3 kilometra mraka: Aerodrom skriven u planini hrvatska atrakcija koju morate posjetiti

objekt 505,

Unikatni izleti koji turistima, otkrivaju ljepote lijepe naše, ali i neke napuštene lokacije, poput podzemnih tunela, vojnih kompleksa, bunkera i napuštenih tvornica, avantura je koju želi iskusiti sve više stranih i domaćih turista. Istraživanje napušetnih kompleksa specifičan je hobi koji se naziva urbano istraživanje, a njegov moto je ‘Ne uzimaj ništa osim fotografija, ne ostavljaj ništa osim stopa’.


Turistička agencija Destination Urban specijalizirana je  za urbane avanture, koja kroz izlete, gostima nastoji pružiti novo iskustvo i doživljaj na manje poznatim hrvatskim lokacijama. Zaposlenici i članovi agencije mladi su  avanturisti koji vole putovanja i dijele zajednički interes prema vrlo specifičnom hobiju naziva URBANO ISTRAŽIVANJE.  tzv. URBEX podrazumijeva  posjećivanje, istraživanje i fotografiranje građevina i lokacija koje su napuštene i prepuštene zubu vremena. Nekada od velike važnosti, danas su često samo ruševine koje podsjećaju na zaboravljene dijelove hrvatske povijesti.

Sve je počelo zbog trojce naših prijatelja. Oni su članovi grupe Croatia Infiltration i smatra ih se prvim hrvatskim urbanim istraživačima. Uz moto ‘Take Nothing But Photos, Leave Nothing But Footprints’ – do sada su posjetili više od 120 lokacija među kojima su podzemni bunkeri, vojni kompleksi, napuštene tvornice, hoteli i bolnice. Takva mjesta nisu uvijek zanimljiva sama po sebi nego i zbog priča koja skrivaju.

Bila bi šteta da ove brojne lokacije ostanu ‘skrivene’ od pogleda te ih je agencija Destination Urban odlučila približiti svima željnim istraživanja i otkrivanja nečeg drugačijeg. Goste žele iznenaditi s izletima i mjestima  za koje zasigurno nisu znali da postoje. Dečki iz Croatia infiltrationa osmislili su unikatne izlete koji pružaju uvid u zanimljiv svijet urbanog istraživanja te se ideja pretvorila u projekt i turističku agenciju Destination Urban.

Hrvatska je zaista predivna zemlja, zanimljiva upravo i zbog činjenice što je još uvijek neistražena te puno priča i tajni proizašlih iz bogate i burne povijesti.

Kada spojite poznato s nepoznatim dobijete dva jedinstvena izleta :
1.    Underground City Break tour & Plitvice Lakes
2.    Underground Zagreb & Medvedgrad Castle tour

 Prvi izlet sastoji se od 3 djela. Prvo se posjećuje otvoreni  Muzej domovinskog rata u mjestu Turanj, a zatim se nastavlja do malog sela Željava na granici s BiH gdje se nalazi naša glavna atrakcija – podzemni vojni aerodrom kodnog imena Objekt 505. Nalazi se unutar planine Plješevica, a ukupna dužina tunela iznosi čak 3.5km. Danas je u potpunosti napušten i van upotrebe no i dalje u potpunosti prohodan.


Kao šećer na kraju, izlet završava s prekrasnim Nacionalnim parkom Plitvička jezera koje će svakoga garantirano ostaviti bez daha neovisno o godišnjem dobu. Iako su kristalna tirkizna jezera i visoki vodopadi okruženi prirodom ogromna suprotnost ruševnim tunelima i potpunom mraku,  prema dosadašnjem iskustvu , možemo ponosno reći da je agencija Urban Destination uspješno spojila ove dvije nespojive Hrvatske lokacije.


Drugi izlet
također se sastoji od 3 djela i vodi goste izvan gradske jezgre prikazujući im drugu stranu Zagreba. Vožnja kroz predivan ‘Park prirode Medvednica’ pruža  uvid u prirodu i ljepotu ovog mjesta.


Nedaleko od centra grada nalazi se podzemni vojni bunker koji se za vrijeme Jugoslavije koristio kao spremište oružja i streljiva. Njihov obilazak uz pratnju vodiča, prvi je dio ovog izleta.

Nakon toga, se posjećuje  napuštena bolnica Brestovac usred šume za čiju je izgradnju početkom 20.stoljeća zaslužan doktor Milivoj Dežman. Motiv za inicijaciju gradnje tog sanatorija bila je bezuvjetna ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki Šram koja je bolovala od tuberkuloze. Posljednji dio izleta je posjet Medvedgradu – srednjovjekovnoj tvrđavi smještenoj na južnim obroncima Medvednice.


Kao turistički vodiči, želimo potaknuti ljude da istražuju više prilikom putovanja. Svakako treba posjetiti najpoznatije nacionalne parkove, najljepše trgove, popularne muzeje i restorane, ali i zakoračiti izvan granica jer ponekad se upravo tamo nalaze najbolje priče i avanture vrijedne istraživanja.

Foto: Destination Urban
Više o Destination Urban turističkoj agenciji i našim izletima pročitajte na:
www.destination-urban.eu