Ninske ljepotice: Plaže koje su obožavali kraljevi

Pješčana čarolija Foto Velid Jakupović,
Foto Velid Jakupović

Duge prirodne pješčane plaže Nina jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte svi koji su barem jednom posjetili ovaj idiličan kraljevski grad. Nije stoga čudno što ih mnogi ubrajaju među najljepše u Hrvatskoj pa i u svijetu. Adac je plažu Ždrijac i Kraljičinu plažu uvrstio na listu top 10 najljepših plaža svijeta. Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža uvrštena je među 100 najljepših plaža svijeta.

Pješčane plaže u Ninskoj laguni, zbog plitkog i toplog mora, posebno privlače obitelji s bebema i malom djecom te ljude starije životne dobi i romantičare koji na njima uživaju u nezaboravnim zalascima sunca. Ukupna dužina ninskih plaža je čak 8000 metara. Najdulja i najpoznatija među njima je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža uz koju je vezana i legenda.

Foto: Ivan Čorić

Foto: Ivan Čorić


1. KRALJIČINA  PLAŽA –  PRIRODNI BOTANIČKI VRT

Jedinstvena, najdulja i najpoznatija ninska plaža je Kraljičina plaža koju prati legenda o prvom hrvatskom kralju Tomislavu i njegovoj supruzi, kraljici Jeleni, koji su na toj plaži za svog boravka u  Ninu uživali u rijetkim opuštenim obiteljskim trenucima promatrajući nezaboravne zalaske sunca. Prema predaji kraljicu je oduševila plaža s pogledom na planinu Velebit od kojeg vam  zastaje dah.

Foto: Boris Kačan

Foto: Boris Kačan

Zanimljivo je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak, a u njezinoj se blizini nalazi najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj gdje se od 1960. odvija ljetna terapija pod medicinskim nadzorom već punih 40 godina. Do plaže je izgrađena mreža pješačkih edukativnih staza koje prolaze kroz jedinstveno okruženje gdje rame uz rame leži čak 4 NATURA 2000 staništa s endemičnim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode prema tumačenju biologa predstavlja prirodni botanički jedinstveni  u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

2. PLAŽA ŽDRIJAC
Pješčani sprud plaže Ždrijac ima neobičan oblik i čini se kao da grli starogradsku jezgru Nina na otočiću. Plaža je idealna za picigin, kupanje u moru za djecu, odrasle i zaljubljenike u adrenalinske sportove. Zahvaljujući povoljnim vjetrovima postala popularno središte za one koji vole windsurfing i kitesurfing kao oblik aktivnog turizma. Za početnike i one koji žele obnoviti sportske vještine ovdje se organiziraju škole sportova na vodi. Kad se pojavi vjetar koji je gotovo svakodnevno prisutan u laguni vrlo brzo zmajevi okite nebo iznad stare gradske jezgre na otoku, pa vizura izgleda poput neke igre dok strastveni zaljubljenici u sve popularnije zmajarenje uživaju u svojim vratolomijama, šetači uživaju u pogledu, a fotografi stvaraju izuzetne fotografije.


3. PLAŽA PRODORICA

Pješčana plaža u zaklonjenoj  uvali Prodorica oduševljava obitelji s malom djecom i odrasle.  Nalazi se na sjeveru, a od plaže Ždrijac razdvojena je ušćem rijeke Miljašić jaruge. Visoka stabla pokraj plaže kupačima nude hlad nakon ugodnog kupanja u moru.


4. PLAŽA BILOTINJAK

Plaža Bilotinjak je prirodna pješčana plaža udaljena 2 km od starogradske jezgre, a nalazi se u Zadarskom kanalu. Skrivena je te se može u potpunosti uživati u prirodi i prirodnom okruženju. Ona je predviđena za odmor i boravak vlasnika s kućnim ljubimcima, a nalazi se uz svjetski poznate plaže Kampa Zaton i Zaton Holiday Resorta.


5. PLAŽA PUNTA

Plaža Punta koja se nalazi na poluotoku zvanom Punta je kamenita s pješčanim predjelima.  Plaža nudi opuštanje u hladovini gustih borova, s pogledom na Kraljičinu plažu, impresivnu planinu Velebit, plažu Ždrijac i  na stari grad s druge strane.

6. PLAŽA SPILE
Uređena gradska plaža  koju najviše koristi domicilno stanovništvo. S plaže se pruža prekrasan pogled na Velebit. Omiljeno je mjesto za jutarnji tracking, pruža odmor brojnim šetačima u suton, a nezaobilazno je večernje šetalište najromantičnije destinacije Europe koju titulu od veljače 2015. nosi grad Nin.


7. OBALA PETRA KRAŠIMIRA IV

Obala sa pogledom na prekrasan ninsku luku, kao stvorena za romantične šetnje. Gotovo da nema žitelja najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada koji barem jednom u životu nije skočio u more sa Gospinog mula na tom kupalištu.


8. ZATON HOLIDAY RESORT

Uređena pješčana plaža duga 1,5 km s brojnim sadržajima i smatrana je jednom od najboljih u Hrvatskoj. Idealna je za obitelji s djecom koja se mogu slobodno kupati i plitkom moru, koristiti brojna igrališta i potražiti osvježenje u hladu borova. Mladi i odrasli mogu birati između raznih zabavnih aktivnosti i sportskih sadržaja poput tobogana, aquagana, iceberga, jumping centra, odbojke na pijesku i mnogobrojnih drugih vodenih sportova. Zbog iznimne kvalitete i čistoće mora, dobitnica je međunarodnog priznanja za plažu Plave zastave.

Odgovori