Koji se to hrvatski grad smjestio ispod uspavanog diva?

Ogulin,

Ako već niste posjetili i zavoljeli ovaj hrvatski grad, niste još zavirili u ‘najbajkovitiji’ dio Hrvatske. Grad u kojem legende i bajke još uvijek žive, grad u kojem ćete čuti priču o divovima i bogovima, o zmajevima i nesretnoj ljubavi. Grad koji će vas uvesti u bajkoviti svijet i kojem ćete se vraćati da bi nanovo ‘čitali’ njegovu čarobnu povijest. Upoznajte grad Ogulin!

Prvo što će vas opčiniti je planina Klek – gorostas koji se smjestio iznad grada Ogulina, a koji izgleda kao usnuli div. Mjesto je to na kojem se prema legendama okupljaju vještice, vile i vilenjaci.


Legendom narod tumači i nastanak Kleka. Naime, davno kada su na zemlji živjeli bogovi i divovi, bogovi su svu hranu i piće zadržavali samo za sebe. To je kod divova izazvalo nezadovoljstvo, a jedan od njih – div Klek zaratio je s bogom Volosom, koji je čarobnim mačem skamenio sve što poželi. Na mjestu gdje se danas prostire planina Klek bog Volos je ipak skamenio diva Kleka.  Legenda kaže kako se Klek zakleo da će se jednog dana probuditi iz stoljetnog sna i osvetiti.

Postoji i narodno vjerovanje da se za vrijeme olujnih noći na samom vrhu Kleka, u ponoć, skupljaju vještice, vile planinkinje i vilenjaci iz cijeloga svijeta, a njihovo kolo i vrisak dopiru do samoga grada Ogulina.


Stoga kada dođete na Klek i kada Vas dočeka natpis ‘Dobro došli u carstvo klečkih vještica‘ nemojte posustati, ako ih ne uplašite i ne razljutite, dopustiti će Vam da budete dio njihovog carstva, te da ih promatrate kako pjevaju, plešu i kolo vode.

Osim ovih, uz ovaj grad smješten u centru kontinentalne Hrvatske, na prijelazu iz Gorskog kotara u Liku, na pola puta između Zagreba i Rijeke, u prostranoj udolini veže se još bajkovitih priča. Grad nastao oko frankopanske utvrde, u kojoj je smještena Ivanina kuća bajke te Zavičajni muzej Ogulin je grad kojem ćete se, zbog bogatstva legendi i priča, vraćati i ponovno ga otkrivati.
Posjetitelje oduševljava i priča o Šmitovom jezeru, za koje je vezana narodna predaja prema kojoj je zmaj, koji je živio u tom jezeru, uhvatio djevojku, koju je potom spasio Sv. Juraj. Mnogi i danas vjeruju kako je priča istinita, a ‘potkrepljuju je ‘dokazom’ kako i danas na kamenu pokraj jezera postoji sačuvan otisak kopita konja Sv. Jurja.


Ogulin je poznat i kao Đulin grad, sve zbog legende o djevojci Đuli, koja se zbog nesretne ljubavi bacila u 30 metara dubok ponor.

No osim legendi i bajki ovaj predivan kraj koji se diči i rođenom Ogulinkom spisateljicom Ivanom Brlić Mažuranić, ‘ukrašen’ je predivnim šumama, rijekama i jezerima. Može se pohvaliti veličanstvenim vidicima, te burnim povijesnim zbivanjima koja vas pozivaju na kreativni odmor u Ogulin.


U središtu grada smješten je Frankopanski kaštel u kojem se nalazi Ivanina kuća bajke te Zavičajni muzej. Ako želite bolje upoznati ogulinsku povijest posjetite Muzej i otkrijte tradiciju kroz brojne zanimljive zbirke: arheološku, etnografsku, planinarsko – alpinističku, zbirku Domovinskoga rata, te izložbu akademskog slikara Stjepana Galetića.

Ivanina kuća bajke pak multimedijalni je i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke brojnih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca i stvaralaštvo rođene Ogulinke Ivane Brlić Mažuranić. Centar se sastoji od multimedijalne izlože, biblioteke, suvenirnice i multifunkcionalnog prostora u kojemu su tijekom cijele godine organizirane kreativne i edukativne radionice.

Istraživanje zavičaja bajki i bajkovitih prirodnih ljepota možete učiniti biciklom na nekoj od ogulinskih biciklističkih ruta ili planinarenjem na Klek gdje planinarsku stazu prati i poučna botanička staza  zbog kojeg je upravo Ogulin kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma.  Uz pratnju lokalnog vodiča ili prateći table na ruti bajke možete upoznati kulturno povijesne spomenike i neobične prirodne oblike u središtu grada; park kralja Tomislava – omiljeno mjesto okupljanja svih Ogulinaca, vrelo Cesarovac i Đulin ponor – fenomen hidrogeološkog spomenika prirode čije je ime vezano uz legendu o Đuli koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi.

Na području Ogulina nalazi se nekoliko rijeka i jezera, posebno privlačnih sportskim ribolovcima i veslačima, dok na jezeru Sabljaci  tijekom ljetnih mjeseci mnogi kupači pronalaze osvježenje. Poželite li u prirodnom okruženju vidjeti smeđeg medvjeda, vuka, risa, srnu, jelena, lisicu i ostale šumske stanovnike, uputite se na adrenalinski foto/jeep safari.

U Ogulinu tijekom godine možete uživati u brojnim manifestacijama, od Ogulinskog festivala bajki do Frankopanskih ljetnih večeri, iza kojih se ljetni multikulturalni festival koji se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, a pod pokroviteljstvom grada Ogulina održava u gradu podno Kleka.

Foto: TZG Ogulina
Kontakt Turistička zajednica Grada Ogulina

Adresa:
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin
web:
www.tz-grada-ogulina.hr
Tel:
+385 (0)47 532 278
Fax:
+385 (0)47 532 278
e-mail:
tz-grada-ogulina@ka.t-com.hr ankica@tz-grada-ogulina.hr

Odgovori