Više od 1100m: Mjesto gdje sanjke vuku konji

zlatibor,

S tradicijom razvoja turizma dužom od 120 godina, Zlatibor se na turističkoj karti Srbije i okruženja izdvojio kao jedna od omiljenih destinacija za odmor. Moderan turistički centar, s velikim brojem hotela visoke kategorije, apartmanskog i privatnog smještaja, modernim spa i wellness centrima, kapacitetima za razvoj kongresnog turizma, Zlatibor će zadovoljiti potrebe i zahtjeve različitih kategorija gostiju.

Izuzetno povoljan zemljopisni položaj, specifična klima i strujanje zraka, velika prostranstva pokrivena borovom šumom bili su razlog da Zlatibor dobije status ‘zračne kupke’, a svaka šetnja po padinama Zlatibora je korak bliže zdravlju. U prilog tome govori i činjenica da na Zlatiboru već dugi niz godina postoji Specijalna bolnica za liječenje bolesti štitne žlijezde i metabolizma ‘Čigota’, koja je jedna od najuspješnijih ustanova ove vrste u Europi.

Za sve goste koji se odluče odmor provesti na Zlatiboru u toku zime, na raspolaganju je ski centar Tornik, udaljen svega 9 km od turističkog centra Zlatibora, na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 m. Sa četiri uređene ski staze, šestosjednom žičarom, dva ski lifta tipa ‘sidro’, i sistemom za umjetno osnježavanje, ski centar Tornik ima kapacitet od oko 5400 skijaša na sat i razvio se u jedan od najmodernijih skijaških centara u Srbiji.

Skijašima početnicima je na raspolaganju i malo skijalište Obudoevica, u centru Zlatibora, koje pruža dobre uvjete za sve koji tek uče skijati. Staza na Obudoevici je idealna i za sanjkanje djece i predstavlja omiljeno mjesto posjetioca Zlatibora, gdje se cijela obitelj može zabaviti na snijegu i uživati u zimskim čarolijama.

Brojne su aktivnosti koje mogu upotpuniti boravak na Zlatiboru i učiniti ga zanimljivijim. Jahanje, vožnja fijakerima i sanjkama koje vuku konji, istraživanje planine motornim sanjkama su samo neke od aktivnosti kojima se gosti Zlatibora mogu posvetiti. Zanimljivi lokaliteti kao što su spomenik prirode ‘Stopića pećina’, muzej na otvorenom ‘Staro selo’ i Muzej pletilja u Sirogojnu, vodopad u selu Gostilju, uređeni su za turističke posjete i mogu upotpuniti boravak na Zlatiboru.


Poslije iscrpljujućeg dana provedenog na snijegu i uživanja u svim zimskim aktivnostima, gosti Zlatibora će se najbolje opustiti u ugodnom ambijentu nekog od mnogobrojnih restorana i uživati u ukusnim i nadaleko poznatim gastronomskim specijalitetima zlatiborskog kraja. Na meniju su neizbježni sir i kajmak, pršut, čuvena komplet lepinja i naravno domaća rakija.

Odgovori