10 najljepših plaža otoka Lošinja stvorenih za uživanje

uvala engleza,

Otok s podmorjem bogatim biljnim i životinjskim svijetom, otok vitalnosti, zdravlja i ljekovitog bilja. Otok čiji će vam miomirisi čak 1018 biljnih vrsta još dugo buditi lijepa sjećanja, prepun je i predivnih plaža manje ili više skrovitih no jednako božanstvenih. Mi vam donosimo 10 lošinjskih bisera.

Na Lošinju je more čisto i bistro, a to su znali prepoznati i dobri dupini – koje ovdje možete i usvojiti. Susret s njima, u lošinjskom moru, uobičajen je i čest, ali iznova neobjašnjiv i lijep – nezaboravno iskustvo. Tko zna možda jednog i ugledate kupajući se na nekoj od ovih predivnih plaža.
Plaža Zabodarski jedna je od najljepših lošinjskih „divljih“ plaža. Plaža je kamena s nekoliko prekrasnih šljunčanih žalića, pogodna za obitelji s djecom. Okružena borovom šumom, gdje možete pronaći hlad, za toplih ljetnih dana.
Plaža Veli žal prva je lošinjska plaža koja je dobila prestižno priznanje Plavu zastavu. Plaža je šljunčana s laganim ulazom u more, što je posebno prikladno za obitelji s djecom, a na njoj se nalazi i spust u more za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Iznad plaže prolazi lungomare staza koja spaja dvije najljepše lošinjske uvale; uvalu Čikat i Sunčana uvalu.
Uvala Engleza nalazi se na sjevernoj strani otočića Koludarac, na ulazu u malološinjsku uvalu. Odmah će te primijetiti tirkiznu boju mora, kao odsjaj morskog pijeska i zelenila borove šume. Do Uvale Engleza može se doći samo morskim putem, a ukoliko nemate svoju brodicu, na Lošinju je možete iznajmiti.
Plaža Bok prekrasna je pješčana plaža, a svi koji je posjet ovdje mogu uživati u pješčanom plićaku, plitkom moru i finom vrućem pijesku. Na plaži nema većeg raslinja i hlada, pa sa sobom ponesite suncobrane ili šatorčiće ukoliko se spremate na cjelodnevni izlet. Nalazi se samo 15-tak minuta hoda od naselja Doljnjeg i Gornjeg sela.

Plaža Unije je šljunčana plaža s prekrasnim dugim žalom, pogodna za obitelji s djecom radi lakog ulaska u more. Nalazi se u neposrednoj blizini mjesta i luke Unije, a nedaleko od plaže ugostiteljski su objekti gdje se možete osvježiti i kušati lokalnu gastronomiju.
Plaža Rovenska smještena u istoimenoj ribarskoj uvali Rovenska, koja je ime dobila po buri koja „rove“ (ruje,ore) obalu nesmiljenom snagom, te je stoga 1856. godine podignut lukobran koji štiti uvalu od udara sjevernih vjetrova. Plaža je šljunčana, smještena uz sam lukobran.
Plaža Pržine pravi je mali raj za sve ljubitelja mora i kupanja, koji ovdje mogu uživati u pješčanom plićaku, plitkom moru i finom vrućem pijesku. Plaža je udaljena 30-tak minuta hoda od centra mjesta Ilovik.
Plaža Meli pravi je mali prirodni raj. Plaža je pješčana, posebno pogodna za obitelji s djecom, zbog plićine mora i finog pjeska. Plaža je okružena gustom makijom, gdje nije rijetkost sresti i jelena lopatara.

Prekrasna šljunčana plaža Borik  nalazi se u Sunčanoj uvali, u neposrednoj blizini Family hotela Vespera i Wellness hotela Aurora, te je udaljena cca 1 km od centra Malog Lošinja. Kameniti dio plaže s ravnim plohama idealan je za sunčanje. Plaža je okrenuta prema zapadu, te vas pozivamo da uživate u jednom od najljepših zalazaka sunca, kada u večernjim satima sunce doslovno uranja u more.
Prekrasna prirodna plaža Parknu,  s velikim žalom, posebno je pogodna za obitelji s djecom, radi lakog ulaska u more. Plaža je udaljena 40-tak minuta hoda od centra mjesta Ilovik.

FOTO :
Borik, Veli žal: Lošinj Hotels & Villas
Parknu:  Sabina Simičić
Zabodarski: Robert Kalčić
Uvala Bok: Marko Vrdoljak
Ostale fotografije: Arhiva Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Odgovori