Grad na raskrižju starih svjetova, okružen močvarnim labirintom i poljima citrusa

Metković,

U dolini života, u dolini moćne zelene rijeke Neretve, u bogatstvu nepreglednih polja mandarina, limuna i naranči, na samoj granici dvaju nekadašnjih svjetova, Venecije i Osmanskog Carstva  smjestio se čarobni Metković.Drugi po veličini grad u Dubrovačko – neretvanskoj županiji udaljen je svega dvadesetak kilometara od Jadranskog mora, tik do jedne od posljednjih močvara  Europe i u neposrednoj blizini predivnog ušća na kojem se zelena rijeka stapa  s modrim morem.
Metković broji skoro 16 000 stanovnika, proteže se s obje strane rijeke Neretve i turistički je biser koji se od ostatka Hrvatske izdvaja zbilja posebnom ponudom. Mjesto je to na kojem će s kamina zamirisati brudet od jegulja, oduševiti  specijaliteti od žaba, liski i cipala. U ustima će se rastapati tradicionalni kolači, fritule, kroštule  ili pak novi okusi torti od naranči. A kada u jesen zažute polja mandarina i limuna, a miris citrusa ispuni dolinu jednostavno ćete se  zaljubiti u ovaj čarobni kraj.
U blizini Metkovića je i senzacionalni Arheološki muzej Narona s kipovima nadnaravne veličine, dok se istovremeno može pohvaliti i da se nalazi tik do jedne od posljednjih močvara na europskom tlu.  Upoznati je možete na safariju tradicionalnom lađom, a ploveći njezinim labirintima pronaći ćete mjesta kojima su nekada plovili Iliri, Grci, Rimljani, a neretvanski gusari započinjali napade na neprijateljske galije.
Značajna institucija znanstveno-kulturološke i turističke naravi svakako je Prirodoslovni muzej Metković čiji je najvrjedniji dio Ornitološka zbirka koja s oko 350 preparata predstavlja jednu od najvećih, ali i najzanimljivijih zbirki prepariranih ptica u Europi. Uz brojne metkovske lovce, najzaslužniji za njezino postojanje čuveni je hrvatski glazbenik i ornitolog Dragutin Rucner.
Upravo zbog ovakve ponude Metković, mirno mjesto u prkosnoj dolini mjesto je koje svojom ponudom, gastronomijom, kulturnim životom i zanimljivim manifestacijama ‘ispisuje’  šaroliku turističku kartu Lijepe naše, obogaćujući je na najljepši način.

Grad je to u kojem ćete tijekom zime prisustvovati ‘Prosinačkim svečanostima’ i ‘Slatkom Božiću u Neretvi’,  tijekom proljeća osim tradicionalnih Poklada doživjet ćete Smotru folklora ‘Na Neretvu misečina pala’. Za ljetnih mjeseci u sklopu bogatog Metkovskog ljeta možete posjetiti odličnu Cipolijadu i svakako nezaobilaznu Rimsku noć u Naroni ( u srpnju), dok u kolovozu, ukoliko se nađete na startu kod mosta, možete prisustvovat senzacionalnom polasku više od 30 lađa. Upravo u Metkoviću  kreću u ‘borbu’ za štit kralja Domagoja. Kada vesla više od 200 stasitih lađara zaparaju zelenu rijeku i silovito krenu niz Neretvu, prožet će vas čista emocija i energija ove predivne rijeke, čarobnog Metkovića i ponosnih ljudi ove plodne doline.
Dva dana prije Maratona lađa u Metkoviću započinju Dani Neretvanske kneževine. Uz kostimirani igrokaz na rijeci Neretvi, koji započinje nakon Maratona lađarica, Dane Neretvanske kneževine otvaraju neretvanski gusari koji se vraćaju iz boja sa zarobljenim duždom i otetim blagom, nakon čega slijedi zabava uz koncert. Petak je dan igara za male i velike gusare, koje se tijekom popodneva i večeri odvijaju u Gradskom parku i na rivi uz rijeku Neretvu, a mali gusari tijekom tri dana i noći čuvaju grad od neprijatelja. Na dan Maratona lađa na Velikoj rivi je Srednjovjekovni sajam, te zabavni program i doček lađara na glavnom gradskom trgu.
Grad s predivnom šetnicom i biciklističkom stazom uz rijeku, sa zelenim parkom centralnim  mjesto za razne kulturno sportske manifestacije, sa starim crkvicama i bogatim životom svakom putniku namjerniku, koji želi iskusiti život neretvanskog čovjeka pružit će najbolje od delte i rijeke koja život znači. Iz njega vas put može odvesti do drevne Narone ili pak na fotosafari labirintom rukavaca rijeke Neretve. U  gradu možete otići do Jame u Predolcu, staništa dinarskog špiljskog školjkaša Congerie kusceri, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju ili pak do Prirodoslovnog muzeja Metković koji svojim multimedijalnim dizajnom poziva na detaljno istraživanje cjelokupnog postava flore i faune.
Kulturni pak život Metkovića vezan je za gradsko kulturno središte. Zgrada Gradskog kulturnog središta monumentalna je građevina koju je projektirao arhitekt Aleksandar Freudenreich. Izgradnja je trajala u etapama gotovo trideset godina. U sklopu objekta velika je profesionalna kazališna dvorana, jedno od najljepših ljetnih kazališta u Hrvatskoj, velika izložbena dvorana i ostali sadržaji. Sve kazališne priredbe, promocije knjiga, izložbe umjetničkih slika, festivali, folklorne priredbe, politički skupovi održavaju se u ovom prostoru.___
Važna kulturna udruga u gradu je KUD Metković.

Izraslo iz gimnazijske folklorne skupine, ovo društvo je uspjelo tijekom više od pedeset godina djelovanja okupiti oko sebe neusporedivo najveći broj članova. U zasluge KUD-a Metković, osim čuvanja neretvanske glazbene i plesne baštine, valja ubrojiti vrlo uspješan projekt obnove neretvanske narodne nošnje. Međunarodno poznata i priznata smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’ već se desetljećima organizira u sklopu djelatnosti ove udruge.

Metković ima tradicionalno bogat kulturni život. Amatersko kazalište (uz prekide) djeluje još od 1875. god, dok je Gradska glazba Metković osnovana 1886. godine.

Važan dio Metkovića je i sport. Dobro su poznati rukometaši, ali i nogometaši koji dolaze iz ovog sportskog grada. Čavar, Obrvan, Jelčić, Goluža, Srna, Štimac samo su neka svjetski poznata sportska imena koja su proslavila i učinila Metković ponosnim.
Naime, dobro su poznati uspjesi rukometnog kluba Metković, a zahvaljujući tom klubu, ime Metković prepoznatljivo je diljem Europe, pa i šire, tako da se može govoriti o svojevrsnom rukometnom čudu.

Uvjetno se u sportska zbivanja može uvrstiti i već tradicionalni športsko-turistički, spektakl Maraton lađa. Manifestacija poprima obilježja tradicionalnog događanja, a interes koji pobuđuje u turističkim, političkim i mondenim krugovima doista je impozantan.
Metković ima i bogatu crkvenu povijest. Prvu, staru crkvu sv. Ilije grade izbjeglice iz hercegovačkih sela na mjestu današnje nove crkve, koja dominira gradskom vedutom. Nova crkva izgrađena je 1871. god. u neoromaničkom stilu s elementima neogotike. Sv. Ilija Prorok zaštitnik je župe i grada Metkovića, a 20. srpnja, dan sveca, proglašen je Danom grada Metkovića.
Osim župne crkve sv. Ilije na lijevoj obali Neretve nalazi se i crkva sv. Franje. To je moderna betonska građevina sagrađena 1982. god. Crkvu čine posebnom vrijedna djela akademskih umjetnika: Gospin kip Josipa Marinovića, kip sv. Franje s golubovima Krune Bošnjaka, postaje Križnog puta Vatroslava Kuliša i mozaik koji prikazuje sv. Franju koji skida Isusa s križa. Na nekadašnjem glavnom putu prema Dubrovniku, nalazi se crkvica sv. Ante sagrađena 1882. god. na mjestu srušene kapele Gospe od Zdravlja i sv. Ante, koju je 1853. god. podigla obitelj Mate Veraje.

Prema nacrtu metkovske arhitektice Marine Hren, započeta je u ovoj župi izgradnja Pastoralnog centra o. Ante Gabrića. Kamen temeljac postavljen je 18. travnja 1993, a ovaj je  veličanstveni sakralni objekt postao nova župna crkva u prosincu 2009.godine kad ju je posvetio nadbiskup splitsko-dalmatinski, monsinjor Marin Barišić. Na području grada postoje i dvije srpske pravoslavne crkve: crkva sv. Đorđa za sve neretvanske  pravoslavce i crkva sv. Petra u selu Glušci koja je ujedno i najstarija pravoslavna crkva u cijeloj dolini Neretve.
Odnedavno, zahvaljujući aktivnostima Srpske pravoslavne općine, obnovljena je zgrada u kojoj živi pravoslavni svećenik.


MUZEJIPRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ
Prirodoslovni muzej Metković, koji se razvio iz Ornitološke zbirke u  Metkoviću, savršeno nam dočarava bogatu raznolikost flore i faune doline Neretve. Zahvaljujući dr. Dragutinu Rucneru, ornitologu iz Zagreba, 1952.godine Ornitološka zbirka je otvorena za javnost. Sadržavala je više od 340 preparata među kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sad zabilježenih u Neretvi. U muzeju su izložene herbarske zbirke, zbirke kukaca, leptira, školjki i ihtiološka zbirka. Preparati su razmješteni po staništima te pružaju pregledan uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trščacima i kamenjaru, kao i na melioriranim i obrađenim površinama. Muzej se nalazi u samom centru grada a otvoren je 17. srpnja 2015. Godine.
Kontakt:
Kralja Zvonimira 4, 20350 Metković
Tel: +385 20 682 110
Mob: +385 91 566 1603
web: www.pmm.hr
mail: prirodoslo3@h-1.hr

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Arheološki muzej Narona prvi je in situ muzej u Hrvatskoj, što znači da je sagrađen na mjestu samog nalazišta. Sagrađen je na ostatcima hrama Augusteuma koji je posvećen božanskom caru Augustu i izgrađen 10. godine prije Krista. Postav muzeja čini savršeno očuvana skupina skulptura koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju, ali isto tako i mnoštvo drugih artefakata kao što su ostatci keramike, stakla, novca, nakita i sl. koji će vas uputiti u značenje i bogatstvo stare Narone, drugog po veličini i važnosti rimskog grada na istočnoj obali Jadrana, a koji datiraju od kraja 3. st. pr. Kr. do 15. st. po. Kr.
Ne samo muzej nego i čitavo naselje plijeni pozornost mnoštvom ugrađenih ostataka u seoske kamene kuće, konobe, staje i sl. Najpoznatija je takva građevina upravo Erešova kula, građevina iz prve polovice XIX. stoljeća. Također na području Vida možete pogledati monumentalnu skulpturu Kneza Domagoja i njegovih strijelaca pokraj župne crkve Gospe Snježne,ostatke gradskih bedema iz 3./4. St.pr.Kr. te crkvicu sv.Vida koja je smještena usred polja na samom ulazu u Vid.  Arheološki muzej Narona aktivno sudjeluje u akcijama Hrvatskog muzejskog društva Noć Muzeja kao i u akcijama Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva te u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja. U ljetnim mjesecima pokrenuta je kulturna manifestacija Rimska noć u Naroni, jednodnevni antički festival na kojem se nastoji dočarati duh Narone i život starih Rimljana.
Kontakt:
Naronski trg 6, 20352 Vid
Tel: +385 20 687 149
Mob: + 385 92 691 596
web: www.a-m-narona.hr
mail: info@a-m-narona.hr

SPELEOLOŠKI OBJEKT – JAMA U PREDOLCU
jama

Jama u Predolcu najznačajniji je speleološki objekt na području doline Neretve, a njezina su najveća vrijednost bogatstvo i raznolikost vodene faune. Stanište je dinarskog špiljskog školjkaša Congerie kusceri, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju. Congeria kusceri živi je fosil i tercijalni relikt, endem Dinarida i jedini predstavnik svoje skupine koja je bila rasprostranjena u tercijaru, a svi njezini srodnici izumrli su prije pet milijuna godina. U Jami žive i mnoge druge podzemne životinje te mnoge nadzemne životinje koje susrećemo u okolnim vodotocima. Posebnosti su ovog speleološkog objekta jedinstveni ekosustav i lak pristup i smještaj samog objekta u neposrednoj blizini grada. Uz Jamu uređen je edukativni centar u kojem se možete upoznati sa svim vrijednostima ovog iznimnog speleološkog objekta, ali i podzemlja općenito.
Kontakt:
Dubrovačka 77, 20350 Metković
Mob: +385 98 1744 999
mail: info@jama.hr
web: www.jama.hr

AKTIVNOSTI NA PODRUČJU GRADA METKOVIĆA
FOTOSAFARI
foto-safari-metkovic

Vožnja uskim kanalima i rukavcima doline Neretve u tradicionalnoj neretvanskoj lađi pruža vam jedinstven doživljaj i priliku da zavirite u netaknutu prirodu močvarnog područja ovog kraja. Neretvanska je lađa značila život, a danas je ponos i neizbrisiv trag tradicije koji iznova oduševljava svakog posjetitelja doline Neretve. Da bi vam što bolje dočarali život Neretvanina u ovom jedinstvenom močvarnom kraju, ljubazni će vas domaćin provesti u tradicionalnoj neretvanskoj lađi labirintom neretvanskih kanala i pružiti vam nezaboravnu safari avanturu, tradicijski ugođaj te priliku da upoznate bogatu floru i faunu ovog kraja.

BERBA MANDARINA
berba-mandarina-2-2

Dolina Neretve bogata je plodnom zemljom i ima blagu mediteransku klimu zbog čega ju nazivaju još i Zlatna dolina ili Hrvatska Kalifornija. Odlazak u berbu mandarina na nepregledne plantaže doline Neretve jedinstvena je turistička ponuda ovog kraja, a sezona počinje krajem mjeseca rujna i traje sve do početka siječnja. Organizatori izleta omogućit će vam dolazak na plantaže mandarina s kojih ćete moći ponijeti mirisne plodove ubrane vlastitim rukama i uživati u njihovu okusu i mirisu.
Fotografije ustupila TZ grada Metkovića

Kontakti:
Ul. Ante Starčevića 3, 20350, Metković
tel: 020 681 899
mail: info@tzmetkovic.hr
web: www.tzmetkovic.hr

Odgovori