Biciklisti, hedonisti i gurmani upoznajte dio Slovenije stvoren za vas

Slovenija,

Tražite li proplanke, predivnu dolinu,  seoska gospodarstva , termalnu vodu i brdske staze pogodne za bicikliste i ljubitelje pješačenja pronaći ćete ih na sjeveru Slovenije niti 30 tak kilometara sjeverno od Ljubljane. Doživjet ćete tamo adrenalinsku vožnju strmim proplancima, stazama na kojima se isprepliće korijenje, a nakon vožnje na dva kotača koja podiže puls na najjače, opustiti se možete u ljekovitoj termalnoj vodi termi Snovik. Gastro delicije okolnih imanja, ostavit će bogat okus za dugo sjećanje, a  ono što će vas oduševiti je osvježavajući prirodni sok od jabuke, domaće vino i kobasice  koje preporučamo kušati na Eko seoskom gospodarstvu  ‘Matevžuc’ u selu Hruševka.
No krenimo redom u virtualnu šetnju predivnom Slovenijom

Tuhinjska dolina
Pitoreskni obronci Kamničko – Savinjskih Alpa, udaljeni samo 30-tak km sjeverno od Ljubljane, skrivaju Tuhinjsku dolinu, mjesto za istinski užitak života u harmoniji s prirodom. Omiljeno je odredište ljubitelja pješačenja po brdskim stazama i biciklistima. Opuštanje pak u obližnjim termama Snovik zaokružit će doživljaj zdravog života i opuštanja te će vas pripremiti za sve biciklističke izazove koji vas čekaju na ovom predivnom mjestu.
Okrjepu možete pronaći na više seoskih gospodarstava u Tuhinjskoj dolini koja će vam pružiti  kratkotrajni gastro predah na kojem možete degustirati  domaće sokove, kruh, sir, kobasice i vino.

Terme Snovik
Idealno mjesto za boravak u Tuhinjskoj dolini su terme Snovik,  smještene na brdskom proplanku  okruženom šumama. Terme Snovik se nalaze na najvećoj nadmorskoj visini u usporedbi s ostalim termama u Sloveniji. Velika se pažnja poklanja ekologiji, te su zbog pristupa izgradnji i načina korištenja energije za rad terme dobile međunarodnu oznaku Eco Label 2008. godine.
Unutarnji vanjski bazeni se prostiru na više od 1000 m2, a termalna voda jedinstvenog sastava je pitka i ljekovita. Apartmansko se naselje, koje je u jednoj liniji položeno uz ivicu padine, sastoji od 74 apartmana i 31 dvokrevetne sobe. Sve su smještajne jedinice  razine četiri zvjezdice. Tu je i neizostavni ‘rajski apartman’ za one većih zahtjeva. Šest je apartmana prilagođeno boravku invalida. U nekima je moguće držati kućne ljubimce.

U dijelu bazenskog kompleksa je wellness centar s finskom, turskom i ledenom saunom, a mogući su razni tretmani kozmetičke njege i masaža. Iznad bazenskog kompleksa je dječje igralište i teretana na otvorenom, a u njihovoj blizini je gredica s mnoštvom začinskog i drugog bilja.

Bicikliranje
Ljubitelje bicikliranja oduševit će činjenica da se Tuhinjskom dolinom isprepliće mnoštvo  biciklističkih ruta. Predlažemo da svoju rutu odredite prema  fizičkoj spremnosti i kondiciji. Za rekreativce i obitelji s djecom predlažemo bicikliranje po dolini, jer su one brdske zahtjevnije i teže. Vrijedno je posjetiti arboretum Vučji potok (9 km od Kamnika) te izvor termalne vode Vaseno (1,5 km od termi Snovik). Za ozbiljnije bicikliranje po brdskim stazama s većim usponima izdvajamo onu koja je najpopularnije među slovenskim profesionalnim biciklistima: to je ruta od Kamnika do prelaza Črnivec i natrag. Najpopularnija ruta među rekreativcima je ona od Kamnika do izvora Kamniške Bistrice  i natrag (27 km). Informaciju o svim biciklističkim rutama je moguće dobiti na recepciji termi Snovik.

Seosko gospodarstvo
Nedaleko termi Snovik je i crkva Sv. Nikole (St. Miklavž) smještena na vrhu brda (757 m nm) od kuda se proteže prelijep pogled na Tuhinjsku dolinu. Tu je moguće vidjeti rijetko očuvan sustav obrambenih zidova oko crkvice i pripadajućih objekata.


Na putu prema crkvi St. Nikola možete se osvježiti delicijama iz Eko seoskog gospodarstva ‘Matevžuc’ u selu Hruševka (joze@ekomatevzuc.si). Oduševit će vas okus prirodnog soka od jabuke, domaćih vina i kobasica koje se pripremaju na ovom obiteljskom gospodarstvu.
SAZNAJTE JOŠ I OVO
Termalna voda u termama Snovik
Sastav vode:
Kalcij – 53,0 mg/l
Magnezij – 25,0 mg/l
Natrij – 3,7 mg/l
Kalij – 1,6 mg/l
Drugi minerali
Specifičnost: Hidrogenkarbonat 260,0 mg/l (mineral koji neutralizira želučanu kiselinu)
Na izvoru ove termalne vode ćete uvijek zateći ljude koji  pune boce vodom i redovito je upotrebljavaju jer ova voda znatno ublažava želučane tegobe. Ljudi Tuhinjske doline znaju tu činjenicu stoljećima. Tek su nedavna ispitivanja potvrdila znanstvenu utemeljenost vjerovanja u ljekovitost i profilaktički učinak vode u termama Snovik.

Nastavak adrenalinsko- hedonističke avanture čitajte za nekoliko dana, kada otkrivamo gdje to možete kušati juhu vrhunskog kuhara iz epruvete, ali i gdje su odlični planinski usponi za sve željnje bicikliranja. Još članaka o predivnoj Sloveniji i njezinoj bogatoj turističkoj ponudi donosimo uskoro. 

Odgovori