Jeste li već istražili grad prvog hrvatskog piva?

osijek,

Hrvatski grad smješten u sredini europskog Podunavlja, s drugom najvišom katedralom u jugoistočnoj Europi, ‘simpatično usporen’ ,ali opet srčan i neodoljivo privlačan domaćin najvećeg festivala ekstremnih sportova u regiji.  Grad prvog hrvatskog piva. Predstavljamo vam predivni grad Osijek.


Poznat i kao ‘Grad na Dravi‘ smješten je na tek 20 km od njenog ušća s Dunavom, u sredini europskog Podunavlja. Osijek je ‘simpatično usporen’, ali se u njemu održava najveći festival extremnih sportova u regiji – Pannonian Challenge. Iako u blizini Baranjskog i Erdutskog vinogorja ipak je najpoznatiji po pivu! No krenimo redom.

ŠETNJA GRADOM

Ono što u Osijeku svakako trebate posjetiti je Tvrđa, utvrda s baroknim zavjetnim kipom Sv. Trojstva i General-vojarnom, poznatima s novčanice od 200 kuna. Promenadom uz Dravu doći ćete do neogotičke kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. S 90 metara visokim tornjem ‘Osječka katedrala’ druga je najviša jugoistočnoj Europi. Šetnja uzvodno promenadom dovest će vas do vidikovca nad Dravom i ‘Kompe’, skele koja će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta. Lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg pješačkog mosta na kojemu, ako vas ponese trenutak, možete ostaviti i vaš ljubavni lokot te se zauvijek zaljubljeni vraćati u Osijek…

DOMAĆA KUHINJA, PIVO I VINO

Za ručak se počastite jednim od lokalnih gastronomskih specijaliteta, pečenjem od divljači, perkeltom od soma ili divljači s domaćom tjesteninom i svježim kravljim sirom te komadićima prepržene slanine, nezaobilaznim fiš-paprikašem (ipak ste u kraju velikih rijeka), kulenom i štrudlom ili knedlama sa šljivama za desert.

Uz tradicionalne gastronomske specijalitete svakako kušajte i prvo hrvatsko pivo spravljano s ponosom još od 1664. godine. Te je godine prvi puta dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara. Iz bogate ponude piva, posebice u ljetnim mjesecima se osvježite crnim Black  Radlerom, koji se koliko nam je poznato proizvodi jedino u Osijeku.


Uz domaću kuhinju će svakako prijati i vino jer Osijek je okružen poznatim vinogorjima, đakovačkim, feričanačkim te onima na Dunavu, u Baranji i Erdutu. Tek 20-ak kilometara sjeverno od grada u Kneževim Vinogradima nalazi se treći najstariji i najveći vinski podrum u Hrvatskoj iz 1526. godine, a jednako toliko istočno nad Dunavom već stoljećima stražari impozantna gotička kula u Erdutu u blizini koje je i vinarija s ogromnom vinskom bačvom zapremine 75.000 litara. Najdraže vinske sorte u oba vinogorja su pinot, chardonney, merlot, frankovka, u Erdutu i poput višnje maraske slasni zweigelt, a u Baranji Šiler, te ponos svakog vinara, zlatno-zelena, slatkasta i osvježavajuća graševina.

ISTRAŽITE OKOLICU UZ DRAVU I DUNAV

Na samome rubu grada ćete naići na netaknutu prirodu. Preporučujemo vam da biciklom uz Dravu, nasipom (bentom), krenete prema Parku prirode Kopački rit, uz deltu Dunava najveću srednjoeuropsku močvaru poznatu po gotovo 300 vrsta ptica, koje gnijezde i u samome gradu! Dravu i Dunav, dvije velike i lijepe rijeke možete doživjeti i iz neposredne blizine, vožnjom čamcem za što se možete obratiti jednoj od agencija koje nude izlete do njihovog ušća. Dravu ćete iz prve ruke doživjeti okupate li se na jednom od gradskih kupališta.

PLANIRAJTE SLIJEDEĆI POSJET

Uz pogled na cijeli grad s pješčane plaže na Copacabani možete pratiti riječne cruisere kako uplovljavaju u grad s turistima iz cijeloga svijeta te možda planirati sljedeće zanimljivo putovanje u Osijek.  Za više informacija o gradu i okolici posjetite web stranicu Turističke zajednice grada Osijeka www.tzosijek.hr ili pratite  Facebook stranicu: https://hr-hr.facebook.com/TZ.Osijek.

Osječki paketi – bogatija ponuda po istoj cijeni

Tijekom godine gradski hoteli pripremaju bogate ‘Osječke pakete’ u kojima nude noćenja uz razne pogodnosti i dodatne usluge. Na jednom mjestu upoznajte ponudu, izvršite rezervaciju, a zatim provedite uzbudljiv tjedan ili opuštajući vikend u Osijeku i okolici.

Manifestacije tijekom godine

 

Početkom godine uz uskrsne običaje i vino

Središnje manifestacije tijekom zime održavaju se najvećim dijelom u gradskoj okolici. Među njima su najpopularnije one karnevalske: Buše u Đakovu i Buše u Baranji (običaj sličan ‘zvončarima’ u Istri). No zato je proljeće u Osijeku prepuno događanja. Uz Cvijetnicu posjetite manifestaciju Šarana Jaja Bojama Grada te doznajte više o hrvatskim uskrsnim običajima te onima nacionalnih manjina, Srba, Mađara, Nijemaca, Rusina… dok pred sam Uskrs posjetite Zekin Sajam tradicionalnih proizvoda. Početkom svibnja posjetite vinsku manifestaciju Dani Vina i Turizma te kušajte vina Podunavskih i Slavonskih vinogorja.


Ljeto uz glazbu, kazalište i extremni sport

U lipnju se održava UFO festival urbane glazbe, a od kraja lipnja do sredine srpnja na ulicama stare Tvrđe, u muzejima i kazalištima posjetite Osječko Ljeto Kulture. Sredinom kolovoza planirajte produljeni vikend na kupalištu Copacabana uz Dravu i posjetite festival extremnog biciklizma, skejtanja, rolanja i urbane punk, hip-hop i elektronske glazbe Pannonian Challenge (19.-23.08.), najveći festival toga tipa u jugoistočnoj Europi. Svakoga posljednjeg petka u lipnju, srpnju i kolovozu posjetite Osječke ljetne noći, slavonsku verziju jadranskih ribarskih večeri gdje vas na svakome koraku očekuje nešto drugo, lunapark, sajam, koncerti i bogata ugostiteljska ponuda.

Pivska fešta, ljuti fiš-paprikaš i romantika Adventa za kraj godine

Jesen rezervirajte za Dane Prvog Hrvatskog Piva poznate kao najveći slavonski svatovi koji privuku 50.000 ljubitelja piva i sve prave veseljake uz tamburaške izvedbe pop i rock hitova. U prosincu dođite na Državno finale u kuhanju Fiš-paprikaša i opustite se uz romantični Advent u Osijeku.

Kontakti:

Turistička zajednica grada Osijeka

Adresa: Županijska 2, 31000 Osijek

Web: www.tzosijek.hr

Facebook: Turistička zajednica grada Osijeka

E-mail: tzosijek@tzosijek.hr

Tel: 031/203-755

Odgovori