212 stepenica strave: Najjezivije mjesto u susjedstvu koje je oduševilo i Hitchcocka

Ako bi trebalo sastaviti listu najjezivijih mjesta u Beogradu, stravičnih turističkih lokacija zbog kojih će vas proći trnci, na samom tronu bio bi Rimski bunar. Neobična građevina na Kalemegdanu, za koju se vežu brojne jezive priče, oduševila je i čuvenog majstora strave, Alfreda Hitchcocka koji je Beograd posjetio 1964. godine.
Rimski bunar nije ni rimski ni bunar. U pitanju je cisterna za vodu koju su na Beogradskoj tvrđavi izgradili Austrijanci prema nacrtu arhitekta Balthasara Neumanna u periodu od 1717. do 1735.godine. Voda koja je u njemu ne dolazi iz izvora, već je u pitanju površinska voda.

Put u dubine Rimskog bunara počinje metalnom kapijom koja se nalazi u neposrednoj blizini Pobednika. Čak 212 spiralnih stepenica vode do površine vode.

Graditelji su imali ideju da se jednim stepenicama spušta do dna, a da se drugim vraća nazad  (prema ovom planu izgrađena je slična građevina u talijanskom gradu Orvietu).

Danas je nemoguće bez ronilačke opreme spustiti se do samog dna. Kada su se ronioci šezdesetih godina 20. stoljeća prvi put spustili na dno bunara, tamo su pronašli dva ljudska kostura. Tada je ponovo postala aktualna legenda prema kojoj su, krajem 15. stoljeća, dok je Beograd bio mađarski grad, ovdje na krajnje surov način život okončali urotnici koji su htjeli, za veliki novac, grad prepustiti Turcima. Spustili su ih, na tada suho dno bunara bez hrane, a potom su im bacili noževe da se, ludi od gladi, međusobno poubijaju.
Posljednje ronjenje izvršeno je 2006. kada je pronađen autentični živi stvor, nikad viđen u Srbiji. Riječ je o minijaturnom račiću, veličine pet milimetara.

Rimski bunar i jeziva sudbina jedne žene ubijene 1954. godine inspirirala  je režisera Dušana Makavejeva da snimi čuveni film Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a. Ljubomorni muž ubio je suprugu i bacio njeno tijelo u bunar. Zločinac vjerojatno nikad ne bi bio uhvaćen da u njegovom džepu nije pronađena tramvajska karta s istim serijskim brojem kao i žrtvina. Kada je zločin otkriven, ronioci su krenuli u potragu. Nisu pronašli leš iako je voda bila bistra. Poslije deset dana leš je sam isplivao, a nitko nije mogao objasniti kako ga ranije nisu vidjeli.
Prije dvije godine, ovo dugo zaboravljeno misteriozno mjesto otvoreno je za posjete turistima. S tajnama Rimskog bunara možete se upoznati svakog dana od 11do 19h, a cijena ulaznice je jedan euro.

Odgovori