Petrinja mali grad velikog srca

Petrinja,

Grad čije ime vjerojatno dolazi od latinske riječi stijena, kamen i hrid, smješten uz rijeku, okružen brežuljkastim predjelima Zrinske i Hrastovačke gore,  srce povijesne Banovine – Petrinja –  grad je koji morate posjetiti da biste ga doživjeli u punini.  Petrinja  je udaljena oko 60 minuta od Zagreba, niknula u pitoresknoj prirodi Banovine, s najljepšim ukrasom predivnom  Kupom i ušćem Petrinjčice, rijeke u kojoj  obitava osam vrsta ugroženih i zaštićenih riba.
Središte Petrinje krasi  gradski park s ukrasnim biljem i rijetkim drvećem, koji je zaštićen u kategoriji vrtne arhitekture.
Smješten na desnoj obali Kupe na ušću Petrinjčice, prostire se na 380,94 km kvadratna i sastavni je dio Sisačko –moslavačke županije. Povoljan geoprometni položaj Petrinje utjecao je na njezin razvoj, pa sada grad broji oko 25 000 stanovnika.  Najveći je to grad u području Banovine, a spominje se još u 13. stoljeću.
U okolici  Petrinje  nalazi se  55 sela i okolnih naselja, u kojima možete pronaći odlična seoska gospodarstva, korablje, izletišta, eko resorte… I sam grad vjerno pokazuje suživot čovjeka i prirode, a zelena šetnica uz rijeku Petrinjčicu očarat će svakog posjetitelja.  Neke od najljepših prirodnih znamenitosti poput doline rijeke Petrinjčice, predivne Zrinske i Hrastovačke gore pružaju mogućnosti za istraživanje i uživanje u čarobnoj prirodi Pokuplja.
No, osim prirodne baštine, istražujući Petrinju svakako posjetite znamenitosti, poput stare gradske jezgre prepoznatljive po  primjerima barokne i klasicističke izgradnje. Središte grada na sjecištu nekoliko komunikacijskih pravaca krasi Strossmayerovo šetalište, već spomenuti gradski park, kojega krase lipe ilirke iz Napoleonovog doba i jedinstvena fontana s brončanim dječacima i kornjačama.
O bogatoj povijesti najviše ćete saznati ukoliko se odlučite angažirati turističkog vodiča koji će vam na najbolji način dočarati i pokazati kulturno – povijesnu baštinu minulih vremena od 13. stoljeća nadalje.

Zrinska gora –  Najbogatija kestenova šuma u Jugoistočnoj Europi
Zrinska je gora brjegovito područje između rijeke Kupe, Save, Une, Gline i Glinice (nazvano po staromu gradu Zrinu) s više relativno zasebnih cjelina (Zrinska gora, Trgovska gora ili Bužimska i Hrastovačka gora), a sve one nose pečat povijesnoga djelovanja obitelji Zrinskih.Zrinska gora ubraja se u tri najbogatije regije u Hrvatskoj po zalihama pitke vode i najbogatije područje pod kestenovom šumom u Jugoistočnoj Europi. Zrinska gora obilježava ne samo grad Petrinju već i južni dio Sisačko-moslavačke županije.

Hrastovačka gora Zelena oaza Petrinje
Hrastovačka gora, sjeverozapadni izdanak Zrinske gore od koje je odvojen dolinom Petrinjčice, obuhvaća najveći dio područja grada Petrinje. Proteže se od sjeverozapada odnosno ušća Gline u Kupu kod Vratečkog do potoka Sunje na jugoistoku. Njezin najviši vrh je Cepeliš (415 m) iznad sela Hrastovice gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’ gdje možete pronaći okrjepu nakon pješačenja jednom od markiranih planinarskih staza.

PETRINJČICA – predivna rijeka s koritima i rijetkim ribama
Rječica Petrinjčica izvire u vršnim dijelovima Zrinske gore na visini od 560 m. Zbog velike razlike između izvora i ušća (460 m) ona snažno erozira i usijeca korita. Dužina toka je 36 km, a površina slivnog područja 150 km2. Osim što u ovoj rijeci možemo pronaći 20 vrsta riba koje su karakteristične za gorske rijeke, u njoj obitava osam vrsta ugroženih i zaštićenih riba.

Petrinjčica i njezino porječje predstavljaju raznoliki prirodni rezervat s nalazištima okamina iz razdoblja mezozoika. Petrinjčica utječe u Kupu nedaleko samog središta grada na mjestu gdje možete uživati na jednom od najljepših kontinentalnih kupališta.
Petrinja je grad s mnogo događanja i manifestacija tijekom cijele godine, koje prikazuju Petrinju kao živahni grad vedrih i dinamičnih ljudi. Na gradskim pozornicama uvijek je veselo i kreativno uz raznovrsne programe koji obogaćuju kulturni život građana i njihovih gostiju.
Najvažnije manifestacije: Biciklijada,  Lipanjski zvuci, Moto susreti, Lovrenčevo u Petrinji, Petrinjske legende i priče, Festival kestena, Božićni sajam ‘Tominje’.

Kontakt:
Turistička zajednica Grada Petrinje
Trg dr.Franje Tuđmana 4
Petrinja, Hrvatska
Tel:
385 (0)44 813 876; 815 431
Fax:
385(44) 813 746
E mail:
kontakt@petrinjaturizam.hr
Web:
www.petrinjaturizam.hr

 

Odgovori