‘Bučko express te vozi’: Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!

bučijada,

Grad Ivanić-Grad smjestio se u Zapadnoj Moslavini, uz rijeku Lonju u Zagrebačkoj županiji nedaleko glavnog grada Zagreba. Ivanić-Grad prvi se put spominje još u 13. stoljeću. Razvio se iz ivanićke tvrđave, sagrađene uz rijeku Lonju polovicom 16. stoljeća, na lokaciji koja je u ranijim vremenima služila kao trgovište za godišnjih sajmova. Ta davna stoljeća ostavila su bogato povijesno-kulturno naslijeđe.
Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je treći vikend u listopadu kada se odvija izložbeno-prodajni sajam Bučijada. Bučijada se u početku bazirala na sajmu buča, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda i na prikazu tradicionalne pripreme bučnice, a kroz godine su se svi ugostiteljski objekti s područja Grada uključili te za vrijeme Bučijade pripremaju kreativne jelovnike od buča.

S vremenom je gospodarsko-turistička manifestacija Bučijada postala prava gastro manifestacija koju u dva dana posjeti više od 20.000 posjetitelja.

Zadnjih godina na Bučijadi sudjeluje preko 200 izlagača iz cijele Hrvatske. Izložbeno- prodajni sajam buča, bučinog ulja,  proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda, organizira se u samom centru Ivanić-Grada na više lokacija. Tom prilikom iz Zagreba vozi turističko-izletnički vlak ‘Bučko express’.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, su organizirani razni zabavni sadržaji: vožnja buča-kočijom, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, prikaz narodnih običaja, kostimirane šetnje povijesnih osoba Ivanić-Grada, a novost ovogodišnje Bučijade je izložba instalacija od buča te cooking show. Naravno, tu je i bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru.

U sklopu Bučijade organiziraju se i Dani bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja proizvođača iz cijele Hrvatske.

Na Bučijadi se proglašavaju najuspješniji, bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najljepše uređeni štand te najljepša instalacija i skulptura od buča.
Više o Bučijadi pogledajte na: www.tzig.hr

Odgovori