Kontinentalni dragulj u čije čelične skulpture ćete se zaljubiti

Sisak,

Gradić u kojem se šeće, u kojem se drži za ruke, gradić na obali rijeke, s neobičnom industrijskom baštinom,  s pročeljima od murala – grad Sisak, bogat kulturom, prošaran brojnim mogućnostima za aktivni turizam, s lepezom manifestacija u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe.  No, ako još niste otkrili i zaljubili se u ovaj šarmantni kontinentalni  grad, mi vas vodimo u virtualnu šetnju jednom malo drugačijom turističkom rutom. Atraktivnom kako za strane tako i domaće goste. Pa, krenimo putovima industrijske baštine Siska.


Peći nekad impresivne Sisačke Željezare su se možda ugasile, no iza sebe je ostavila baštinu koja zauvijek podsjeća na neka minula vremena.
Naime, ono što najviše fascinira i što će mnogi posjetitelji ovog grada istaknuti kao atrakciju koju rijetko gdje mogu vidjeti, je njegova bogata industrijska baština koja svoju priču pripovijeda kroz čelične skulpture, industrijske lokalitete, vizure starih dimnjaka, impresivne riječne brodove …
Sisak,
Iznimno vrijedna industrijska baština Siska, očuvana je u mnogim segmentima, a dijelom i kroz park skulptura, nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika.
Park skulptura čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na otvorenom, javnom prostoru sisačkog naselja Caprag. Svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska.


Sve skulpture su nastale tijekom trajanja Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u vremenu od 1971. do 1990. godine., a autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora s prostora bivše Jugoslavije, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, te nekolicine umjetnika koji su primarno po svom akademski završenom usmjerenju slikari, ali su ostvarili raritetna kiparska rješenja.

Osnovni materijal od kojeg su izrađene sve skulpture je čelik, često u kombinaciji s industrijski proizvedenim metalnim predmetima (cijevi, metalne ploče, dijelovi strojeva) nastalim u autentičnom okrilju Željezare Sisak. Park skulptura upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Industrijsku baštinu Siska moguće je upoznati i kroz program ‘Dana industrijske baštine grada Siska’, ( koji se održava u rujnu),  a koja uključujući i lokalnu zajednicu kroz radionice i obilaske industrijskih pogona, priča o povijesti i baštini ovog grada smještenog  na ušćima rijeka Odre u Kupu i Kupe u Savu.
Ono što biste svakako trebali vidjeti, kada posjetite Sisak je i riječni brod ‘Biokovo’, simbol sisačke riječne flote. Naime, nakon obnove u sisačkom Brodocentru, jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, impresivni brod Biokovo doplovio je na lijevu obalu rijeke Kupe i nalazi se u samom središtu grada ispod Malog kaptola.

Ovaj najpoznatiji brod sisačke riječne flote dio je projekta ‘Info centar industrijske baštine – Holandska kuća’ U njemu će se kroz muzejski postav te izložbeni prostor prezentirati riječna tradicija koja će se nadovezivati  na turističku ponudu grada Siska koja uključuje vožnju brodom rijekama Savom i Kupom
Projekt ‘Holandska kuća’, je za sada jedini projekt takve vrste u Hrvatskoj osmišljen u svrhu prezentacije i iskorištavanja industrijske baštine kao turističkog potencijala.

Holandska kuća naziv je za staro žitno skladište iz druge polovice 19. stoljeća koje se nalazi u strogom centru grada i predstavlja jedan od njegovih simbola. Na prostoru od 2000 m² biti će uređen info centar s multimedijalnim izložbenim prostorom za prezentaciju industrijske baštine grada, izložbeni prostori Galerije Striegl u kojima će se predstavljati velika umjetnička ostavština grada vezana uz industriju i industrijski dizajn, zatim izložbeni prostor za smještaj zbirke fonografa, gramofona, radio – aparata i ploča poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera, te multimedijalna dvorana i niz drugih prostora koji će služiti posjetiteljima za produbljivanje spoznaja o industrijskoj baštini.

Stoga ako niste već bili u Sisku vrijeme je da otkrijete njegovu zbilja posebnu  industrijsku baštinu koja je već odavno postala atrakcija kako za domaće tako i za strane goste.

Osim ‘Rute industrijske baštine’, svakako ne zaboravite ‘Rutu sisačkih pivovara’ no to je za jednu drugu priču o ovom kontinentalnom biseru.
Foto: Ustupila Galeria Striegl, TZG Siska

Odgovori