Skijaška oaza: Bijela idila sa smještajem uz staze

Slovenija,

Skijališta s plavim i crvenim stazama, sa skrovitim stazama za iskusne – razvedena, odlično uređena, sa žičarama, ali i s mogućnošću dolaska automobilom. Sve to uz vrhunski smještaj u luksuznim hotelima ili pak smještajem uz same staze uz odlične domaćine, tradicionalne specijalitete i vatricu iz kamina… Sve to i puno više nudi vam Pohorje i Maribor

Samim spominjanjem Pohorja odmah nam padne na pamet Zlatna lisica, svjetski kup za skijašice. Sjetimo se tada Janice Kostelić,  Anje Pearson, Tine Maze i jedino što nam preostaje da se sami uputimo prema Pohorju i Mariboru te pokušamo doživjeti dašak atmosfere i zimskog glamura.Ski centar Cerkno 6
Samo Mariborsko Pohorje, uz Krvavec najveće je skijalište u Sloveniji. Pohorje je planina između Dravograda i Maribora kojoj se najviši vrh, Črni vrh, nalazi na 1.543 m/nm. Potječe iz davne geološke prošlosti i na osnovi kamena koji tvori njegov sastav, moguće ga je priključiti centralnim Alpama. Samo skijalište, Mariborsko Pohorje, smješteno je na jugozapadnom rubu grada Maribora na nadmorskoj visini od 325 do 1.327 metara. Iako prilično nisko, Pohorje uz povoljne mikroklimatske uvjete gotovo redovito svake zime obuče ‘bijelo ruho’.

Na samo skijalište moguće je doći iz podnožja na 325 m, tzv. Snežnog stadiona. Odatle će vas novoizgrađena kabinska žičara odvesti na 1.042 m visok predio Bolfenk do kojeg je moguće stići i automobilom. Ovdje se nalazi i poznata staza Radvanje na kojoj se održava tradicionalna ‘Zlatna lisica’ – natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu. Osvijetljena je reflektorima te je na njoj moguće i noćno skijanje. Pored Bolfenka postoji još jedno područje na kojem se nalazi nekoliko zanimljivih staza – Areh. Ovdje treba istaknuti vrlo lijepe crvene staze Cojzericu i Pisker. Potonja je dugačka, terenski razvedena i zanimljiva, a skija se ispod moderne šesterosjedežnice s kupolom. Bolfenk i Areh su povezani nizom plavih staza i sporih žičara starijeg datuma, pa tko želi uštedjeti pola sata na prelazak s jednog kraja na drugi neka radije izabere besplatni skibus koji redovito prometuje. Također se može koristiti i vlastiti automobil. Parking je besplatan i ima ga u dovoljnoj količini.


Skijalište ukupno broji 33 km uređenih staza (21,5 km plavih, 8 km crvenih i 3,5 km crnih), a uređeno je i 20 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega, snježni topovi osigurat će minimalno 100 skijaških dana. Valja istaknuti da se na skijaškoj poveznici Bolfenka i Areha nalazi nekoliko ‘skrovitih’ staza koje će se otkriti onima koje ne smeta odgurivanje štapovima na već spomenutim plavim stazama da bi se došlo do njih. Jedna od takvih je staza imena Partizanovo, duljine cca 1 km. Nalazi se u sredini skijališta, a snowboarderima i slabijim skijašima je problem do nje doći tako da vam se može dogoditi da cijeli dan skijate na crvenoj stazi koja je uređena, praktički, samo za vas. Na skijalištu se nalazi nekoliko hotela u kojima možete prenoćiti te nekoliko restorana u kojima možete uživati u gastronomskim delicijama u pauzi skijanja. Smještaj je raznolik, od luksuznih hotela s wellness ponudom do pristupačnih pansiona u okolici skijališta. Moguć je smještaj i na samom skijalištu, odmah uz staze.

Za one koji žele pravi domaći ugođaj,  svakako preporučamo odlazak u Rušku koču. Tik do skijališta, s pogledom koji puca po okolnim planinama u svim godišnjim dobima ovu destinaciju nemojte nikako preskočiti. Sagrađena u alpskom stilu, okružena šumom s jedne i livadom s druge strane Ruška kuča jedan je od restorana kojima ćete se opet vraćati.
roška kuća 1

Uz toplinu kamina nakon skijanja svakako se okrijepite njihovim domaćim specijalitetima. Od neizostavne borovničke koja će vas ugrijati, do jelenjeg gulaša ili juhe od gljiva s heljdinim žgancima, te kao šećera na kraju fantastične tople štrudle sa sirom i pekmezom od borovnica.

Oni koji pak koji vole uživati u luksuzu, hrani koja je toliko profinjena da će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, wellness i spa tretmanima, bazenima s termalnom vodom, raznim saunama, masažama, hotela Habakuk s 5 zvjezdica odličan je odabir.  Hotel se nalazi u podnožju Pohorja te u neposrednoj blizini skijališta.
hotel-habakuk-7
Ondje možete uz vanjske aktivnosti kao što su samo skijanje  i otkrivanje predivne prirode uživati u igranju squasha na jednom od dva igrališta ili se pak rekreirati u odlično opremljenoj teretani. Hotel posjeduje iznimno velik kongresni centar  poznat  dugi niz godina kao kreativno okruženje koje nadahnjuje stvaranje novih poslovnih ideja.


Ukoliko  poželite svoje vrijeme odmora provesti van hotela  onda je Maribor pravi izbor za vas.  Drugi po veličini grad u Sloveniji Maribor je poznat po raznim  turističkim  znamenitostima. To svakako uključuje Mariborsku katedralu koja datira iz 12. stoljeća, građenu u gotičkom stilu te Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu za vrijeme renesanse. Također, tu je i dvorac iz 15. stoljeća. Mariborski dvorac – nalazi se na Gradskom trgu ( Grajski trg ). Izgradio ga je Friderik III između 1478. i 1483. godine. Predstavlja renesansnu građevinu s gotičkim temeljima. Dvorac je danas Pokrajinski muzej s etnološkom, arheološkom postavom i zanimljivom izložbom tradicionalne nošnje. U dvorcu se nalazi i festivalska dvorana koja je očuvana iz XV. stoljeća i koja obiluje zanimljivim ukrasima.

Maribor 1

Maribor

Glavni trg na kojem se nalazi i Gradska kuća, ali Stari most, kao i početak Koroške ceste. Piramida – brdo iznad Maribora visoko 386 metara, bogato vinogradima s kojeg se pruža najljepši pogled na grad. Utvrđenje na Piramidi, građeno je u XII. stoljeću za potrebe obrane od upada Mađara. Zamak je nastradao 1528. godine, ali je 1560. podignut novi u renesansnom stilu. Maribor je poznat i po spomeniku Borisa Kidriča. Boris Kidrič (1912. – 1953. godine) je bio jugoslovenski i slovenski političar, sudionik Narodnooslobodilačke borbe. Spomenik na glavnom trgu dignut je u XVII. stoljeću kao sjećanje na žrtve stradale od kuge. Lent – najstariji dio grada, poznat po najstarijoj vinovoj lozi koja raste ispred vinske kuće, zbog svoje važnosti ušla je u Guinnessovu knjigu ( stara je 450. godina ), poznato je i po Židovskom dijelu grada i starom sinagogom kao i Židovskim trgom. Lent krase i srednjovekovne kule koje se nalaze u starim ruševinama i zidinama Lenta. Bila bi šteta doći u ovaj dio grada, a ne probati kvalitetno vino Mariborskih iskusnih vinara.

Hiša stare trte 4
U Mariboru raste najstarija vinova loza na svijetu, koja nosi naziv Stara trta. Njena starost naučno je utvrđena 1972. godine, kada je potvrđeno da je ova vinova loza stara preko 400 godina. Godine 2004. godine Stara trta službeno je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu. Autentičnost starosti vinove loze, pored slovenskih stručnjaka potvrdili su i stručnjaci koji se bave porijeklom vina iz Pariza. Ustanovljeno je da vinova loza posađena prije 450 godina, a možda i više. Stara trta je sorte žametovka ili modra kavčina, jedna od najstarijih udomaćenih sorti u Sloveniji. Nalazi se ispred Hiše Stare trte  koja je  danas pretvorena u muzej vina i ekskluzivnu vinoteku.


U samom muzeju nalazi se predivan mozaik na stropu koji predstavlja vinovu lozu i na podu koji predstavlja rijeku Dravu. Također ondje postoji i prijestolje za vinsku kraljicu koja se svake godine u vrijeme berbe bira u Mariboru. Ukoliko požele dame slobodno mogu sjesti na prestolje i makar se na trenutak osjećati poput krajice.

Želite li odmor koji će razbuditi sva vaša čula onda neka Maribor i Mariborsko Pohrje postane vaša top destinacija kojoj ćete se svake godine nanovo vraćati.

Odgovori