Grad ‘radosti’, licitara i čokolade!

radovljica,

Svega par kilometara od austrijske granice smjestio se omanji gradić znakovitog imena – Radovljica. Iako ne znamo što točno znači ta riječ svakog posjetitelja može asocirati na radost. Jer Radovljica to doista i je. Ukoliko ste pak skloni mašti i bajkama Radovljica je također idealno mjesto za vas. Toliko bajkovito u svim godišnjim dobima. Njene kuće, trgovi, crkve, ulice pričaju doslovce jednu divnu bajku.

Zasigurno će vam najljepša bajka biti ispričana u gostionici Lesctar koja odiše toplinom doma i prekrasnom starinskom atmosferom. Jedan je to  od najljepših i najpopularnijih tradicionalnih slovenskih  restorana. Nalazi se u 500 godina staroj kući. Pored izvanredne lokalne hrane, restoran Lectar nudi i izlet u prošlost, budući da je okružen brojnim povijesnim znamenitostima. U podrumu gostionice nalazi se licitarska radionica. Ondje možete iz prve ruke vidjeti kako se rade savršena licitarska srca ili neki drugi oblici od medene mase.  U radionici su zorno prikazane sve faze izrade različitih medenjaka. Najomiljenija su srca, tradicionalni slovenski darovi ljubavi i pažnje.


Ukrase domaćini izrađuju sami koristeći stare, tradicionalne metode, a njihove djevojke su obučene u tradicionalnu narodnu nošnju iz 18. stoljeća. Iako je sve od prirodnih sastojaka, licitar je više ukrasna slastica. Dar za sreću i lijepa uspomena.  Ukoliko imate malo više sreće ljubazni vlasnik gostionice počastit će vas s par predivnih pjesama na usnoj harmonici.

Samo par koraka dalje od gostionice  u samom srednjovjekovnom centru gradića možete posjetiti predivan Muzej Pčelarstva i saznati sve ono što do sada niste znali o pčelama.  Sam muzej spada u vrstu  specijaliziranih muzeja. Ondje je prikazana  baštine slovenskog pčelarstva.


Zbirka muzeja predstavlja tri ključne teme koje obilježavaju slovensko pčelarstvo: autohtonu rasu pčela, svjetski poznatih pčelara i oslikanih košnica panela. Od samih početaka pčelarstva priča nas vodi do današnjih dana i modernizacije u uzgoju pčela. Posebnu pažnju zaslužuje soba s oslikanim panelima raznih motiva. Naime, vjeruje se kako pčele svoj put u košnicu nalaze po boji košnice odnosno u ono vrijeme po motivima koji su nactani na prednjoj starni košnice. Slovenci su  ponosni na svoju Kranjsku sivku posebnu vrstu pčela koja je svoj dom pronašla u raznim dijelovima svijeta.

Također nikako ne smijete propustiti pogledati zbirku  Antona Tomaža Linharta  poznatog slovenskog, dramatičara i povjesničara.
Svaka kuća na malenom trgu u Radovljici nosi svoju priču i ima svoj maleni muzej.

Za sladokusce i ljubitelje čokolade u proljetnim mjesecima priprema se već tradicionalni festival čokolade. Od crne, bijele, mliječne, punjene s orasima, mentom, ukrašene sušenim voćem, ručno rađene čokolade poklon su koji će vjerujemo razveseliti svakoga.


I dok grickate čokoladu, prošećite ulicama Radovljice. Svratite do 700 godina stare crkve Sv.Petra ili do vidikovca s kojeg puca pogleda na Savu, planine i ostale bajkovite dijelove Slovenije.


Dospustite da u Radovljici dijete u vama opet oživi i utonite u trenutak u svijet bajki jer Radovljica i nije ništa drugo nego bajkoviti maleni gradić.

Odgovori