Čarolija Dunava koji ljepotom baca na koljena

Szabo Bela Derdap,

Kako biste upoznali jednu zemlju trebate upoznati  njezine ljude, hranu, prirodne ljepote, kulturu. Kako biste upoznali i istražili sve ljepote susjedne nam Srbije donosimo vam ‘mini vodič’,vodene ture uz Dunav i Savu, te zanimljive destinacije koje očaravaju ljepotom. Otkrivamo gdje možete kušati ukusni riblji paprikaš, popiti čašu odličnog piva, ali i  otkrivamo i na kojem mjestu Dunav doživljava najveću promjenu u cijelom toku. Fascinantni Đerdap ljepotom zaista ostavlja bez daha

Krenimo u virtualnu šetnju uz Dunav, na kojoj ćemo predstaviti prekrasnu prirodu, gradove, ljude i naravno gurmanske okuse toga podneblja.

Kazan s velikog Strbca

Kazan s velikog Strbca

Bogatstvo Gornjeg Podunavlja
U gornjem toku rijeke Dunav očekuje vas prirodni rezervat ‘Gornje Podunavlje’. Ako volite biti u prirodi, ovdje ćete uživati u plovidbi po nepreglednim riječnim rukavicima, u ogromnim šumama, u promatranju ptica … U blizini rezervata su dva urbana središta: Sombor i Apatin. Sombor je intimno i elegantno mjesto. Obavezno posjetite galeriju Milana Konjevića, poznatog jugoslovenskog predstavnika ekspresionizma. Sombor leži na obali Velikog bačkog kanala, zato vam preporučujemo plovidbu kanalom i posjetu poznatih somborskih salaša (domaćinstava), gdje uz zvuke tamburice možete uživati u okusima bačke kuhinje.
Pristan-za-putnicke-brodove ApatinNe zaboravite, da u čardama (gostionama) pripremaju vrhunski riblji paprikaš. Preporučujemo i posjetu najvećeg nautičkog središta – Apatina.  Apatinčani su poznati po tome, da su odlični ribari i da proizvode odlično pivo. Posjetite zgradu Apatinske pivovare, a toplice Banja Junaković nude vam udobni smještaj i različitu wellness ponudu.

Novi Sad s okolinom: Fruška gora i vinski putovi
Jedan od prijedloga za odmor uz Dunav je i kombinacija čarobnog urbanog Novog Sada i Narodnog parka Fruška gora, gdje se nalaze staze za šetnju i bicikliranje. U ponudi Narodnog parka su zanimljive eko ture, promatranje ptica i divljači. Na brežuljcima Fruške gore su poznati vinogradi, tako da vam savjetujemo i degustaciju vina u jednom od 40 podruma.

Jezero Bruje NP Fruška gora

Jezero Bruje NP Fruška gora

Fruška gora je puna kulturne baštine. Tu je 16 samostana, a najpoznatiji među njima su Krušedol, Grgeteg, Mala Ravanica. Preporučujemo i posjetu Banjama Vrdnik, na sunčanoj strani gore. Ljekovita termalna voda u kombinaciji s zrakom i tretmanima opuštanja napunit će vas energijom i ojačati tijelo. Na listi krajeva, koji vas mogu nadahnuti je i veličanstvena Petrovaradinska tvrđava i malo mjestašce Sremski Karlovci.

Beograd na Dunavu i Savi
Beograd – sa svojim noćnim životom i atmosferom – već godinama privlači ljude, koji dolaze na vesele city break  vikende. Vrijeme je, da pored već poznatih odlika urbanog Beograda upoznate i ponudu na obalama Dunava i Save.
Stari Zemun je grad u gradu, s zanimljivim gradskim jedrom i krasnim, uređenim brijegom Dunava – Zemunskim kejem. Zaustavite se u kojoj od gostiona uz Dunav i kušajte zemunske ribičke kulinarske delicije. Uz cijelu beogradsku obalu su sređene staze za pješake i biciklističke staze, tako da možete odmor preživjeti u šetnji i bicikliranju.
Kajak Beograd
Staze vas vode do Ade Ciganlije – šumski sportsko rekreativni centar uz Savsko jezero ili do savskog otoka Ada Medjica – skriveni kraj ljubitelja rijeka. Tu su naravno i klasične posjete gradu ili avanturističke ture, kao što je kajaking oko velikog Ratnog otoka. Zanimljiva je i vožnja s replikom srednjovjekovne  lađe u društvu srpskih vitezova Svibora.

Očaravajuća Đerdapska Riviera
Najveću promjenu na putu ka Crnom moru Dunav doživi ispod zidova Golubske tvrđave, gdje se prostorna rijeka sužava i poniče u koritima Karpatskih planina. Putovanje po đerdapskom kanjonu – najljepšem i najduljem u Europi – poseban je doživljaj. Tu je sve  nevjerojatan doživljaj: kod Golubca je Dunav tako širok, da se suprotna obala jedva vidi, a u koritu ‘Kazan’, njenu obalu možete dotaknuti rukama. Pogled s najviše točke Narodnog parka Đerdap uzima dah.
Dunav
U kraju Lepenski vir je istoimeno arheološko nalazište – najskrivenija europska kultura i središte umjetnosti kamenog doba. Trajanova ploča je priča o nadljudskim naporima Rimljana, da isklesaju put kroz Đerdap. Tu su i ostaci Trajanovog mosta, koji je tisuću godina bio najveći na svijetu …

Đerdap je veličanstven prirodni i arheološki park sa slatkim mjestašcima Golubac, Donji Milanovac i Kladovo. Možete ih upoznati ploveći po vodi ili putujući kopnom.

DŽerdap

Đerdap

FOTO:
www.beogradskaavantura.com

www.npdjerdap.org

www.banja-junakovic.rs

www.fruskagora.co.rs