Putovanje do ‘ljepotice’ koju krase veličanstveni tornjevi i žarka opeka

Katedrala sv. Petra,

S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je žar opeke dvaju tornjeva i kupola najljepše katedrale na prostoru od Venecije do Istanbula. Gotovo da i nema putnika namjernika koji ne zna za katedralu Sv.Petra i đakovačke lipicance, zaštitne znakove Đakova, prepoznatljivosti sačuvane pokoljenjima. Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, u tolikoj mjeri da ih u jednom danu mogu samo razgledati, a ako ih žele bolje upoznati, u gradu svakako trebaju ostati duže.

Đakovo je najbolje obići pješice, a ponos grada vidljivi su tornjevi velebne katedrale koja zaštitnički natkriljuje grad.


Svoje putovanje u ovom biskupskom gradu najbolje je započeti od Strossmayerovog trga na kojem se nalazi Katedrala Sv. Petra, Kaptolske kurije, Biskupski dvor, Bogoslovno sjemenište i Spomen muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Katedrala Sv. Petra

Na Strossmayerovom trgu nalazi se, najljepša katedrala između Venecije i Istanbula, kako ju je nazvao papa Ivan XIII, najznačajniji kulturni spomenik grada Đakova. Zasluge za izgradnju katedrale, koja je trajala od 1866. do 1882., pripadaju biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.
Suvremenici izgradnje i dovršetka katedrale nazivali su je “čudovištem umjetnosti”, a jedna mlada snaša iz okolice Đakova na upit slavnog Isidora Kršnjavog, koji ju je zatekao u netom posvećenoj katedrali, što misli o njenom izgledu, ovako je odgovorila: “Kako li mora biti lijepo u nebu, kad je tu već tako!

Biskupski dvor
Biskupski dvor zapravo je dvorac izgrađen u 18. stoljeću u kasnobaroknom stilu, a danas je rezidencija đakovačkog nadbiskupa i mjesto glavnih biskupijskih institucija i ureda. Jednokatna dvokrilna građevina smještena je južno od katedrale sv. Petra i s njom zatvara zapadnu stranu glavnog đakovačkog trga. Unutrašnjost palače krase reprezentativni saloni urešeni portretima biskupa i drugim vrijednim umjetninama.
Spomen muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera osnovan je 1990. godine, prema odluci tadašnjeg biskupa Ćirila Kosa. Muzejska likovna zbirka, skulpture, sakralna zbirka te zbirka knjiga i dokumenata čuvaju spomen na život i rad biskupa Josipa Jurja Strossmayera. U prizemlju se nalazi stalni postav dok se u potkrovlju nalazi galerija slika.

Nakon obilaska predivnih sakralnih objekata, od kojih svaki priča svoju jedinstvenu povijest, najbolje se uputiti na Korzo, zatvorenu gradsku šetnicu, koja se proteže se od Katedrale Sv.Petra do crkve Svih Svetih (nekadašnja turska džamija). Uža gradska jezgra Đakova je i danas sačuvala svoje obrise koji su oblikovani u 18.i 19. stoljeću, u secesijskom stilu. Ta činjenica Đakovu daje poseban šarm i ostavlja pozitivan utisak na svakoga tko navrati u grad, posebice za lijepoga vremena kada glavna gradska ulica postane šetalište i mjesto druženja, gdje brojni kafići i slastičarne sa svojim terasama pozivaju na  svakodnevni kraći ili duži predah uz kavu ili neko piće.

Nakon predaha zaputite se u Muzej Đakovštine koji je osnovan 1952. godine, kada je otvoren i prvi stalni postav. Čuvar je nekoliko vrijednih zbirki: arheološke, kulturno – povijesne, etnografske, numizmatičke i umjetničke. Unutrašnji prostor muzejske zgrade u Starčevićevoj  ulici razdijeljen je na radne sobe, depoe, izložbeni prostor stalnog postava i višenamjensku izložbenu dvoranu koja je trenutno glavni nositelj svekolike aktivnosti Muzeja (izložbe, radionice, prezentacije knjiga, koncerti, predavanja…).

Večer rezervirajte svakako za uživanje u bogatoj gastronomskoj tradiciji. Kroz dugi niz godina stanovnici ovoga kraja očuvali su tradicionalna jela kojima se danas ponose. Kulin, šunka, kobasica, slanina i čvarci postali su brand i neizostavni gastronomski užitak u kojemu bi svaki  gost trebao uživati. Tradicionalni način proizvodnje ovih delicija pridonosi njihovoj originalnosti te Đakovo i Đakovštinu ističe kao poseban gastronomski dragulj.

Restorani grada Đakova svojim specijalitetima – mirisima i okusima – starije vraćaju u djetinjstvo, a mlađe pozivaju na kušanje starih specijaliteta. Slavonski

Drugi dan si rezervirajte za vanjske aktivnosti, posjet Državnoj ergeli Đakovo i Vinsko-turističkim cestama Đakovačkog vinogorja. Ove povijesne vrednote na jedinstven način spajaju prošlost i sadašnjost te će Vam sigurno ispuniti dan iznad očekivanja…

Državna ergela Đakovo

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području.
Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., dobra poznavateljica ovih plemenitih životinja, 1972. posjetila Ergelu i provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele.

Neka Vaš put na Državnoj ergeli Đakovo započne u Pastuharni. Razgledajte muška grla smještena u stajama. Osjetite taj inteligentan pogled koji otkriva promoćurnost i suptilnost tkanu generacijama brižnog odabira. Dodirnite mu njušku i osjetit ćete dodir s divljinom koji će i vas ispuniti iskonskim osjećajem.
Zatim se uputite u urede Ergele i upoznajte s njezinom poviješću dugom 500 godina i 200-godišnjom tradicijom u uzgoju konja lipicanske pasmine: brojnim stručnim zapisima, originalnim rodovnicima najvrjednijih primjeraka, stotinama pozlaćenih i srebrnih pehara osvojenih od strane đakovačkih konja na velikom broju prvenstava…

Kad se vratite u sadašnjost i ponovno izađete na lijepo uređeno dvorište Pastuharne, ispunjeno detaljima koji govore o dugotrajnoj tradiciji uzgoja konja, uputite se prema terenima za dresuru i obuku konja. Tu će vas sigurno dočekati nekoliko ljepotana spremnih da pred vama pokažu što znaju i učine još napor više.
Uputite se zatim do Ivandvora gdje je smješteno matično stado, kobile i podmladak do 3 godine starosti. Dođete li u pravi trenutak, srce će vam zaigrati kad uz kobile ugledate ždrebad staru tek nekoliko dana. Nećete moći skrenuti pogled s njihove skladnosti vidljive već u tim prvim danima života. Lipicanci, tamni prilikom rođenja, odrastajući mijenjaju boju prema bijeloj.

Vinsko-turističke ceste Đakovačkog vinogorja

U đakovačkim vinima uživaju istinski ljubitelji vina već više od dvije tisuće godina. Od tada pa do današnjih dana teče priča o vinogradarstvu ovoga kraja. Počeci vinarske i vinogradarske tradicije Đakovačko-osječke nadbiskupije sežu u predtursko doba, a nakon oslobađanja od Turaka osobito obnavljaju biskup Petar Bakić sadnjom vinograda u Trnavi, proširuje ih biskup Josip Čolnić. Biskup Antun Mandić osniva vinograde u Mandićevcu , na obroncima Krndije, a biskup Josip Juraj Strossmayer gradi podrume u Trnavi i Mandićevcu. Nizala su se stoljeća, dolazili i odlazili gospodari, ali su ostajala poznata, priznata, kvalitetna i vrhunska vina đakovačkog vinogorja.

Takav višetisućljetni kontinuitet najbolja je potvrda dobre i stalne kakvoće vina đakovačkog vinogorja ali još vrednija i čvršća potvrda odlične kakvoće su mnogobrojna visoka priznanja na svjetskim izložbama. Posjetite vinsko-turističku cestu „Mandićevac“ i vinsko-turističku cestu „Zlatarevac“ u Trnavi i izaberite nešto iz bogate ponude ovisno o raspoloženju i prepustite se čarima uživanja.

Planirajte svoj dolazak u Đakovo tijekom cijele godine kada uvijek možete doživjeti raznovrsne manifestacije koje govore o kulturi i načinu života ovoga kraja.

Radi planiranja puta i lakšeg snalaženja po gradu Đakovu, našim posjetiteljima osigurali smo i ”Đakovo na dlanu”, mobilnu aplikaciju grada Đakova ”Đakovo, heart of Slavonia”, koja će Vam upotpuniti boravak u našem gradu. Osim mobilne aplikacije posjetite i web stranicu Turističke zajednice grada Đakova na kojoj se nalaze sve potrebne informacije za nezaboravan boravak u našem gradu. Svakako Vas pozivamo da nas posjetite prilikom Vašeg boravka i u Turističkom uredu TZG Đakova, gdje ćemo vam dodatno pomoći oko toga da Vaš boravak u gradu Đakovu postane doživljaj i lijepa uspomena.

Dođi u Đakovo, sjeti se, poželi, uživaj, vrati se ponovno…

Kontakt:

Turistička zajednica grada Đakova

Adresa: Kralja Tomislava 3, 31400 Đakovo

TEL: +385(0) 31 812 319
TEL: +385(0) 31 811 233
FAX: +385(0) 31 822 319
E-MAIL: tz-grada-djakova@os.t-com.hr
WEB: www.tzdjakovo.eu

Fotografije: TZG Đakova, Foto Kino Klub Đakovo Maja Muškić, Vladimir Živković, Laszlo Cseri, Mario Šulina, Silvija Butković, Misna vina d.o.o., Igor Profusek

Odgovori