10 ‘tajnih’ mjesta Beograda za koja znaju samo ‘lokalci’

enso,

Parfem izrađen samo za vas, buvljak na koji dolazite po mraku, wine bar u kojem možete ‘doručkovati i navečer’.  Vodimo vas na virtualnu turu mjestima Beograda koja poznaje i obožava lokalno stanovništvo, a neke od njih turisti tek otkrivaju.

Iako se obično veže za dobru zabavu, noćni provod i klubove, srpska prijestolnica sve više zaokuplja pažnju neobičnim, zanimljivim i inspirativnim prostorima.  Donosimo popis najaktualnijih, a ponekih i turistima još uvijek neotkrivenih mjesta u Beogradu.

Parfumerija Sava
Čuveni BBC je nedavno snimio reportažu o posljednjem majstoru parfumeru u Beogradu. Nažalost, među mnogobrojnim zanatima koji su na izdisaju nalazi se i ovaj. Od 23 parfemske radnje, koliko ih je bilo nekada, u srpskoj prijestolnici ostala je samo jedna. Ušuškana u Ulici kralja Petra 75, parfumerija  ‘Sava’ odolijeva vremenu, a njen vlasnik Nenad Jovanov svakodnevno strpljivo miješa  mirise.
parfimerija sava334
U ovoj maloj mirisnoj radnji, sve je isto kao i kolovoza davne 1954. godine, kada su na ovoj adresi prvi put otvorena vrata ljubiteljima parfema i fine kozmetike. Identične bočice, police, alati za pravljenje, kao i pumpice iz tridesetih godina dvadesetog stoljeća, vraćaju u neka stara vremena. Iako posao ne ide dobro kao nekada, ljubazni Nos (kako se stručno zovu kreatori mirisa) ne namjerava odustati  d zanata. U njegovom laboratoriju stvaraju se originalni parfemi od različitih eteričnih ulja, a trenutno je u ponudi više od 30 mirisnih nota. Svakoj mušteriji Jovanov poklanja potpunu pažnju, a izlazi u susret i onima koji žele imati,  posebno za njih napravljen parfem.
Bistro ‘Cveće zla’
U neposrednoj blizini u blizini Kalenić pijace, u Nevesinjskoj 12, otvoren je ‘Cveće zla Deli Wine bar’.  Ime je oda čuvenom hedonistu Baudelaireu, a ideja se rodila na jednoj tržnici u Madridu. Zamisao je bila da se otvori mjesto u kojem možeš popiti vino na čašu, kupiti komad kruha i 100 grama šunke.
cveće zla
Ovdje ništa nije ušminkano i formalno, svi se pomalo gurkaju i baš je lijepo što se gurkaju.  Na jelovniku je miks tradicionalnih, kavanskih, maminih i modernih jela koja se kreću od teleće plećke i domaće juhe preko burgera do pastramija (jako začinjena, marinirana dimljena govedina) i pork bellyja sendviča od svinjske trbušine, okupane u začinima, s mileramom, hrenom, potočarkom, krastavcem i sve to u divnoj ‘Šarlo kifli’, koji je najveći hit.
Možda se može reći da je ovo fast food, ali je stvar u tome što se namirnice i sastojci pripremaju restoranski. Vremensko ograničenje za doručak ne postoji, dakle doručkovati možete i navečer. U bistrou se služi samo kava, voda i vino: od pristupačnih prošeka preko srednjih vina gdje je dobar odnos cijene i kvaliteta pa sve do najskupljih.
Sve delikatese, mortadele, pileća i pureća prsa, prave sami i mogu se ponijeti kući ili jesti na licu mjesta. ‘Cveće zla’ se sastoji od dva nivoa – gornji koji je zamišljen kao bistro bar, gdje se s nogu za kratko vrijeme nešto pojede, i donji- speak easy bar, za duži boravak, gdje se također može jesti i piti, ali ne na brzinu, s nogu, već lagano. Donji nivo je zamišljen tako da možete sjediti do kasno u noć. Mračno je, ali obećavaju da neće postati klub.

Art komuna Dorćol Platz
Dorćol Platz, novo omiljeno mjesto  beogradskih hipstera, je multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude i mjesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promjene. Art komuna Dorćol Platz (Dobračina 59b) želi mijenjati društvo i lokalnu zajednicu kroz kulturu, obrazovanje, zabavu, sport i tehnologiju.
dorćol plac
Uključivanjem afirmiranih i neafirmiranih  domaćih i stranih umjetnika, studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih pojedinaca i grupa, Dorćol Platz teži postati centar održivog kulturnog i društvenog razvoja.
Kao prostor koji je otvoren za nove umjetničke forme i svjetske tendencije, doprinosi širenju kozmopolitskog duha Beograda. Ovdje se održavaju zanimljive predstave, panel diskusije, festival cvijeća… Tu je i fantastično osmišljena igraonica za djecu Kliker.

Zemunski buvljak
zemunski buvljakZemunski buvljak je pravo mjesto za sve radoznale, ljude avanturističkog duha. Ova magična pijaca se dijeli na dva djela – ograđeni i neograđeni. Do njega se najbrže stiže autobusima 15 i 78 (potrebno je sići na kraju Prvomajske).  Zemunski buvljak postoji samo nedjeljom i to rano, rano ujutro. Već u toku noći, dakle subota na nedjelju, neki od prodavača izlaze da postave deku na asfalt (bolje rečeno ulicu) i da na taj način zauzmu svoje mjesto.

Ponekad, na buvljaku možete ugledati ljude s lampama koji oko tri ili četiri poslije ponoći idu i razgledavaju. Ipak bolje je biti tamo malo kasnije, između šest i sedam ujutro. Sedam je najkasnije jer će inspekcija već oko pola devet početi tjerati prodavače  u neograđenom dijelu, nakon čega se vi možete uputiti u obilazak ograđenog. Nije najčistije, gužva je i kaotično je, ali vrijedi truda. Često se mogu pronaći i stvari koje su nove, na sebi i dalje imaju etiketu i rezervne gumbiće. Ima tu antikviteta (nedavno je tamo pronađena rijetka i vrijedna knjiga iz 1863. godine), čudnih stvari i objektivno govoreći – krša. Cjenkanje je na ovakvim mjestima poželjno i očekivano. Savjet za kraj: ne pitajte odakle stvari na buvljaku, to ni Interpol ne zna.

Restoran Enso
ENSO, predstavlja jednim potezom, rukom nacrtan krug i označava trenutak kada je um slobodan i dozvoljava tijelu da nesputano stvara. On simbolizira  apsolutnu harmoniju, snagu, minimalizam u izrazu i eleganciji.
Restoran Enso, Beograd
Koncept istoimenog restorana (Mitropolita Patra 8) spaja sve spomenute karakteristike, kako u izboru menija koji će predstavljati svojevrsnu fuziju istoka, Zapadne Europe i tradicionalne srpske kuhinje, tako i u pripremanju i serviranju hrane i dizajnu interijera. Naglasak je na drugačijim jelima, napravljenima na specifičan način, inspiriranim tradicionalnom kuhinjom. Jelo po kojem su poznati i koje je osvojilo srca kritičara je biftek 3 dana suho staren u kući, nakon čega se sprema na maslacu, bijelom luku i majčinoj dušici. Odrezak se servira na pireu od graška i preljeva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske gljive i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.
Makadam concept store
Makadam je mjesto gdje možete pronaći prelijepe stvari  pronađene po zabačenim srpskim selima i gradovima, ali i po radionicama mladih primijenjenih  umjetnika. Prodajni prostor nalazi se na Kosančićevom vencu (po čijoj kaldrmi je i dobio ime). Interijer je tako osmišljen da svaki predmet dođe do izražaja i da se tradicionalni komadi uklope uz suvremene predmete. Pored antikviteta, ovdje možete pronaći čuvene džempere iz Sirogojna, predmete od drveta, rogoza, umjetničku grnčariju, moderne tkane jastuke i prostirke inspirirane čuvenim pirotskim tepisima.
makadamMakadam je osmišljen kao prostor u kojem se predstavlja Srbija. Tvorac ovog koncepta, Milena Radenković putuje po cijeloj zemlji u potrazi za zaboravljenim biserima koje otkriva, vraća im sjaj i donosi ih u svoju radnju. Podržavaju i male poljoprivrednike koji stvaraju proizvode vrhunskog kvaliteta. U bistrou u okviru radnje se služe pažljivo odabrana autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i drugi domaći delikatesi.

Galerija Blatobran
Grupa beogradskih umjetnika željela je oformiti centar stalne razmjene novih ideja i promocije suvremene umjetnosti i dizajna. Tako je nastala galerija Blatobran u Gospodar Jevremovoj broj 38. Od umjetničkih instalacija do društveno angažiranog dizajna, Blatobran teži daljem širenju kreativnog djelovanja u sve pore društvenog života, dajući svojim članovima kao i najširoj publici poticajan prostor za eksperimentiranje i inovacije kroz upotrebu novih tehnika, materijala i formi izražavanja.
blatobranU prelijepom, prozračnom i modernom prostoru (dizajn interijera potpisuje  studio AUTORI) u srcu Dorćola sada se nalazi malo keramičko carstvo prepuno lampi, šalica, umjetničkih predmeta i instalacija od keramike.  Blatobran čini 12 umjetnika, a ono što je  posebno zanimljivo je činjenica kako je stil svakog od umjetnika krajnje originalan i drugačiji, ali opet u savršenoj harmoniji s ostalim.

Muzej Nikole Tesle
Jedna od znamenitosti Beograda je Muzej Nikole Tesle koji čuva originalne dokumente, planove, crteže, knjige i časopise, fotografije, tehničke eksponate, instrumente i uređaje koji se broje u tisućama, koliko i postoji razloga za posjetu ovom veličanstvenom muzeju. Smješten nadomak centra grada u prelijepoj  vili iz 1929. godine, muzej je unikatna institucija znanosti i kulture koji posjeduje originalnu osobnu ostavštinu čuvenog znanstvenika koji je izmijenio tijek svjetske  budućnosti i čovječanstva.
Muzej Nikole Tesle
Muzej se nalazi u Krunskoj 51, na Vračaru. Radno vrijeme muzeja je od 10:00 do 18:00, a stručna tura počinje svakih sat vremena. Na kraju sesije se pušta film. Muzej ne radi ponedjeljkom. Fotografiranje  je dozvoljeno sa i bez blica, a video zapis je zabranjen. Ovdje ćete imati prilike pogledati originalnu ostavštinu Nikole Tesle i to predmete i izume koje nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Stalna postava se smatra jedinstvenom na cijeloj zemlji, a sve to je omogućeno zahvaljujući Savi Kosanoviću,  jedinom Teslinom nasljedniku koji je i prenio čitavo njegovo vlasništvo u Beograd, 1951.godine. Ovdje je najveća zbirka spisa i dokumenata o svemu što je Tesla radio i osmišljavao, kao i urna s njegovim posmrtnim ostacima, kojoj je posvećena posebna prostorija.

Mini kazalište  Le Studio
Le Studio je novo, eksperimentalno kazalište koje se pamti zbog čistog i umjetnički nadasve snažnog kazališnog  iskustva koje glumci, koji su toliko blizu publici ne izvode – već dijele, potpuno vas uvlačeći u svijet u kojem granica između publike i predstave više ne postoji. Le Studio karakterizira ograničeni broj mjesta (50), prijateljska atmosfera koja se nakon predstave nastavlja uz opušteni razgovor sa umjetničkim timom i dobrom muzikom.
le studio1
Zbog skromnih kapaciteta preporučljivo je da karte rezervirate unaprijed.  Mjesta nisu numerirana. Predstave se održavaju petkom i subotom od 20h, a adresa kazališta  je Venizelosova 42. Zbog udobnosti publike vrata se zatvaraju točno u 20:05. Svoju kartu za ovo nevjerovatno i veoma živopisno iskustvo možete rezervirati putem maila lestudio.kpf@gmail.com.

Remake, house fashion store
Remake je pravo mjesto ako tražite neki autentično beogradski suvenir ili, onako, sasvim bez razloga, želite sebi nešto pokloniti.  U Ulici Kneza Sime Markovića 10, možete pronaći neodoljive predmete za kuću koje su osmislile dvije umjetnice iz jedne obitelji, Antea Arizanovic Mutaović, slikarica  i Jovana Božović, stilistkinja i kostimograf.
remake tanjiri i šolje

One  tu izlažu odbačene komada vintage porculana kojima su udahnule novi život, dizajnirane notese, blokove, printove, lampe, kecelje, šalove… izbor je raznolik i veliki. Uvijek duhoviti, Remake predmeti za kuću unose vedru energiju svojih stvaraoca u domove novih vlasnika.  Na ovom mjestu, odnedavno možete pronaći i dizajnirane beretke i košulje s veoma inspirativnim i pomalo pomaknutim natpisima.

Odgovori