Znate li strašnu legendu o kralju iz Večke kule?

kula,

Grad na sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije, smješten u cijelosti u zaštićenom prirodnom okruženju, čarobni je dio Hrvatske kojeg voli more i planina. Naime, općinu Starigrad, koja se proteže duž 20 kilometara obale Jadranskog mora nadvisuje  planina Velebit, na čijim se južnim padinama nalazi Nacionalni park Paklenica.
No, ovaj mediteranski šarmer, osim morskih sadržaja, poseban je i izdvaja se od ostalih obalnih gradova zbog dva planinska bisera, dva jedinstvena nacionalna parka. Posjetite li Starigrad  može se ići planinariti i istraživati nacionalni park Paklenica ili se može ići na safari preko fascinantne planine Velebit.

Turistički gradić Starigrad broji svega 1300 stanovnika, ali izuzetno posvećenih svakom svom gostu, svakom posjetitelju.

Svakako je ovaj specifičan kraj u kojem se spaja predivno plavetnilo Jadranskog mora i surovost fascinantnih gorja i planina odredište za osobe avanturističkog duha, ali i za one željne ležernog odmora u prirodi. Starigrad se smjestio u podnožju južnog Velebita, a udaljen je od Nacionalnog parka Paklenica samo jedan kilometar. No, ovaj grad nudi u obilasku još mnogo atrakcija i zanimljivosti sa svojim povijesnim duhom i višestoljetnom tradicijom.Top 3 znamenitosti i atrakcije Starigrada

Večka Kula
Strateška kula iz osmanskog carstva, koja je čuvala podvelebitski kanal, još uvijek gordo stoji na kraju šljunčane šetnice uz more. Bez obzira na ruševno stanje budi maštu, a čuva i jednu legendu koju stanovnici još uvijek prepričavaju. Naime,u njoj je živio kralj koji se, zvao Pasoglav i je silno patio zbog svoje ružnoće. Bio je toliko ružan da nije htio da ga itko vidi. Mjesni brijači dolazili bi mu urediti kosu i bradu, a on bi ih sve na kraju dao pogubiti kako nitko ne bi otkrio njegovu tajnu. Bojeći se za svog sina jedna je majka došla na ideju te je umijesila u kruh svoje mlijeko. Kada je njezin sin dao kruh kralju, mladić mu je rekao da su sada u rodu jer su postali braća po mlijeku. Kralj ga je odlučio pustiti i iako je mladić dugo čuvao svoju tajnu, jednoga dana je u iskopanu jamu ispovjedio svoju tajnu. Iz jame je izrasla bazga od koje je pastir izradio sviralu koja je zasvirala pjesmu : ‘u našega kralja pasja glava!’.

Crkva Svetog Petra

Prekrasna Crkva Svetog Petra, predromaničkog stila izgrađenu je na prijelazu iz IX. u X. stoljeće. Krasi je predromanički starohrvatski stil i očuvana je do današnjeg dana. Iako još nisu poznati svi podaci o crkvi, arheološka istraživanja koja se provode na području oko nje zasigurno će donijeti zanimljive priče o burnoj povijesti ove jedinstvene građevine.

Muzej posvećen filmu Winnetou
Svakako je jedna od velikih atrakcija u Starigradu mjesto na kojem su se snimale scene iz legendarnog filma Winnetou. Na autentičnom mjestu snimanja mogu se razgledati originalni reflektori i snimateljski kran iz šezdesetih godina. Omanja zgradica pokraj koje stoje još neki interesantni predmeti sa setova, danas je muzej posvećen upravo glavnim akterima i glumcima filma. Muzej se zapravo sastoji od spavaonica, koje bi po mjerilima današnjih holivudskih zvijezda bile totalno neprihvatljive. Sobe su opremljene jednostavnim drvenim krevetima postavljenima tik uza zid, umivaonikom i ormarom koji ima zavjese umjesto vrata. Na zidovima je dodatni držač za stvari, a kupaonica je bila zajednička i nalazila se na hodniku.
Karl May bio njemački književnik koji je pisao djela o izmišljenom poglavici plemena Apači, na “divljem zapadu”, koji se zvao Winnetou. 60-tih godina započelo je snimanje prvog filma, a većina važnih scena upravo je snimljena na području južnog Velebita. Krene li se filmskim stazama put prvo vodi do parka Paklenice zatim Pariževačke glavice odakle se pruža prekrasan pogled na rijeku Zrmanju, zatim fascinantne Tulove grede. Filmovi su se snimali na još nekim predivnim mjestima u Hrvatskoj, kao što su Plitvička jezera i kanjon rijeke Krke.

Fotografije Muzeja posvećenog filmu Winnetou, kao i još odličnih priča, savjeta i preporuka pročitajte na Wish.hr
Fotografije ustupio: Wish.hr, Diana Mikloš