7 ideja za izlet koje će obožavati veliki i mali

mozaik 2,

Što kažete na izlet na kojem vam uz bok šeće ljama, paun ili pak vijetnamska svinja? Kako vam se čini putovanje koje će vas odvesti na vidikovac s kojeg puca pogled na nepregledne redove vinograda, na kojem možete kušati vino čuvano u  bačvicama od autohtonog slavonskog hrasta? Ili ste možda više za šetnju muzejom na otvorenom koji će vam otkriti rijetke primjere tradicijskog seoskog graditeljstva- niske seljačke sobe, kuće prekrivene slamom?  Izdvojili smo za vas 7 destinacija među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

1. Pitoreskno imanje s bogatom autohtonom ponudom
Jeste li već posjetili pitoreskno seosko imanje Kezele, koje je ujedno jedno od pionira seoskog turizma kod nas?  Na ovom predivnom imanju ljubitelji domaće kuhinje uživat će u ponudi autohtonih jela iz vlastite proizvodnje i okolnih seoskih gospodarstava, koja se rade prema tradicionalnoj recepturi. Domaći kruh, gibanice, zeljanice, krepke juhe, divljač, kotlovina, marčanski roštilj, peka, pite, orehnjače… Za svakoga ponešto – za ljubitelje mesa, ali i vegetarijance i vegane. Subotom i nedjeljom možete jesti do mile volje s ‘moslavačkog stola’ – inačice švedskog stola na način obitelji Kezele. No, ne zaboravite najaviti svoj dolazak – zbog gužve biste mogli ostati i bez jela i bez stolca.


Ljubitelji životinja uživati će u društvu domaćih životinja: imanjem se bezbrižno kreću guske, patke, ovce pa i konji i to oni autohtoni hrvatski – pasmine posavac. Volite li starine, na imanju možete pogledati etno zbirku koja je prikupljana stotinu godina, a sadrži oko 4000 predmeta kojima su se još u 19. stoljeću služili ljudi na selu pri obradi zemlje i u svakodnevici. Nakon što vas iscrpi svježi zrak i poželite se nakon bogate trpeze odmoriti, predah nude prekrasno uređene etno sobe s tri zvjezdice. Više o seoskom imanju Kezele pogledajte ovdje.

2. Dvori koji će oduševiti i najzahtjevnijeg klijenta
U Slavoniji, jednoj od najznačajnijih vinogradarskih vinarskih regija kontinentalne Hrvatske nalaze se Stupnički Dvori. Zaokružena cjelina u sklopu koje se nalaze vinarija, hotel i restoran mjesto je koje vam nudi apsolutno sve. Vinarija Stupnički Dvori čiji, stručni tim podržava simbiozu biljke, tla i klime, pomnim odabirom grozdova, ručnim branjem te kratkim putem do podruma osigurava najvišu kvalitetu i punu prirodnost soka. Njega i dozrijevanje nekih vina u malim bačvicama, proizvedenim od autohtonog slavonskog hrasta, dio su njihove težnje za postizanjem visoke kakvoće vina namijenjene sve zahtjevnijem ukusu potrošača.


Ovi posebni Dvori nude i smještaj u suvremenim sobama koje zrače smirenošću, gostoprimstvom i ispunjavaju sve zahtjeve današnjice. Za ugodnu noć tu su francuski ležajevi ručno izrađeni od slavonske hrastovine, a ručno je izrađen i svaki detalj u sobi koji je jedinstvenog dizajna. Neodoljivi pogled kroz prozor jednostavno vas izaziva svojom ljepotom; a samo jedan pogled na vinograd, i prirodu osigurava brisanje stresa i donosi mir. No osim uživanja u gastro specijalitetima, kvalitetnim vinima i odmoru, Stupnički Dvori nude i aktivni odmor. Na raspolaganju gostima su pješačke ture, sportski tereni za nogomet, odbojka na pijesku, badminton, boćalište, viseća kuglana, biciklizam, ribolov, paintball, lov, jahanje, vožnja seoskim kolima… Više o Stupničkim Dvorima pročitajte ovdje.

3. Mjesto koje otkriva rijetke primjere zanimljive seoske arhitekture
Zavičajni muzej Ozalj smješten u povijesnom gradu u kojem ostaci starih rimskih zidina upućuju na to da je početak gradnje Starog grada započeo još u VI. stoljeću, mjesto je koje čuva materijalnu i nematerijalnu baštinu ozaljskog kraja. Ovo je jedan od malobrojnih muzeja koji pokriva široku povijest obitelji Frankopan i Zrinski i njihovu kulturnu djelatnost poznatu kao Ozaljski kulturni krug. Frankopani su podržavali uporabu glagoljice, a Nikola i Petar Zrinski, bili su mecene i pjesnici te kolekcionari knjiga. Muzej posjeduje vrijedna djela gluhonijeme akvarelistice Slave Raškaj koja je rođena u Ozlju.


Zanimljivost je i muzej na otvorenom, koji se uz cestu prema Trgu manje od 1 km od centra Ozlja čuva tradicijsku kulturnu baštinu, poglavito arhitekturu.
To je zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. „škopom“ i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. „hrvaškim vuglima“ te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva. Više o Zavičajnom muzeju Ozalj pročitajte ovdje.

4. Nestvarno lijepa  oaza nadomak Zagreba
Prekrasne, još uvijek očuvane prirodne ljepote Moslavine i Pokuplja u svom zagrljaju skrivaju jednu čarobnu eko oazu, koja u skladu s prirodom i održivim razvojem, pruža kompletnu uslugu koju suvremeni putnik zahtjeva. Bez obzira jeste li željni mira i odmora, wellness užitaka ili pak planirate poslovni seminar na jednom predivnom imanju protkanom prirodom, načičkanom kućama za odmor, seoskim stanovima i okruženom šetnicom, pronaći ćete sve što poželite. ‘Vrata Banovine’ čekaju da ih otkrijte.

Mlinski kamen, kompleks je koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. U restoranu možete kušati vrhunsku domaću hranu, ekološki proizvedeno meso, a mlijeko koje se prerađuje u vlastitoj sirani i pogonu za preradu mesa, podsjetit će vas na neodoljive okuse djetinjstva. Svježe povrće iz eko povrtnjaka u sjećanje će prizvati pak nostalgične slike i okuse povrća  djedova vrta. Pogled iz restorana proteže se pak do toka rijeke Kupe i pjeskovite plaže Krnice. Što još nudi Mlinski kamen pročitajte ovdje.

5. Putovanje u povijest koje će vas obogatiti i učiniti ponosnima
Zakoračite u dio povijesti i upoznajte muzeje Ivana Meštrovića kipara, tvorca više arhitektonskih i književnih djela te sudionika važnih političkih događanja. Darovnim ugovorom sklopljenim između Meštrovića i tadašnje Narodne Republike Hrvatske, darovao je hrvatskom narodu obiteljsku kuću i atelijer u Zagrebu (danas Atelijer Meštrović), obiteljsku vilu s atelijerima u Splitu (danas Galerija Meštrović), sakralno – umjetnički kompleks Crikvine – Kaštilac u Splitu i grobnicu obitelji Ivana Meštrovića – Crkvu Presvetog Otkupitelja kod Otavica.


Galerija Meštrović – Split

Na Mejama u Splitu nalazi se Galerija Meštrović, mjesto s kojeg se pruža jedinstven pogled prema moru i srednjodalmatinskim otocima. Na ovom prekrasnom mjestu Ivan Meštrović i njegova obitelj provodili su svoja ljeta. Okružena mediteranskim vrtom i brončanim skulpturama (umjetnikova remek-djela izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), u bronci (Daleki akordi, Kiklop, Perzefona, Gospa s djetetom, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Pietà) , mjesto je koje trebate doživjeti.

Ivan MeštrovićAtelijer Meštrović – Zagreb
Smješten na zagrebačkom Gornjem gradu, u neposrednoj blizini crkve sv. Marka, Atelijer Meštrović atraktivan je memorijalno – izložbeni prostor u kojemu je sačuvan autentičan ambijent života i rada Ivana Meštrovića. Početni fundus ovog Atelijera od 147 umjetnina koje je Meštrović darovao, sustavno se dopunjavao i danas sadrži više od 300 umjetnina. U Atelijeru su izložena djela nastala u prva četiri desetljeća umjetnikovog stvaralaštva; skulpture u mramoru, kamenu, drvu i bronci, reljefi, crteži i grafike. Među izlošcima u atriju ističu se Žena u grču (skulptura u bronci), Majka u razmišljanju (skulptura od mramora) te Amor i Psiha (reljef) nastao u Parizu.
U kojim se još kompleksima i crkvama u Hrvatskoj nalazi opus velikog kipara pročitajte ovdje.

6.Predivno mjesto za nezaboravne obiteljske trenutke
Željeli biste bar malo pobjeći od buke grada? Potrebni su vam mir, prekrasna priroda i svjež zrak? Predlažemo mjesto dovoljno udaljeno, a opet dovoljno blizu grada- idealno za vikend izlet. Biopark Divlje Vode pravi je izbor. Na ovom prekrasnom mjestu možete provesti nezaboravne obiteljske trenutke okruženi pitomim životinjama, prekrasnim brežuljcima i netaknutom prirodom. Djecu će posebno oduševiti ZOO park gdje obitavaju razne divlje, domaće i egzotične životinje koje slobodno šeću parkom držeći korak s vama.


Ulazeći u park vozite pažljivo i polako, jer pred auto vam može istrčati ni manje ni više nego – ljama. To je vrlo društvena i inteligentna životinja koja živi u krdu s drugim ljamama; sve što trebate jest paziti da je ne naljutite jer u tom slučaju riskirate da ljuta ljama pljune. Osim ljama, društvo će vam u šetnji prekrasnim šetalištem praviti i paunovi, vijetnamske svinje, magarci, košute, srne, jeleni, divlje patke, labudovi, konji, koze… U sklopu Bioparka Divlje Vode nalaze se i restorani za svačiji ukus. Možete tako kušati žablje krakove, uživati u mesnim jelima domaće i strane kuhinje, kušati riblji meni, ali uživati u ukusnom roštilju; ražnjićima, čevapčićima, šampinjonima i pastrvama. Više o izletištu pročitajte ovdje.

7. Idilično mjesto na kojem žive nepripitomljene srne, zečevi, vjeverice
U samom srcu Moslavine, daleko od gradske vreve, samo 4 km od Ivanić –Grada i tek 30-ak km od Zagreba  u pitomom okruženju prekrasnih vinograda i blagih brežuljaka na području Kloštar Ivanića nalazi se Stari Mlin – Klet. Već pri ulasku na imanje zateći će vas ljepota tradicionalne građevine u cvjetnom okviru. Svaki kutak Starog Mlina oživljavaju dahom starine mnogobrojni predmeti u kućanstvu izrađeni vrijednim rukama predaka.


Uživajte u šetnji i u susretima s nepripitomljenim srnama, zečevima, raznim pticama, vjevericama i mnogim drugim životinjama koje se ovdje zateknu. Ukoliko ogladnite u Stari Mlin – Klet privući će vas opojni mirisi što dolaze iz lonca, ražnja, kotla ili pećnice u kojima se uvijek pripravlja domaća i svježa hrana, od namirnica uzgojenih u vrtu i dvorištu. Zadivit će vas stara moslavačka jela: žganci s raznim prilozima, juhe na kiselo, pečenja s prilozima, gibanice i štrudli i sve ostalo po vašoj želji i narudžbi. Stari Mlin-Klet nudi i niz ostalih popratnih sadržaja. Za ribiče tu su dva ribnjaka, za avanturiste mala šuma, a za populaciju koja želi malo sportskih aktivnosti tu je i nogometno te odbojkaško igralište, bočalište i dječje igralište. Uživati možete i u vožnji u old timer kabriolet vozilima, paintballu te igrama orijentacije i drugim adrenalinskim doživljajima. Više o izletištu pročitajte ovdje.

Odgovori