Utrka s prirodom: ‘Jahači’ koji su ukrotili vjetar

ušće,

Idilično mjesto gdje maestral puše do kasnih večernjih sati, gdje se ljube rijeka i more, mala i neodoljivo privlačna ‘kolonija’ na kojoj se okupljaju zaljubljenici u vodene sportove – predivno ušće Neretve.

Neretvansko ušće naime, sve je popularniji ‘spot’ kojeg posjećuju zaljubljenici u kitesurfing najviše Slovenci, Talijani, Mađari…

Mjesto je to do kojeg ćete doći uskom cesticom uz rijeku i šaš, između plantaža i kanala, da bi vam se nakon krivudavog puta, otkrila pješčana ljepotica ukrašena ‘šarenim zmajevima’. Plaža s nepreglednim plićakom i malim improviziranim beach barom od drveta i trske mjesto je kao iz avanturističkih filmova na kojem ćete poželjeti ostati.

Strastveni zaljubljenici u kitesurfing upravo na ovom mjestu vješto koriste maestral koji neumorno puše, manevrirajući ‘zmajevima’ i izvodeći trikove u zraku dok ih kupači, a posebno djeca, iz plićaka pješčane plaže, zadivljeno promatraju. Lokalni ribar na samom vrhu  ušća pokušava uloviti ribu kapitalca, dok se simpatična strana obitelj brčka tik uz  pješčani sprud što se proteže daleko u duboko more. Slika je to koju ćete često zateći na ovom posebnom mjestu koje postaje sve poznatije, a koje bismo pomalo ljubomorno htjeli sačuvati samo za sebe.


Priča o kiteboardu na, kako ga lokalci zovu ‘kominskom ušću’ počela je prije devet godina.

Sve je počelo spontano, izgradio se prvi drveni beach bar ‘no name’ na plaži, bez ikakve vizije da bi tu mogao nastati kiteboarding centar, jer tada uopće i nije bilo kitera. Dolaskom prvog stranog kitera, sada našeg kućnog prijatelja, počelo se razmišljati o ušću Neretve kao kite destinaciji i o samom klubu‘, pričaju osnivači Kiteboarding kluba Komin – Neretva.

Foto Kiteboarding Komin (8)I sada 9 godina poslije neretvansko ušće je poznati kite centar u europskim krugovima, pa i šire. Plaža nikada nije bila čišća i s toliko sadržaja – beach bar, kiteboarding škola, odbojka na pijesku, a sve zahvaljujući Kiteboarding Kominu i lokalnoj samoupravi i županiji na prepoznavanju projekta i podrške. Nedavno je održano i državno natjecanje u dvije kategorije Course race ( jedrenje na dasci na regatnom polju ) i freestyle ( trikovi u zraku ).

Sve je više i polaznika škole za kitere, a iako su najčešći polaznici osobe srednjih godina kao i mlađi ljudi u dvadesetima ima i djece. Najmlađi učenik za sada je bio dječak od 12 godina. Ušće se nezaustavljivo uzdiže na eurospkoj i hrvatskoj karti hit destinacija za vodene sportove i ne čudi stoga što je u obližnjoj borovoj šumi sve više kampera, koji su svoj kutak za užitak u prirodi pronašli upravo na mjestu gdje se duboka zelena rijeka stapa s morem, gdje se smjestila jedna od najdužih pješčanih plaža, gdje hrabri jahači vjetra nebo ukrašavaju šarenim zmajevima. ‘Spot’ je to koji će, kako je napisao jedan bloger uskoro ‘ekspodirati za kite scenu’.

Odgovori