: zeljko.sapina@mirovinsko.hr
web: www.domacinstvo-stipinidvori.hr
Telefon: 095/ 902-29-66
Busija 46, Dalj Planina

VINARIJE, RESTORANI I KUŠAONICE VINA

Vinarija Antunović, Dalj,
e-mail: jasna.turk@os.t-com.hr
web: www.vina-antunovic.hr
Telefon: 031/590-350, 098/268-230
Braće Radića 17, Dalj

Vinarija Iuris d.o.o., Aljmaš,
e-mail: iuris.vina@gmail.com
Tel: 031/200-600 ; 098/ 22 66 71,
Trg braće Radića 26, Aljmaš

Vinarija Janečić, Aljmaš,
e-mail: zjanecic@rwa.hr
web: www.kongara.hr ,
Tel: 099/70-22-007
Perinac 25, Aljmaš

Vinarija Jakovac,
e-mail: info@jakovac.hr
Tel: 091/615-06-01
Busija 66, Dalj

Vinarija Siber, Erdut,
e-mail: mladen@siber.hr,
web: www.vinasiber.hr
Tel: 031/208- 010; 098/ 57-34-17,
Zagrebačka 8, Osijek, vinarija na adresi Cesta Sv. Martina b.b., Erdut

Vinarija Brzica,
e-mail: brzicasnjezana40@gmail.com
Tel: 091/297-34-17
Erdut planina 42, Erdut

Erdutski vinogradi d.o.o., Erdut,
e-mail: turizam@erdutski-vinogradi.hr
web: www.erdutski-vinogradi.hr,
Tel: 031/596-555; 031/596-535
Trg Branka Hercega 1, Erdut

Vinarija Tunjić, Erdut,
e-mail: duje17@gmail.com
Tel: 099/ 44 41 679
Ivana Bakića 19, Erdut

OPG Silvestar Rogić
Tel: 031/378-168 091/12-09-053,
e-mail: silvestar.rogic@auehenberger.com
Tel: 031/378-168 091/12-09-053,
Kolodvorska 58a, Erdut

Foto: TZ Općine Erdut, TZ grada Osijeka

Odgovori