Dođi i doživi ljepotu vodenog svijeta na krškom području

Kada bismo Plitvička jezera morali opisati jednom rečenicom, koja bi to bila? Takvu ljepotu i snagu prirode teško je opisati u samo jednoj rečenici. Plitvička jezera jedna su od brojnih svjetski poznatih destinacija koja već prvim doticajem čovjeka s prirodom oduzima dah. Takva energija jezera i slapova, raskoš šuma, bogatstvo prirodnog i životinjskog svijeta…sve to budi osjećaje u nama, ali i žudnju za upoznavanjem Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, na sjeveroistoku regije Lika te zauzima površinu nešto manju od 300 km². Najvećim dijelom prekriven je šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju manje od 1% površine Parka. Svojom ljepotom ovaj biser oduvijek privlači zaljubljenike u prirodu pa je tako 8. travnja 1949. godine proglašen prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a zbog jedinstvene univerzalne vrijednosti – formiranje sedrenih barijera i stvaranje jezera, Plitvička jezera dobila su međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, i to upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Kako bi svaki posjetitelj mogao uživati u ljepotama Parka i pronaći svoj mali kutak za savršenu fotografiju, u ponudi je osam različitih programa obilaska jezerskog sustava i četiri planinarske staze. Ukoliko ne volite puno hodati, a voljeli biste svoju kameru ili mobitel upotpuniti kolekcijom fotografija Plitvičkih jezera, tu su i kratki programi od svega sat – sat i pol pješačenja. No, ako ste zaljubljenik u duge šetnje i volite istražiti svaki dragulj destinacije koju posjećujete, postoje i programi u kombinaciji s vožnjom vlakom i brodom, s otprilike tri sata laganog pješačenja. Velikim zaljubljenicima u prirodu i duge šetnje preporuča se program u kojem je moguća samo šetnja koja uključuje kompletan obilazak uz 18 kilometara duge šetnice. Ono što krasi staze nacionalnog parka je kombinacija uživanja na šumskim stazama i stazama osvježenja tik do jezera i slapova.

Niste se nikad vozili panoramskim vlakom ili plovili brodom nekim jezerom? Ovo je onda savršena prilika da probate vožnju vlakom ili brodom dok vam lagani povjetarac na jezeru Kozjak propuhuje kroz kosu. Niste se nikad okušali u vožnji čamca, a voljeli biste? Doživite nešto novo, nešto drugačije što će vam, kada vratite sjećanja, omamiti osmijeh na licu. Zato, posjetite Plitvička jezera i isprobajte jedinstvenu vožnju čamcem na kristalno čistom jezeru Kozjak. Zastanite na tren, ostavite vesla i osjetite taj mir koji vam pružaju Plitvice.

4 godišnja doba

Možemo reći kako Plitvička jezera nose poseban doživljaj i harmoniju prirode u svakom godišnjem dobu. Radost proljeća, ljepota ljeta, boje jeseni i čarolija zime su nešto što treba doživjeti. Miris čiste prirode, presijavanje Sunca po jezeru i žubor slapova u mnogima budi interes za tim doživljajem.

Zima

Proljeće

Ljeto

Jesen

Jeste li znali da, uz Plitvička jezera, svoj doživljaj možete upotpuniti s drugim brojnim aktivnostima i doživljajima u Lika Destinaciji (https://www.lika-destination.hr/)? Lika Destinacija prepuna je raznovrsnih aktivnosti i doživljaja koje možete vidjeti u web aplikaciji Parka – Istražite okolicu Plitvičkih jezera. U njoj možete pronaći dio sveukupne ponude Lika destinacije. Sve što trebate je kliknuti na link -> https://bit.ly/3atUzlx i odabrati najzanimljivije lokacije. Doživite čari Baraćevih špilja, Pećinskog parka Grabovača ili uvale Zavratnica koja je u sklopu Parka prirode Velebit, okušajte se u adrenalinskom parku, quad avanturi ili kayakarenju na rijekama. Sve je to samo dio ponude Lika destinacije.

Dođite zbog jezera, ostanite zbog prirode i avanture.

WEB: Plitvička jezera

Facebook: Plitvička jezera

Instagram: Plitvička jezera

Odgovori