7 razloga zbog kojih ćete obožavati Metković

Metkovic,

Temperamentni, toplo obojani, magično privlačni jug skriva neotkrivene ‘dragulje’, koje kada upoznate zavolite i zauvijek pohranite u ladicu lijepih sjećanja. Takav dragulj smješten u dolini zlatno žutih plodova je i Metković.

Stoga kada krenete na put prema krajnjem jugu, na raskrižju gdje se magistrala račva prema Dubrovniku i Metkoviću, skrenite i zaljubite se u ‘zlatnu dolinu’, smještenu tik uz zelenu rijeku. Otkrijte, istražite i zauvijek zavolite Metković. Smjestio se u dolini života, tik uz moćnu  Neretvu, u bogatstvu nepreglednih polja mandarina, limuna i naranči, na samoj granici dvaju nekadašnjih svjetova, Venecije i Osmanskog Carstva . S bogatom baštinom, gastronomskom ponudom i prirodnim ljepotama spada  u turističke destinacije koje svakako trebate posjetiti.

Mi vam donosimo top 7 razloga za posjetiti ovaj predivni kraj
1. Maraton lađa
Tradicionalni športsko-turistički, spektakl Maraton lađa, započinje upravo u Metkoviću u kojem lađari iz čak 33 lađe, kreću u utrku riječnom dionicom dugom 22,5 kilometara u borbu za štit kralja Domagoja. Neretvanska lađa plovilo je koje je stoljećima imalo važnu ulogu i bilo je glavno prijevozno sredstvo tog kraja. Danas je lađa dignuta iz mulja i zaborava i pruža nevjerojatan spektakl koji možete pratiti iz vlaka koji vozi u Neretvu, brodicama, ali i osobnim automobilom uz magistralu. Upravo start u Metkoviću pruža impresivnu sliku u kojoj lađari veslima ‘zaparaju’ zelenu ljepoticu i krenu u dvosatnu borbu njezinim tokom i rukavcima.

2. Arheološki muzej Narona

Impresivno zdanje na lokalitetu Plećašove štale, muzej je izgrađen na ostacima foruma antičkog grada Narone. Arheološka istraživanja na tom su mjestu rezultirala senzacionalnim nalazom ostatka rimskog hrama Augusteuma i 17 mramornih statua. Otkriveni su hram s predvorjem, tribina, ali i kipovi nadnaravne veličine, koji su nakon restauracije prezentirani u Arheološkom muzeju Narona, u mjestu Vid nedaleko Metkovića. Među statuama je dominantna ona cara Augusta, koji je prikazan kao imperator.  Postav muzeja se sastoji od vanjskog i unutrašnjeg. Osim postave muzeja mogu se posjetiti i drugi lokaliteti: vila Suburbana i starokršćanska crkva Erešove bare, crkva sv. Vid, Erešova kula te Gradski bedemi.

3. Prirodoslovni muzej Metković

Prirodoslovni muzej Metković, koji se razvio iz Ornitološke zbirke u  Metkoviću, savršeno nam dočarava bogatu raznolikost flore i faune doline Neretve. Sadržava više od 340 preparata među kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sad zabilježenih u Neretvi. U muzeju su izložene herbarske zbirke, zbirke kukaca, leptira, školjki i ihtiološka zbirka. Preparati su razmješteni po staništima te pružaju pregledan uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trščacima i kamenjaru, kao i na melioriranim i obrađenim površinama. Muzej se nalazi u samom centru grada.

4.  Foto Safari Neretvom
Safari avantura kroz jednu od najstarijih močvara na europskom tlu odličan je način da upoznate svaki djelić predivne delte. Ploveći lađom kroz uske neretvanske rukavce i lopoče otkrit ćete zabačene dijelove upijajući svaki djelić predivne delte, močvare Neretve koja je svugdje tekuća i čista. Vožnja je to koja vas vodi u smirujuću divljinu netaknute prirode. Iskustvo koje je oduševilo brojne domaće i strane turiste.  Vožnja labirintom neretvanskih kanala osigurat će vam mir i izbrisati stres.

5. Jama u Predolcu

U  neposrednoj blizini gradu je i Jama u Predolcu, stanište dinarskog špiljskog školjkaša Congerie kusceri, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju.  Congeria kusceri živi je fosil i tercijalni relikt, endem Dinarida i jedini predstavnik svoje skupine. Svi njezini srodnici izumrli su prije pet milijuna godina. U Jami žive i mnoge druge podzemne životinje te mnoge nadzemne životinje koje susrećemo u okolnim vodotocima. Posebnosti su ovog speleološkog objekta jedinstveni ekosustav i lak pristup i smještaj samog objekta u blizini grada. Uz Jamu uređen je edukativni centar u kojem se možete upoznati sa svim vrijednostima ovog iznimnog speleološkog objekta, ali i podzemlja općenito.

6. Gastronomski specijaliteti

Specijaliteti doline Neretve egzotika su koju morate kušati. Naime, ovaj plodni kraj, osim što se geografski razlikuje od ostatka obale ima i zaista posebnu gastronomiju. Neretvanska dolina stanište je brojnih ptičjih vrsta, jegulja, žaba. Neki od njih naći će su u sočno spremljenom brudetu poput jegulja, kuhanim liskama, rižotu od žaba. Možete uživati i u ciplima, a oduševit će vas i domaća peka. Autohtona neretvanska jela zadovoljit će i najzahtjevnija nepca,  a najpoznatija su ona naravno spravljena od jegulja i žaba.

7. Berba mandarina

Kad nepregledne plantaže mandarina, zažute plodnu dolinu vrijeme je za branje ovih sočnih plodova. Mirisna berba ovih citrusa u prekrasnom krajoliku neretvanske doline iskustvo je  koje će vam se urezati u lijepa sjećanja. Možete proći malu školu branja mandarina, prije branja okrijepiti se tradicionalnom lozovačom i suhim smokvama, a do nekih plantaža vozi se i lađama. Branje ovih zlatno žutih plodova popraćeno je dalmatinskom pjesmom, a nakon berbe možete se okrijepiti  tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja.

Fotografije ustupila TZ grada Metkovića

Kontakti:
Ul. Ante Starčevića 3, 20350, Metković
tel: 020 681 899
mail: info@tzmetkovic.hr
web: www.tzmetkovic.hr

Odgovori