Hrvatski otok sa svjetionikom čija fasada sadrži čak 100 000 žumanjaka

Otoci su od davnina poznati kao oaze mira koje putnicima-namjernicima pružaju doživljaj posvemašnjeg opuštanja te duhovnog i tjelesnog odmora. Otok uvijek ima i svoju “nemirniju” stranu jer je izravan dokaz stalnog djelovanja nezaustavljivih sila prirode – mora i vjetra. Dugi otok pravi je primjer mjesta gdje se te dvije suprotnosti najviše očituju. Pitoreskna mjesta i skrovite plaže u srazu sa veličanstvenim klifovima i bujnom vegetacijom! Savršena čistoća mora i zraka, čini ovaj otok savršenim mjestom za odmor tijela i duše.

Dugi otok – neotkriveni otok za savršeni odmor na savršenoj plaži

Za čaroban odmor ne treba vam čarobna formula. Dovoljno je rasprostrijeti zemljovide i potražiti Hrvatsku, antički Zadar i Dugi otok. Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m).

Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode. Ljepota plaže prepoznata je i priznata i van granica Lijepe naše, te je tako plaža Sakarun proglašena jednom od 25 najljepših uvala svijeta!

Svoju reputaciju stekla je bjelinom pijeska i čistoćom mora, a okružena je borovom šumom koja ljeti pruža dobrodošlu hladovinu. Duga je oko 800 metara, a na 250 metara od obale dubina je 3,5 metara, što znači da je prostor za kupanje iznimno velik i plitak, te pogodan za malu djecu. Na plaži su dva ugostiteljska objekta koja nude osvježenja od ljetnih vrućina i lagane obroke. Organiziran je i prijevoz do Sakaruna iz Božave, turističkim vlakićem koji polazi svakih dva sata. Osim plaže Sakarun, najpoznatije plaže su plaža Veli Rat kod svjetionika Veli Rat, te plaža Veli žal, skrivena plaža oblutaka, pijeska i nebesko plavog mora!

Dugi otok – neotkriveni otok ljubavi i romantike

Nedaleko od plaže Sakarun nalazi se još jedna dugootočka atrakcija, svjetionik Veli Rat.  Izgrađen 1849. godine, visok je 42 metra i danas je najviši svjetionik na Jadranu. Svoju upečatljivost duguje žutoj fasadi, u koju je, prema usmenoj predaju, utrošeno 100 000 žumanjaka. U dvorištu svjetionika je kapelica sv. Nikole, sve traženije mjesto za organizaciju romantičnih vjenčanja, a svjetionik nudi i apartmanski smještaj. Nedaleko svjetionika otvorio se i obiteljski auto camp Kargita, jedan od najljepših kampova na Jadranu, sa više nego ekskluzivnom lokacijom.

Dugi otok – neotkriveni otok netaknute  prirode

Sjeverozapadni dio Dugog otoka, gdje se nalazi plaža Sakarun i svjetionik Veli Rat, prepoznat je kao jedno od najprivlačnijih i najzanimljivijih područja Zadarske županije te je proglašen značajnim hrvatskim krajobrazom. Kao što je sjeverozapadni dio Dugog otoka zaštićen i proglašen značajnim hrvatskim krajobrazom, tako je i jugoistočni dio otoka zaštićen i proglašen Parkom prirode.

Park prirode Telašćica s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2. Izražen je sukob mirnih uvala s robusnim strmcima, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. U Parku je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, a zabilježene su i brojne rijetke i endemične biljke poput crvenog koralja i minijaturne mesojedne spužve. Park je i svojevrsno utočište za napuštene otočke magarce kojih danas ima 14, a koji se nalaze na području uvale Mir. Naviknuti su na blizinu ljude, simpatični, znatiželjni i skloni slatkom.

Zanimljivosti vezane za Park:

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale, atraktivno je sidrište za brojne nautičare. Dugootočki klifovi  – “stene”, uzdižu se do 200m nad morem, a u more se spuštaju okomito i do 90 m. Tu se gnijezde brojne ptice, kao što je sivi sokol ili eleonorin sokol. Slano jezero “Mir” s ljekovitim muljem, stanište je endemične vrste jegulje zvane “kajman”.

Najneobičniji otočić na području Parka je sigurno Taljurić. Ovaj neobičan otočić zapravo je mala kamena ploča s promjerom oko 60 m, visine svega oko 3 m. Iz daljine izgleda kao ravna ploha, te nalikuje okrugloj i ravnoj dasci kakve se upotrebljavaju u kuhinji i na brodovima. Moreplovci su ga zbog izgleda nazvali “tagliero”, po čemu je nastao deminutiv taljurić. Na njemu nema vegetacije budući da je za nevremena prekriven morskom pjenom!

Dugi otok – neotkriveni otok zabave i tradicije

Dugi otok ponajprije je mjesto opuštanja i uživanja. U svakom od 12 dugootočkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci održavaju se fešte, najčešće u ime sveca – zaštitnika mjesta, uz  zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela.  Najpoznatija fešta su zasigurno Saljske užance. Saljske užance su manifestacija koja se u Salima održava više od 53 godine, prvi vikend u 8. mjesecu. Manifestacija započinje u četvrtak i traje do nedjelje kada se održavaju tradicionalne „Trke tovarov“.

Prvi dan „Tovareća mužika“ brodovima odlazi u Zadar, izvodi svoju predstavu po staroj jezgri grada i na taj način otvara i poziva ljude na „Saljske užance“. Tovareća mužika je jedinstveni saljski proizvod, moglo bi se reći „osobna karta“ mjesta Sali. Priča o Tovarećoj mužiki počinje davne 1960 godine, kao šala na račun onih koji se vjenčaju u poznim godinama. Godine 1960. jedna se stara cura udala za udovca u Zaglav. Vjenčanje su namjeravali održati potajno, ali je mladost doznala i organizirala šalu. Išli su za svatovima pušući u rogove, udarajući u metalne dijelove alatki i u željezne pegle. Da bi ih se riješili, ženik i udavača su ih počastili pićem, a šaljivđije su po povratku u selo odlučili ponovno upriličiti takve “koncerte” sebi za gušt. Tako je nastala Tovareća mužika koja je s vremenom oblikovala svoj nastup.

PSST!! Mjesto Sali ima još nešto što nema nijedno drugo mjesto u Dalmaciji. Radi se o mjestu blizu mora koje je rezervirano za…ljenčarenje! Linčarnica je mjesto rezervirano za odmor nakon kupanja ili šetnje. Možete slobodno sjesti ili leći, nitko vas neće gledati čudno!

Dugi otok – neotkriveni otok aktivnog odmora i zdravlja

Pobornici aktivnog odmora svoju će zadovoljštinu naći u istraživanju otoka po uređenim i obilježenim pješačkim stazama ili na izletima u Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Tijekom godine organiziraju se razne sportske manifestacije, a dostupne su i staze za planinarenje, trekking, biciklizam, te staze ljekovitog bilja na kojima možete istraživati svijet ljekovitog bilja. Staze za planinarenje pružaju jedinstveni doživljaj budući da se sa vrhova kao što su Veli Vrh i Orljak, pruža jedinstveni pogled na obe strane otoka!

Također, na Dugom otoku postoji nekoliko škola ronjenja koje stoje na usluzi svima koji žele proniknuti u tajanstvene morske dubine, a čiji polaznici obilaze neke od najatraktivnijih dugootočkih ronilačkih lokacija, kao što su to podvodna špilja Brbinjšćica ili otočić Mežanj.

Dugi otok – neotkriveni otok – nudi sve što vam treba za bezbrižni odmor

Dugi otok, sa nizom atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, pruža posjetiteljima putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.

Na otoku u 12 mjesta živi oko 1500 stanovnika. Cesta povezuje sva mjesta na otoku, a sa nje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Na otoku postoji ispostava Lučke kapetanije, nekoliko poštanskih ureda, ambulante, carinski prijelaz, uredi Turističke zajednice, te mnoštvo ugostiteljskih i ostalih uslužnih objekata. U Salima, Božavi i Velom Ratu uređena su i privezišta za brodove koja opskrbljuju vodom i strujom. U Zaglavu postoji benzinska crpka za nautičare, obavezna postaja svih zaljubljenika u brzinu.

 

Smještaj na Dugom otoku možete potražiti u Apartmanima Šoštarić koji su smješteni u samom centru mjesta Sali na Dugom otoku. Prekrasni pogled i udaljenost od samo 15-ak metara od mora čini ove apartmane idealnim odredištem za „punjenje baterija“. Zaljubljenike u more oduševit će nenadmašan pogled, dok istovremena blizina svih bitnih sadržaja osigurava sve što vam treba za bezbrižan odmor!

 Turistička zajednica Dugi otok

Obala Petra Lorinja bb

23281 Sali, Hrvatska

Tel: +385 (0) 23 377 094

e-mail: tz-sali@zd.t-com.hr

Web: http://www.dugiotok.hr/

Kontaktirajte turističku zajednicu:

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Odgovori