4 ljepotice: Mjesto gdje zidine ljube horizont

sv. Mihovil,

Nekoć su stameno štitile šibensku gradsku jezgru od brojnih napada koji su prijetili tom gradu, a danas svojim veličanstvenim konturama i pogledom koji se s njih pruža postaju iznimna turistička atrakcija i kulturno bogatstvo. Četiri tvrđave, četiri ljepotice, spoj su kulturne baštine, specifičnog urbanog ambijenta i izvanredne uklopljenosti u prirodni okoliš. Dvije od njih odnedavno su u novom ruhu, sukladno planskoj obnovi i revitalizaciji grada koji sve više postaje biser hrvatske obale i nezaobilazna turistička destinacija.

Tvrđava sv. Mihovila
Tvrđava sv. Mihovila prvi se put spominje u 11 stoljeću, u vremenu vladavine kralja Petra Krešimira IV., utemeljitelja grada Šibenika. Smatra se najstarijom šibenskom tvrđavom, a građena je na uzvisini od 60 metara kako bi se kontrolirao i spriječio ulazak neprijatelja u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke. Njezin tlocrt ima oblik nepravilnog četverokuta, na istočnom dijelu sačuvane su dvije kvadratne, a na sjevernom dijelu dvije poligonalne kule. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci materijalne kulture od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Današnji izgled te tvrđave potječe iz 18. stoljeća s obzirom da je prije toga mnogo puta bila razorena i iznova podizana. No 2014. godine dobila je novo ruho, čime je postala jedna od prepoznatljivih šibenskih atrakcija i platforma kojom se Šibenik i sama tvrđava promoviraju kao poželjno mjesto kulturnog turizma, na kojem se, zbog pozornice i 1077 mjesta, odigravaju različiti glazbeno-scenski spektakli i kulturno-umjetnički programi.

Ostale dvije kamene ljepotice pogledajte na www.wish.hr  Šibenske tvrđave – uzdanice kulturnog turizma Šibenika

Tvrđava sv. Nikole
Sa svih strana okružena morem, tvrđava sv. Nikole trokutastog oblika podignuta je sredinom 16. stoljeća, na ulazu u kanal sv. Ante. Cilj je bio obraniti grad od napada s mora. Projektirao ju je mletački inženjer Michele Sammichelle. Tek je kasnije uzanim nasipom povezana s kopnom. Njezin je donji dio građen od bijeloga kamena, a gornji od opeke te je jako dobro očuvana. I danas se ova tvrđava smatra jednim od najvažnijih hrvatskih pomorskih spomenika i jednim od najljepših renesansnih spomenika.

Do tvrđave se može doći nedavno obnovljenom šetnicom sv. Ante, koja je spojila područja koja su nekada bila pod vojnom upravom, uvalu Panikovac i ovu tvrđavu. Šetnicom dugom oko 4,5 km može se uživati u nenadmašnim pogledu na Šibenik, kanal sv. Ante i okolna mjesta.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Odgovori