Baranja na lijepom plavom Dunavu

Dvorac Eugena Savojskog,

Baranja je pitoreskni kraj koji se nalazi nasred toka moćnog Dunava gdje se isprepliću utjecaji iz Hrvatske, stare Austro-Ugarske i Otomanskog carstva. Ova prekrasna poljoprivredna i vinarska regija vrijedna je vaše pažnje i istraživanja. Uputite se u Baranju i pogledajte kako izgleda život na hrvatskom sjeveroistoku, u Hrvatskom Podunavlju, smještenom točno na sredini toka „plavog“ Dunava.

Baranja je poznata po svojoj multikulturalnosti i zato ćete tamo vidjeti tipična sela i u njima tradicionalne kuće u kojima žive Hrvati, Mađari, Srbi i Nijemci. Istražite baranjske prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, posjetite poznate vinare i seoska domaćinstva, okušajte se u izradi suvenira od keramike ili se počastite odličnim baranjskim specijalitetima od riječne ribe i divljači.

No, krenimo redom, upoznajmo Baranju u 5 lakih koraka:

Prvi korak: Upoznajte drage ljude i njihove tradicije

Kad stignete u Baranju, najbolje je odsjesti na jednom od tradicionalnih seoskih turističkih gospodarstava. Njihovi vlasnici, obitelji, lijepo će vas ugostiti, baš onako kako bi ugostili dragog i dobrog prijatelja. Već na samom ulasku gazdarica će vas ponuditi rakijom pripremljenom od šljive, oraha ili višnje te langošicama (pogačama), a djeca će uživati u domaćem soku od bazge.

Posjetite selo Karanac. Smješteno podno Banskog brda ovo je selo turistički najposjećenije u Baranji. Zamislite selo s glavnom ulicom (šor) u kojoj se zeleni veliki drvored oraha, a uz nogostupe su nanizane tradicionalne kuće, glavnim pročeljem okrenute ulici s dugim trijemom koji se proteže u dvorište. To su tipične baranjske kuće, koje nazivaju „ušorenim“ kućama jer užim pročeljima gledaju na „šor“ (mađarski: sor = glavna ulica), s „ganjkom“ (njemački: gang = trijem). Nekoliko puta godišnje ovdje se održavaju zanimljivi seoski sajmovi (Proljetni vašar i Zimski vašar) na kojima možete, izravno od proizvođača, kupiti najrazličitije domaće proizvode i suvenire, od dimljenih suhomesnatih delicija poput kulena, kobasica i šunke, preko finih hrskavih čvaraka na „Čvarak festu“ do pekmeza, drvenih igračaka, finih baranjskih kolača, rakija i naravno vina.

I u susjednim se selima tijekom godine održavaju zanimljivi tradicijski festivali. Ne propustite posjetiti „Buše“ u Baranjskom Petrovom Selu – najpoznatiji baranjski pokladni karneval ili fašnik na kojem stanovnici kao i njihovi gosti stavljaju strašne maske koje podsjećaju na životinje i čudovišta i prema predajama cilj im je tim maskama prekinuti dugu i hladnu zimu kako bi što brže došlo sunčano proljeće. Baranjsko Petrovo Selo među Baranjcima je poznato pod imenom Petarda, a vjeruje se da su upravo „bušari“ svojim strašnim maskama otjerali Turke u davna vremena.

Drugi korak: Upoznajte baranjske narode i osjećajte se kao kod kuće! 

Baranja je poznata po multukulturalnosti, pa ćete tako u ovome kraju upoznati mnoge narode: Hrvate (Šokce, Međimurce, Zagorce, Hercegovce…), Mađare, Srbe, Nijemce (Podunavske Švabe)… Baranjska sela nastala su miješanjem raznih kultura. Ova je regija uvijek privlačila doseljenike i to bogatstvom svojih polja, šuma, jezera i rijeka Dunava i Drave. Bogatstvo Baranjaca najbolje se vidi po mnoštvu crkava iz srednjeg vijeka i 18. stoljeća te dvorcima, nekada središtima velikih poljoprivrednih imanja poput Belja, osnovanog davne 1697., i danas jednog od najstarijih i najcjenjenijih u cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Europi. Barokni dvorci u Bilju i Dardi, iako danas nisu u turističkoj funkciji, pričaju priču o njihovim bogatim i nekada utjecajnim vlasnicima, hrvatsko-mađarskoj plemićkoj obitelji Esterhazy i princu Eugenu Savojskom, osloboditelju od Otomanskog carstva.

Treći korak: Istražite raznoliku i netaknutu prirodu uz moćni Dunav i zelenu Dravu

Dunav i Drava prolijevaju svoje vode duž juga i istoka Baranje. Spoj dviju rijeka čini jedan od najljepših parkova prirode u dunavskoj regiji. U Kopačkom ritu, koji svojim brojnim kanalima i jezerima podsjeća na deltu, danas živi gotovo 300 vrsta ptica kao na primjer orao štekavac i crna roda te sisavci poput jelena i vepra te simpatične kune zlatice. Vode u Baranji bogate su ribom i omiljene kod pecaroša (ribolovaca), posebno kada se na udicu uhvati kakav som, šaran, štuka ili smuđ, a nađe se i pokoja kečiga ili grgeč. Baranjske kanale moguće je upoznati brodom, čamcem „čiklom“, biciklom ili pješice, a omiljen način obilaska baranjskih šuma i polja je „off-road“. Lov na divljač moguć je u mnogim lovištima uzduž Drave i Dunava.

Četvrti korak: Kušajte jela koja opisuju bogatu povijest Baranje

Prošlost je u ovim krajevima bila vrlo turbulentna. No, osvajači nikada nisu dolazili praznih ruku zbog čega danas Baranja uživa u bogatoj kulturi i gastronomiji. U Baranji ćete se na tren osjećati kao u Mađarskoj dok iskušavate crveni fiš-paprikaš i čobanac, a u Otomansko carstvo zakoračit ćete dok jedete smotuljke sarme.
Vjeruje se da je pri povlačenju Turska vojska krajem 17. stoljeća u selu Suza ispod protestantske crkve zakopala veliko blago misleći da će se brzo vratiti. S obzirom da se nisu vratili okušajte sreću i posjetite ovo selo gdje se nalazi i nekoliko restorana koje svakako morate staviti na svoju gastronomsku kartu. U njima ćete kušati izvorna tradicijska jela poput perkelta od soma te gulaša od divljači koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

I kakva bi to bila baranjska priča u kojoj nema kulena? Ova tipična baranjska kobasica može se pronaći kod registriranih proizvođača gdje se odmah može i kušati. A kulena nikad dosta, i zato se zaputite na festival kulena u selo Jagodnjak i na tamošnjoj „Kulinijadi“ kušajte kulen iz svih krajeva Hrvatske.

Peti korak: Uživajte u najboljim vinima dunavske regije

Vino se u Baranji proizvodi od vremena starog Rima, a danas najstariji vinski podrum potječe iz 1526. godine. Vrhunska vina Graševina, Chardonnay, Merlot i Frankovka poslužit će vam kao najbolji uvod za stvaranje novih poznanstava. Općina Kneževi Vinogradi središte je vinarstva u Baranji. Ondje ne propustite posjetiti mnoštvo većih i manjih obiteljskih vinarija, a obavezno posjetite i tradicijski festival „Vinski Maraton“ koji se početkom listopada održava u selu Zmajevac. Cilj ovoga „maratona“ je u što kraćem vremenu posjetiti što više vinskih podruma te u njima ne samo popiti već i kušati i ocijeniti ponuđena vina. Nakon „napornog“ maratona dođite u centar sela gdje ćete se odlično zabaviti uz zvuke mađarskih i hrvatskih ciganskih orkestara, zasladiti domaćim kolačima i omastiti brk gulašem te domaćim „paprenim“ kobasicama. Sve to ne zaboravite zaliti odličnim baranjskim vinima.

Baranju s pravom smatraju središtem kontinentalnog vinarstva u Hrvatskoj, pa i šire. Konačno i samo ime Baranja dolazi od dvije mađarske riječi: bor (vino) i anya (majka).

Pozivamo vas da posjetite Baranju i uživate u kako kažu: vinskoj majci na lijepom plavom Dunavu!

Svaki izlet započinje upoznavanjem kraja u koji putujete; ako trebate turističkog vodiča kroz Slavoniju i Baranju, posjetite web stranicu udruge Putovanja Slavonijom www.putovanjaslavonijom.hr. Bit će im drago upoznati vas! Obratite im se s povjerenjem na e-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com ili na broj mobitela 098/ 474-373.

Što raditi i gdje odsjesti u Baranji?

Ako poželite ostati par dana u Baranji i uživati u prirodnim ljepotama i miru koji vam donosi mi vam predlažemo:

im112Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, Karanac

Osjećajte se kao Ivica i Marica iz poznate nam bajke; posjetite istoimeno seosko gospodarstvo koje će vas na prvi pogled oduševiti nevjerojatnim spojem tradicije i modernoga. Baš kao što Ivica i Marica nisu mogli odoljeti kućici napravljenoj od slatkiša, tako ni vi nećete moći odoljeti čarima ovog seoskog gospodarstva!

Doznajte više…

 

 sdn139Seljačko domaćinstvo Novačić, Popovac

Duga, prostrana i skladna panonska kuća sa trijemom, autohtoni stoljetni namještaj, posteljina od perja, miris svježe pokošenog sijena, ekološki uzgojeno povrće i voće, domaće životinje… sve to i mnogo više očekuje vas na Seljačkom domaćinstvu Novačić.

Doznajte više…

matijevic121Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević, Suza

Počastite svoje okusne pupoljke vrhunskom baranjskom delicijom – kulenom obitelji Matijević! Posjetite njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u malom baranjskom mjestu Suza i uživajte u čarima sljubljivanja okusa domaćeg kulena, vrhunskih vina i ostalih tradicionalnih delicija Baranje.

Doznajte više…

 

SONY DSCSeljačko Domaćinstvo Stara Baranja, Kneževi Vinogradi

U seljačkom domaćinstvu Stara Baranja upoznat ćete ljude, običaje, hranu i vino ovoga kraja. Odsjesti možete u staroj i novoj panonskoj kući, a velika okućnica na brdu iza kuće savršena je za npr. ležanje u hladu starih oraha.

Doznajte više…

 

sib116Sobe Irena, Kneževi Vinogradi

Smještene u Kneževim Vinogradima, jednom od najstarijih mjesta u Baranji, Sobe Irena uz noćenje u ugodno namještenim sobama nude vam i obilan doručak u kojem ne manjka domaćih baranjskih specijaliteta.

Doznajte više…

pk112Podrumi Kolar, Suza

Pogled na nepregledna baranjska polja i vinograde, kvalitetno vino, ugodan smještaj i ukusna domaća hrana razlozi su zbog kojih ćete se uvijek rado vraćati Podrumima obitelji Kolar!

Doznajte više…

 

Turistička zajednica Baranje

Imre Nagya 2

Beli Manastir

Tel: +385 (0)31 702 080

Fax: +385 (0)31 495 975

e-mail: info@tzbaranje.hr

Web: www.tzbaranje.hr

Facebook: Turistička zajednica Baranje

Odgovori